Bibliotheek De Krook, digitaal aangedreven door Cultuurconnect

 • 31 maart 2017

Bij de opening van de nieuwe stadsbibliotheek van Gent, De Krook, verhuisde Cultuurconnect mee. Het bibliografisch centrum van Cultuurconnect vind je nu op de vierde verdieping van Bibliotheek De Krook. Daarnaast is Cultuurconnect ook op een heel andere manier aanwezig in de bib.

Bezocht je de bibliotheekwebsite, gebruikte je hun app of zocht je al leesinspiratie op de schermen in de bib zelf? Dan heb je zonder het te weten gezien wat Cultuurconnect op digitaal vlak heeft betekend voor Bibliotheek De Krook. De informatie in al deze toepassingen wordt immers niet handmatig ingevoerd, maar komt via API's uit de catalogus of Mijn Bibliotheek. Misschien ook iets voor jouw bib?

API's watte?

Cover van het kinderboek 'Apie in de sneeuw'Als Cultuurconnect beheren we data voor alle bibliotheken die aangesloten zijn op Bibliotheekportalen. Deze gegevens worden geordend en kunnen nadien dankzij API’s (Application Programming Interfaces) gebruikt worden voor bepaalde toepassingen op een andere website of app.

Denk bijvoorbeeld aan de carroussel van boekcovers op vele (bibliotheek)websites. Deze covers moet de bibmedewerker niet allemaal apart invoeren, maar die worden gehaald uit de catalogus via een API.  

Cultuurconnect heeft 3 API’s:

 • De catalogus API geeft toegang tot de zoekfunctie van de catalogus en tot honderdduizenden titelbeschrijvingen en coverafbeeldingen in verschillende grootte. De API biedt ook zicht op de beschikbaarheid van de collectie in de bibliotheken.
 • Mijn Bibliotheek API geeft toegang tot de Mijn Bibliotheek login, digitale collecties, lenersgegevens en lijstjes van bibliotheken en leners (uitleningen, reserveringen, boetes en leenhistoriek).
 • De BIOS API geeft toegang tot de locaties, adresgegevens en openingsuren van alle openbare bibliotheken in Vlaanderen.

Deze API’s bestaan sinds 2014 en worden als product gratis aangeboden aan alle bibliotheken die aangesloten zijn op Bibliotheekportalen. 

Waarvoor zijn API's handig?

Elke bib kan de API’s van Cultuurconnect gebruiken om bijvoorbeeld de collectie te etaleren, voor een eigen app, om inhoudelijke themadossiers op te maken, online verdieping aan te bieden… Dat allemaal zonder daarvoor alle info te moeten overtypen, zodat bibmedewerkers zich volledig kunnen richten op inhoudelijke verdieping en selectie.

Tot nu toe maakten vooral de provincies en de Vlaamse Gemeenschapscommissie in Brussel gebruik van de zogenoemde API’s van Cultuurconnect, maar nu bewees Gent dat je er ook op stedelijk of gemeentelijk niveau perfect mee aan de slag kan, in samenwerking met een ontwikkelaar of ontwikkelpartner.

Op de website van Bibliotheek De Krook

themadossiers in de krook interface

Bibliotheek De Krook biedt online themadossiers aan. Deze worden samengesteld door de bibmedewerkers en dienen om kennis te delen over de collectie of om bepaalde thema’s, auteurs, titels in de kijker te zetten. Het is ook een uitgelezen manier om lokale Gentse thema’s, het beroep van boekbinder, de geschiedenis van de bibliotheek en zo veel meer onder de aandacht te brengen. Alles kan worden aangevuld met filmpjes, links, citaten...

De themadossiers op de website gebruiken:

 • de catalogus API;
 • de Mijn Bibliotheek API.

In de app van Bibliotheek De Krook

app de krook interface

Bibliotheek De Krook heeft een eigen app die beschikbaar is zowel in de Apple Store als in de Google Play Store. In de app kan je boeken zoeken, maar je ziet er ook welke boeken je momenteel in je bezit hebt, je kan er je eigen leenhistoriek vinden en info over wanneer je in de bib terechtkan. Daarbovenop geeft de app leestips op maat en je kan een wenslijst samenstellen voor materiaal dat je nog wil ontlenen in de toekomst.

De app gebruikt:

 • de catalogus-API voor de covers en de zoekfunctie;
 • de Mijn Bibliotheek API voor lenersactiviteiten en de wenslijsten ('Mijn Lijsten'); 
 • de BIOS-API voor de openingsuren en locatie van de bib.

Op de schermen in de rekken

Bieblo

Bieblo interface design

Bieblo biedt inspiratie aan kinderen die nog niet goed weten wat ze willen lezen. Door prentjes naar links of rechts te swipen, geven ze aan of ze al dan niet geïnteresseerd zijn in een bepaald thema. Op basis van die informatie suggereert Bieblo boeken die op dat moment aanwezig zijn in de bib. Momenteel kunnen kinderen dit enkel in Bibliotheek De Krook uittesten en ervaren, maar in de loop van 2018 kan elke bib Bieblo in huis halen.

Bieblo gebruikt:

 • de catalogus API voor titel, samenvatting, cover en beschikbaarheidsinformatie.

Gent leent

Website van bits of love van De krook

Elke lener kan op de schermen in de rekken wat grasduinen of inspiratie zoeken. In 'Gent leent' kan je de hele leenhistoriek raadplegen tot de jaren ‘80 op basis van statistische gegevens. Bijvoorbeeld: welke non-fictie lenen vrouwen van 45 jaar het meeste uit in de bib? Of: welke reisgids over Cuba wordt het vaakst ontleend? Net als Bieblo kan ook dit enkel ter plaatse in de bib.

Deze toepassing gebruikt:

 • de catalogus API voor titel, auteur, samenvatting en cover.

 


 

Ga zeker nog eens uitgebreid kijken naar de themadossiers op de website van De Krook, de interface van Bieblo of de app van De Krook.

meer info

Wens je meer info over het gebruik van de API's van Cultuurconnect? Wil je er eens mee testen of wil je gewoon wat meer te weten komen over de mogelijkheden voor jouw bib? Vul dan het aanvraagformulier in en we bezorgen je zo snel mogelijk een test-key.

Nieuwsbrief Connected

Blijf op de hoogte van alle nieuws en inspiratie van Cultuurconnect. Uitschrijven kan op elk moment.Button met tekst: blijf op de hoogte.