Detail van een houten doos waarp 'fragile' staat.

Vlaamse IBL-ondersteuning vanaf 2018

In het kader van de overheveling van de persoonsgebonden bevoegdheden van de provinciebesturen, zal Cultuurconnect vanaf 1 januari 2018 de ondersteuning van...

Coder event voor meisjes waarop meisjes bezig zijn met het bouwen van robots

Dossier | Lokale besturen en de digitale transformatie

De digitale transformatie is veel meer dan een technologische vernieuwing, ze is onze samenleving grondig aan het veranderen.

Gwendolien Sabbe van Cultuurcentrum De Spil met VR bril

Digitale kunsten dagen het cultuurcentrum uit

Interview met Gwendolien Sabbe, programmator humor, circus en digitale kunsten (CC De Spil)

Microscoop waar iets groens onder ligt.

Ruimte voor innovatie en experiment

Voor overheden op alle niveaus is het belangrijk om experts, bedrijven, organisaties, individuele burgers aan te zetten tot experiment om samen de duurzame...

Alleleden van het expertenteam EBS in een productdemonstratie.

Kom jij het expertenteam voor het eengemaakt bibliotheeksysteem versterken?

Tijdens de gunningsfase van het eengemaakt bibliotheeksysteem werd het projectteam geflankeerd door experten, een 30-tal bibliotheekmedewerkers die feedback...

Arcadegames

In 't kort

Het team lokaal cultuurbeleid Deurne, Devillé Arcade en Cultuurconnect timmeren samen aan een interessant artistiek gameconcept gericht op jongeren, en testen het uit in cultuurcentra en bibliotheken.

kinderen die met een Arcade Game spelen in cc Deurne


Het projectteam

Wellicht het enige projectteam dat een hattrick scoort als het op ‘gehannes’ aankomt: Hannes & Thomas Devillé (Devillé Arcade), Christophe Kenis (projectleider Deurne), Hannes Cannie, Lucy Vereertbrugghen & Hannes Vanhaverbeke (Cultuurconnect).
 

De uitdagingen

Het lokaal cultuurbeleid in Deurne wil jongeren centraal plaatsen en hen actief aanspreken bij een aantal urban-projecten. De scholen, de bib en het cultuurcentrum willen jongeren betrekken bij vooronderzoek en co-creatie. We buigen ons over de volgende vragen:

  • Kunnen we een kwalitatief aanbod ontwikkelen voor cultuurorganisaties op het snijvlak tussen kunst en games?
  • Hoe kan je met games aan de slag in een cultuurorganisatie?
  • Bereik je meer jongeren met dit nieuw cultureel aanbod rond games?
  • En wat kunnen andere cultuurhuizen leren uit dit game-aanbod en de ervaringen uit dit experiment?


kind die met een Arcade Game speelt in cc Deurne


De ambitie

We ontwikkelen een moderne invulling van een arcadehal, die tussen de krokusvakantie en de paasvakantie van 2017 halt houdt op vier verschillende locaties van het lokaal cultuurbeleid in Deurne.

We beogen niet alleen een geslaagd lokaal project, maar onderzoeken ook of hier draagvlak voor bestaat bij andere lokale culturele actoren in Vlaanderen. In juni willen we zicht hebben op verwachtingen van andere collega’s, op welke manier ze dit aanbod kunnen inbedden in een bredere jongerenwerking, en hoe we drempels kunnen overwinnen. Kortom, is het zinvol en haalbaar om dit format te hertalen naar andere contexten?

Daarnaast willen we ook andere inspirerende fomats waarin games centraal staan delen met lokale cultuurwerkers. Zo hopen we ‘pioniers’ en geïnteresseerden op weg te helpen naar een relevant en kwalitatief aanvullend cultureel aanbod.

kinderen die met een Arcade Game spelen in cc Deurne

 


 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuws en inspiratie van Cultuurconnect. Uitschrijven kan op elk moment.