Catalogus

Bibliotheken zijn door evoluties op het internet niet langer de plaats waar het zoeken naar informatie start. Niettemin beschikken bibliotheken nog steeds over uitstekende selecties van rijke en goed ontsloten informatiebronnen. Het is belangrijk dat de zoekomgeving voor de collectie uitnodigend, aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk is.

AquaBrowser Liquid (ABL) is de software die door de firma Medialab (nu Proquest) ontwikkeld werd in het kader van het Bibliotheekportalenproject. Deze zoekmachine is gericht op een betere zoekervaring voor de gebruiker met een vernieuwd uiterlijk. De herziene onderliggende architectuur maakt ABL klaar voor de toekomst en biedt een experimenteerplatform naar toekomstige evoluties.
Op dit niveau bestaat er momenteel voor elke provincie en de Vlaams Gemeenschapscommissie (Brussel) een provinciaal Aquabrowser. Dit profiel laat toe om de resultaten van één provincie gezamenlijk te doorzoeken. De Vlaamse Centrale Catalogus wordt naar het publiek vertaald via de website (zoeken.)bibliotheek.be.
De drie niveaus van Bibliotheekportalen (lokaal, provinciaal, Vlaams) staan met elkaar in verbinding en zorgen voor wederzijdse verrijking. 

Deelnemende bibliotheken

Lokaal Bibliotheekportaal per gemeente

De basis zijn de titelbeschrijvingen van Open Vlacc van titels die ook voorkomen in de collectie van de bibliotheek, eventueel aangevuld met aanvullende velden uit de lokale titelbeschrijving. Daarnaast worden ook de lokale titelbeschrijvingen van titels die niet voorkomen in Open Vlacc opgenomen. Alle titelbeschrijvingen worden bovendien verrijkt met covers, samenvattingen, recensies enz. uit het basispakket verrijkende content en ook met enkele vrij toegankelijke webbronnen (bv. LibraryThing, Last.fm, Wikipedia).

Naast de eigen collectie van de bibliotheek, kan je via een profiel ook andere databanken doorzoeken, zoals Gopress Krantenarchief en UiT in Vlaanderen.
De lokale (gemeentelijke) profielen zijn momenteel gelinkt aan de ABL van hun provincie.

URL= http://zoeken.[gemeente].bibliotheek.be

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuws en updates over Bibliotheekportalen en de nieuwe bibliotheekwebsites. Uitschrijven is mogelijk op elk moment.

Helpdesk Cultuurconnect