Connect & co.

Datum:
Locatie: De Zoo, Koningin Astridplein 26, 2018 Antwerpen
Toevoegen aan persoonlijke kalender

De dienstendag van Cultuurconnect

Connect & co. Dat zijn jullie én wij, samen. Tijdens onze jaarlijkse dienstendag maak je kennis met het nieuwe coöperatieve bestuursmodel van Cultuurconnect. Binnenkort bepaal jij mee de strategische koers van de verschillende bibliotheekdiensten! In de voormiddag zoomen we samen in op dit vernieuwende bestuursmodel. In de namiddag ervaar je concreet hoe dit in zijn werk kan gaan per dienst. We verwelkomen alle openbare bibliotheken graag op 2 oktober in de Zoo (Antwerpen), deelname is gratis. De plaatsen zijn beperkt, graag max. 2  deelnemers per bib.

Schrijf je in
 

Banner voor Connect & co., de dienstendag van Cultuurconnect. Je ziet een illustratie waarop 2 figuren samen een roadmap uitstippelen voor een dienst van Cultuurconnect voor een bib of een cc.

Programmaoverzicht

9u30 Onthaal met koffie en koeken
10u Coöperatieve aanpak... what's in a name? (Koen Schoors)
10u30 Samen sterk. Het bestuursmodel van Cultuurconnect uitgelegd (Bart Beuten)
11u Consortiumgroep Gemeenschappelijke Basisinfrastructuur (Johan Mijs)
12u30 Lunch
13u30 Keuzesessies: Bibliotheeksysteem | Vers van de pers | Oude bekenden | Do It Yourself
16u10 In beeld: het verhaal van de dag (Elco van Staveren) 
16u25 Netwerkborrel
Doorlopend Test It Yourself: Bieblo | Fundels | Arcadegames

Het programma in detail

 • 9u30: Onthaal met koffie en koeken
   
 • 10u: Coöperatieve aanpak... what's in a name? (Koen Schoors, hoogleraar economie UGent)
  Over de kracht en valkuilen van een coöperatieve aanpak. Over uit handen geven, medezeggenschap en wat dit vraagt van eenieder.
   
 • 10u30: Samen sterk. Het bestuursmodel van Cultuurconnect uitgelegd (Bart Beuten, Algemeen directeur Cultuurconnect)
  Cultuurconnect evolueert stilaan van een start-up naar een scale-up. Deze opschaling naar een middelgrote organisatie brengt op veel vlakken, waaronder het bestuurlijke, uitdagingen met zich mee. De evolutie naar een coöperatief bestuursmodel is een logische stap. Lees meer over dit coöperatieve bestuursmodel.
   
 • 11u: Consortiumgroep Gemeenschappelijke Basisinfrastructuur (Johan Mijs, Directeur IT, Cultuurconnect)
  Met de Gemeenschappelijke Basisinfrastructuur brengt Cultuurconnect het coöperatieve bestuursmodel meteen in de praktijk. In de eerste vergadering ooit van deze consortiumgroep krijgen alle deelnemende bibliotheken een stand van zaken en beslissen we samen over de toekomst van het Bibliotheeksysteem, de Bibliotheekwebsites en Open Vlacc.
   
 • 12u30-13u30: Lunch
   
 • 13u30: Keuzesessies: Bibliotheeksysteem | Vers van de pers | Oude bekenden | Do It Yourself

Overzicht keuzesessies:

  Bibliotheek-systeem Vers van de pers Oude bekenden Do it yourself: workshop
13u30 In vraag en antwoord  Recommender Open Vlacc achter de schermen De bib op school Waar gaat het heen met de digitale collecties?
14u10 In vraag en antwoord [Jouw stad] Leest Het nieuwe bibliotheek-websiteplatform
14u50 In vraag en antwoord E-boeken: zoo zal het zijn Gopress roadmap 2019 Welke informatie heeft een gebruiker nodig in de bibliotheek-catalogus? Digitale collecties in de bibliotheek-websites
15u30 In vraag en antwoord Filmstreaming Bibster


1. Bibliotheeksysteem in vraag en antwoord

Stel al je vragen over het toekomstige bibliotheeksysteem aan het projectteam. 
Deze sessies starten telkens om 13u30, 14u10, 14u50 en om 15u30.

2. Vers van de pers

13u30-14u10 Recommender: gepersonaliseerde leestips
Lezers krijgen gepersonaliseerde leestips uit de collectie van de bib geselecteerd op basis van de inhoudelijke kenmerken van het boek, de leenhistoriek, en het leesprofiel van de lezer.

14u10- 14u50 [Jouw stad] Leest
Leuven Leest is de plek - fysiek en virtueel - voor alles wat in de stad op literair vlak leeft: alle events rond lezen en literatuur, leestips van lokale ambassadeurs, de leukste leesplekken... ‘Gent Leest’ en ‘Antwerpen Leest’ zien volgend jaar het licht - gaat nadien ook jouw stad of regio aan het lezen?

14u50-15u30: E-boeken: zoo zal het zijn
E-boeken in de bib: we staan alweer een stapje dichter bij een gemeenschappelijke oplossing. Kom meer te weten over de keuzes die de werkgroep maakte voor het nieuwe platform. En geef mee input hoe we de samenwerking optimaal kunnen realiseren. 

15u30-16u10: Filmstreaming 
Sinds eind april bieden 12 bibliotheken hun gebruikers gratis toegang tot het filmstreamingplatform dalton.be. De eerste bevindingen overlopen we graag samen met jou.

3. Oude bekenden

13u30-14u10: Catalografie Open Vlacc achter de schermen
Nog sneller, nog vollediger: het Bibliografisch Centrum werkt hard om de oudste dienst van Cultuurconnect elke dag te blijven verbeteren. In deze sessie ontdek je onze vraaggestuurde aanpak.

14u10-14u50: Het nieuwe bibliotheekwebsiteplatform
Wat betekent het om alle bibliotheekwebsites op 1 platform te brengen? Wat zijn kansen voor de toekomst? Denk met ons mee! 

14u50-15u30: Gopress - digitale kranten & tijdschriften: roadmap 2019
In 2019 staan er heel wat veranderingen op het programma voor Gopress. Ook benieuwd? Sluit aan en geef meteen ook jouw mening over de dienst.

15u30-16u10: Bibster
Hoe willen we Bibster samen verder ontwikkelen? Jouw inbreng is cruciaal!  

4.  Do it yourself: workshop

Het aantal deelnemers is beperkt: graag 1 persoon/bib voor deelname aan een workshop. Schrijf je dus snel in.

13u30-14u50: Waar gaat het heen met de digitale collecties?
Bepaal mee de strategische uitgangspunten voor digitale collecties. Hoe integreren we de digitale collecties in de websites? Willen we een connectie leggen tussen het fysieke en het digitale aanbod? En hoe bereiken we een nieuw publiek? Geef ons je input!

13u30-14u50: De Bib op school
Vanaf eind december liggen de lerarenkaarten opnieuw klaar in jouw bib. Hoe speel je hierop in? Wat zijn kansen en mogelijkheden voor leerkrachten en de bib? Hoe maken we er een win-win van? Samen overleggen we over hoe je als bib jouw diensten best in de kijker zet.

14u50-16u10: Welke informatie heeft een gebruiker nodig in de bibliotheekcatalogus?
We bouwen de bibliotheekcatalogi met allerhande metadata, recensies, flapteksten, covers, noem maar op. In deze sessie kijken we door de bril van de eindgebruiker kritisch naar een aantal bestaande beschrijvingen, en evalueren welke info overbodig is en wat ontbreekt. 

14u50-16u10: Digitale collecties in de bibliotheekwebsites
Leer hoe je jouw digitale collecties in de kijker kan zetten op de nieuwe bibliotheekwebsites. Tijdens deze praktische workshop breng je best je laptop mee.

 

 • 16u10: Het verhaal van de dag in beeld (Elco van Staveren, Denkschets)
  Hoe ziet Connect & co. er letterlijk uit? Heel de dag lang tekent Elco de presentaties live uit in beelden. Op het einde krijg je dus nog even de inhoud van de dag in beeld. Laat je verrassen door de beeldtaal van Elco.
 • 16u25: Netwerkborrel
   
 • 17u: Einde
   
 • Doorlopend: Test it yourself: Bieblo | Fundels | Arcadegames

Je kan gedurende de dag zelf een aantal bibliotheekdiensten uittesten. Passeer dus zeker langs een van onze standjes om Bieblo, Fundels of Arcadegames uit te proberen.

Bieblo
Wil je kinderen in jouw bibliotheek graag op een speelse manier de collectie laten ontdekken? Kom Bieblo testen in primeur.

Fundels
Benieuwd wat er gebeurde na het Fundels gebruikersonderzoek? Maak kennis met de volledig vernieuwde Fundels-app: test het uit en geef jouw mening!

Arcadegames
Ontdek onze games voor cultuurorganisaties, op maat van kinderen en jongeren. Ondervind zelf hoe ze samenwerking, gemeenschapsvorming en creativiteit stimuleren. Gamen maar!
 

Schrijf je in

Deelname is gratis. Inschrijven kan tot en met 20 september.
Het aantal deelnemers voor Do it yourself is beperkt, schrijf je hiervoor tijdig in!

 

Praktisch: Alle bibliotheken zijn welkom via de hoofdingang van de Zoo. Wandel via het Flamingoplein langs de galerij links naar de ingang van het historische gebouw.
 

Een vraag over dit event?
Herlinde De Vos
Communicatieverantwoordelijke