3 digitale trends voor 2018

  • 10 januari 2018

Digitale technologie verandert de wereld rondom ons sneller dan ooit. Wij denken alvast dat deze 3 trends nog aan belang zullen winnen in 2018.

1. Mixed reality is het nieuwe normaal

Kindje in ziekenhuis bed, in rolstoel en met baxter, geanimeerd door livesteam en emoticons.

Virtual reality en augmented reality zijn technologieën die ons in een andere wereld brengen via verschillende apparaten. Mixed reality is het summum van deze trend. Kunstenaars, dramaturgen, gameontwikkelaars,... gaan hier steeds vaker mee aan de slag.

Zo experimenteerden we met mixed reality tijdens het project Livestreaming om de betrokkenheid van het publiek te vergroten. De patiënten van de kinderafdeling oncologie in het UZA volgden live de theatervoorstelling Sunjata vanuit het Paleis en konden interactief applaudisseren op het grote scherm via een webplatform.

2. Alles wordt artificieel intelligent

Robot met veel armen in een uitleensysteem.

De komende jaren zal de artificiële intelligentie van elk digitaal product, van elke app blijven groeien. De toenemende hoeveelheid data in deze informatiemaatschappij zal steeds slimmer ingezet worden om de kloof tussen mens en technologie te dichten. Voor het project Recommendation Engine onderzoeken we bijvoorbeeld hoe we bibliotheekgebruikers artificieel intelligente aanbevelingen kunnen geven op basis van hun leenhistoriek.

3. De chatbot als gesprekspartner

Vrouw met tablet in museum,als gids.

Er breekt een tijdperk aan waarin we conversaties aangaan met slimme stukjes software, vaak binnen messaging apps. De betere chatbots kunnen een gepersonaliseerde, interactieve communicatie bieden. Zoals de chatbot van het Anne Frank Huis via Facebook Messenger, die vragen over het Achterhuis en de Tweede Wereldoorlog beantwoordt.