Communicatie en promotie

Hoera, je hebt Fundels in je bibliotheek! 
... maar weten je gebruikers dat al?


Informeer je je gebruikers over het aanbod en prikkel ze om het uit te proberen!
Er zijn alvast enkele instrumenten om je op weg te helpen met de communicatie en promotie.

Stickers 

sticker Fundels: ontleen fundels digitaal en download de app.Een digitale collectie is moeilijk zichtbaar te maken in de fysieke bibliotheek. Daarom zijn er stickers die je kan kleven op de boekjes waar een Fundel van bestaat. De gebruiker weet zo dat er ook een app bestaat waarin hij het boekje kan lezen. 

Bibliotheken die instappen in het Fundels inwonermodel, krijgen een pakket van deze stickers toegestuurd. Wie meer stickers wil, kan er bijbestellen op de Fundels-bestelsite.

Flyers en affiches  

Bij je eerste bestelling ontvang je een pakket flyers en affiches. Wie meer meer flyers en affiches wil, kan bijbestellen via de Fundels-bestelsite

Rechts kan je de logo's en afbeeldingen ook zelf downloaden om mee aan de slag te gaan.
 

Affiche afbeelding

Een tip voor bibliotheken die nog Fundels met rugzakjes gebruiken naast de volledig digitale Fundels: steek altijd een flyer in de rugzakjes bij het uitlenen: zo leren ze het nieuwe uitlenen via Mijn Bibliotheek kennen.

Fundels promotiefilmpje

Wil je je gebruikers laten kennismaken met Fundels via je website, blog of nieuwsbrief, of het aanbod delen met je volgers op Facebook en Twitter? Gebruik dan het promotiefilmpje.
Het filmpje is bedoeld om mensen nieuwsgierig te maken naar de Fundels. Het verwijst door naar de landingspagina, waar gebruikers meer praktische info krijgen en ook het instructiefilmpje kunnen bekijken.

Fundels instructiefilmpje

Korte instructie: hoe leen je Fundels met je Mijn Bibliotheek-account?

Landingspagina's op bibliotheek.be

Je kan op je eigen site, blog of nieuwsbrief verwijzen naar landingspagina's op bibliotheek.be: er is er een voor Fundels prentenboeken en een voor Fundels AVI.  Daar staat de voornaamste info voor de eindgebruiker verzameld. 

Fundels promoten via Mijn Bibliotheek 

Via Mijn Bibliotheek-administratie kan je een welkomstboodschap instellen om je leden erop attent te maken dat hun bibliotheek Fundels heeft. Hoe je zo'n boodschap moet aanmaken, lees je in de handleiding (vanaf p.9). 
Cultuurconnect maakte een voorbeeld van zo'n welkomstboodschap dat je kan bewerken en gebruiken voor jouw bibliotheek.

txt bestandVoorbeeld welkomstboodschap (808 bytes)


Fundels op toestellen van de bib

Elke bibliotheek die intekent op een Fundels-licentie, mag onbeperkt Fundels aanbieden op 5 eigen toestellen van de bibliotheek.
Hiervoor krijg je kort na je bestelling van Cultuurconnect een code opgestuurd. Volg het stappenplan om de code te activeren. 
Voor Fundels prentenboeken kan dat op PCs en/of iOS/Android-tablets. Voor Fundels AVI kan dit op iOS tablets. 
Grote bibliotheken kunnen eventueel extra toegangen vragen bij support@fundels.com

Heb je nog Fundels met RFID-lezers in je bibliotheek? 
Dan kan je deze inzetten om het digitale model te promoten. Het digitale model is immers niet alleen op tablet beschikbaar, maar ook op PC. 
Alle gebruikers die nu met de rugzakjes werken, kunnen dus ook gebruik maken van het digitale model. Het volstaat dat zij in de PC-software inloggen met hun Mijn Bibliotheek-account.
 

Handleidingen

Hoe installeer je de Fundels-app? Hoe moet je inloggen? Welke rechten heb je als gebruiker?
Er is een handleiding voor  gebruikers en bibliotheekpersoneel. Deze kan je downloaden, en aanbieden op de eigen website,... 
Een kort stappenplan kan je vinden op de flyer. Je kan ook verwijzen naar de korte video met het stappenplan om aan de slag te gaan met Fundels.

pdf bestandHandleiding Fundels (3.05 MB)


Rapportering: heeft mijn promotie gewerkt? 

Rapporten over het gebruik van Fundels in je bibliotheek kan je opvragen via de admin-module van Mijn Bibliotheek
In het 'rapportering'-menu links kies je 'Fundels prentenboeken' of 'Fundels AVI'. 

Je kan 2 rapporten genereren.

  • Via de actie 'fundels prentenboeken/AVI licenties bekijken' kan je zien hoeveel actieve gebruikers je hebt, en hoeveel gebruikers je nog beschikbaar hebt.
  • Met de actie 'fundelsprentenboeken/AVI lezen (thuisgebruik) kan je zien hoeveel boekjes jouw gebruikers al hebben geactiveerd.

De cijfers krijgen elke eerste dag van de maand een update.