De nieuwe bibliotheekwebsite: 8 bepalende keuzes

  • 6 september 2017

[Leestijd: 8 minuten]

Strategische uitgangspunten voor de nieuwe bibliotheekwebsite


Van Bibliotheekportalen naar een nieuwe bibliotheekwebsite

Al in 2007 startte een samenwerking tussen bibliotheken, provincies, de Vlaamse Gemeenschapscommissie voor Brussel en het Vlaams Centrum voor Openbare bibliotheken (VCOB, voorloper van Cultuurconnect).

Bij aanvang was het de ambitie om lokale bibliotheekcatalogi te ontwikkelen op basis van zoeken.bibliotheek.be, de labo-omgeving voor het online presenteren van bibliotheekcollecties. Met Bibliotheekportalen 2.0 werd in 2013 een nieuwe versie van de catalogus en Mijn Bibliotheek gelanceerd.

Voor de volgende versie, Bibliotheekportalen 3.0, bouwen we voort op deze ervaringen en resultaten en willen we de huidige gebruikersscenario’s verbeteren. We ontwikkelen een vernieuwde versie met:

  • een catalogus aangepast aan mobiel gebruik
  • een alternatief voor de provinciale bibliotheekwebsites
  • de integratie van de catalogus en Mijn Bibliotheek in de bibliotheekwebsite

Alle functionaliteiten brengen we samen in één bibliotheekwebsite. Bibliotheekportalen wordt daarom ook simpelweg: de nieuwe bibliotheekwebsite. Ook voor bibliotheken die geen gebruik maken van het all-in aanbod zijn er mogelijkheden. Zij kunnen gebruik maken van onze API’s en er zal ook een versie met enkel de catalogus en Mijn Bibliotheek beschikbaar zijn.
 

Lampje op een schoolbord met daarrond gedachtenballonnen.

8 STRATEGISCHE UITGANGSPUNTEN


1. Flexibele interfaces op een duurzame onderbouw


Op de nieuwe bibliotheekwebsite zal je flexibel kunnen inspelen op trends, gebruikersinzichten en nieuwe bibliotheekdiensten. Hiervoor koppelen we opslag (in de bestaande data- en systeemarchitectuur) maximaal los van presentatie. We voorzien volledig uitgewerkte publieksinterfaces en onderhouden webservices, klaar voor eigen gebruik.

2. De lokale bibliotheekwebsite als hoofdproduct


De lokale bibliotheekwebsite is de online plaats waarlangs alle bibliotheekdiensten toegankelijk zijn. Via deze website kan elke bibliotheek de collectie en eigen werking in de kijker stellen. Ook een overkoepelende Bibliotheek.be wordt voorzien.

3. De interfaces zijn gebruiksvriendelijk en taakgericht


De nieuwe bibliotheekwebsite maakt de lokale bibliotheekdiensten online zichtbaar en op een eenvoudige manier bruikbaar voor een groot en divers publiek. De belangrijkste doelgroep is het publiek van de lokale openbare bibliotheek, daarnaast is er ook aandacht voor het gebruik door bibliotheekmedewerkers. De publieks- en de administratieve interface zijn taakgericht opgebouwd.

Om zicht te houden op de gebruiksvriendelijkheid organiseren we op geregelde tijdstippen geautomatiseerde testen en testen met eindgebruikers.

4. Een dienstenomgeving voor fysieke en digitale bibliotheekcollecties


De bibliotheekwebsite is de plaats waar de fysieke én digitale bibliotheekdiensten gezamenlijk zichtbaar en bruikbaar zijn. Met je Mijn Bibliotheek-profiel krijg je online toegang tot digitale collecties en kan je bibliotheekmaterialen reserveren en verlengen.

5. Integratie met zoekmachines, sociale netwerken en websites


Wie via Google of andere websites op zoek is naar bijvoorbeeld een boek, film of muziekalbum kan in het zoekresultaat verwezen worden naar de beschikbaarheid van dit werk in een bibliotheekcollectie. Online bibliotheekdiensten zijn integreerbaar met bestaande sociale netwerken. Verwijzingen en integraties zijn relevant en gebeuren met respect voor privacy.

6. Een lokale invulling geënt op een gedeelde contentbasis


Bibliotheekportalen 3.0 voorziet in een contentmanagementplatform waarmee elke bibliotheek een lokale invulling kan geven aan de bibliotheekwebsite. Op dit platform kan inhoud gedeeld worden.

De voertaal is het Nederlands, bepaalde pagina’s of onderdelen van de publiekswebsite kunnen vertaald worden.

7. Verzameling van alle openbare bibliotheekcollecties en -diensten


We streven naar een centrale catalogus waarin het volledige bezit van alle Vlaamse Openbare Bibliotheken gezamenlijk doorzoekbaar wordt. Dit is pas haalbaar als alle openbare bibliotheken in Vlaanderen aangesloten zijn. Waar mogelijk en relevant tonen we de collecties en bijhorende diensten van andere bibliotheken in het netwerk.

8. Gebouwd met open en toegankelijke technologie


De technologische keuzes voor Bibliotheekportalen worden gemaakt op basis van openheid, mobiliteit, systeemonafhankelijkheid, deelbaarheid, herbruikbaarheid en toegankelijkheid.

Nieuwsbrief bibliotheekwebsites

Ontvang alle nieuws en updates over wat er verandert in de bibliotheekwebsites. Uitschrijven kan altijd.
Button met tekst: blijf op de hoogte.