Dig It Up 2018 | Inspiratiedag

Datum:
Locatie: Zuiderpershuis, Antwerpen
Toevoegen aan persoonlijke kalender

Digitale cultuur en lokaal beleid

Voor het derde jaar op rij is er Dig It Up: dé inspiratiedag bij uitstek voor cultuurprofessionals. Leer de digitale pioniers uit het kunst- en cultuurlandschap beter kennen en ontdek de mogelijkheden voor jouw lokale context. De komende editie wordt een inspiratietweedaagse die je naar keuze gedeeltelijk of helemaal volgt. Tijdens de eerste dag maak je kennis met nieuwe trends en tools. Op dag twee zoomen we in op kansen voor een strategisch beleid rond digitale cultuur.

Banner voor inspiratiedag Dig It UP: Close up van vier kinderen die op een arcade game spelen.

Het programma van de tweedaagse in een notendop

Je kan het volledige programma volgen of je kiest voor één van beide dagen. Deelnameprijs is 50 euro per dag.

  • Maandag 19 februari staat kunst-en cultuurbeleving centraal. Je maakt kennis met nieuwe trends en tools en je krijgt de kans om zelf te beleven en te reflecteren.
  • Dinsdag 20 februari zoomen we in op kansen voor een strategisch beleid rond digitale cultuur voor lokale besturen. 

Check hier het programma van maandag 19 februari

Het programma van dinsdag 20 februari

Laat je tijdens de voormiddag inspireren door de keynote van Michel Bauwens en de inspirational talks ruimte over digitale innovatie vanuit het lokaal cultuurbeleid. In de namiddag gaan we in gesprek met enkele pioniers uit lokale besturen en culturele organisaties die op een eerlijke manier getuigen over de zoektocht die ze al hebben afgelegd.

9.30 uur

Onthaal

10 uur

Keynote Michel Bauwens (p2p Foundation)

11 uur

Inspirational talks: ruimte voor digitale innovatie

12u30

Netwerklunch

13u30-15u30

Bezoek aan Smart Zone Antwerpen

13u30

Inspiratiesessies

14u30

Informatiesessies

15u30

Keynote Saskia Van Uffelen (CEO van Ericsson Belux)

16u15

Netwerkreceptie

Keynote Michel Bauwens

Michel Bauwens (p2p Foundation) is internetpionier en graag geziene gast overal ter wereld om zijn visie op de peer-to-peer economie uit de doeken te doen. Hij onderzoekt grote digitale netwerken die mensen in staat stellen om gezamenlijk te consumeren, produceren en innoveren. En gelooft hierbij rotsvast in de kracht van steden en gemeenten. Zo stelde hij in Gent een Commons Transitie Plan op. We vroegen hem om de vertaalslag naar de culturele context te maken. Welke kansen ziet hij voor lokale besturen, cultuuractoren en het Vlaamse cultuurbeleid binnen de digitale transformatie? Hoe kunnen we samen daadkrachtig vorm geven aan cultuurbeleid op maat van de uitdagingen van de 21ste eeuw?

Inspirational talks

Ruimte voor digitale innovatie Business as unusual – Maike Somers (Cultuurconnect)

Nooit veranderden de samenleving en de context waarin bibliotheken, cultuur- en gemeenschapscentra en andere culturele actoren werkten zo snel en drastisch. De zekerheden van het bestaande systeem brokkelen af. We hebben nood aan verbeelding en experiment om nieuwe formats te verkennen die aangepast zijn aan de uitdagingen en verwachtingen van deze tijd.  In deze talk gaat Maike Somers de wereld rond op bezoek bij collega’s en organisaties die zelf het digitale heft in handen nemen. Soms klein, soms groot, altijd inspirerend.

Ruimte voor digitale skills in cultuurhuizen: mediacoach lessons learned – Laure Van Hoecke (Mediawijs)

Laure Van Hoecke zette de opleiding Mediacoach op de kaart in Vlaanderen en inspireert daarbij digitale koplopers zoals Finland en Estland. De opleiding biedt een kader en een netwerk aan mensen uit onderwijs-, jeugd- en bibliotheeksector rond mediawijsheid en geeft een kader en tools om je organisatie in deze digitale tijden te veranderen. Vanuit die expertise zoekt ze voor ons uit hoe we de digital skills van onze medewerkers kunnen versterken.

Ruimte voor experiment -  Abel Ruiz-Vazquez  (Cultuurconnect), Gudrun Heymans & Delphine Dumon (Creative Europe Culture & Media Desk)

Cultuurconnect en Creative Europe Culture & Media Desk schetsen mogelijkheden voor cultuurorganisaties om ruimte te maken voor digitaal experiment.

Netwerklunch (12u30-13u30)

Bezoek aan Smart Zone Antwerpen (13u30 – 15u30)

Hilde Van De Wege (projectcoördinator City of Things, imec)

Ontdek de toekomst al wandelend in de Antwerpse Smart Zone. Tijdens deze interactieve wandeling ontdek je de Wappr-app en krijg je uitleg bij het project City of Things. Wat is een smart zone? Wat zijn de kansen voor beleidsmakers? Hoe kun je op een slimme manier samenwerken met middenveld en middenstand? Welke kansen biedt dit voor cultuurbeleid in een stad of gemeente?

Inspiratiesessies (13u30-14u30)

1. De Bib van Kortrijk trekt de digitale kaart
Jürgen Van Lerberghe (team educatie, bib Kortrijk)

De bibliotheek van Kortrijk zet al enkele jaren heel bewust in digitalisering in alle aspecten van hun werking. Ontdek in deze sessie welke strategische keuzes ze maakten op vlak van personeel, middelen, infrastructuur en aanbod. Jürgen Van Lerberghe loodst je door de werking en strategische keuzes van het educatieve team en hoe dit inhaakt op het stadsbeleid. Hij zoomt ook in op het wat en waarom en geeft uitleg over het Open Leercentrum en Biblabo.

2. Een digitale strategie voor lokaal cultuurbeleid in Antwerpen
Martijn Gys (digitaal strateeg lokaal cultuurbeleid Stad Antwerpen)

Martijn Gys werkt sinds augustus 2016 als digitaal strateeg voor de bibliotheken, ontmoetingscentra en cultuurcentra van de verschillende Antwerpse districten. In deze sessie vertelt hij hoe hij aandacht voor digitale innovatie verstrengelt met de opdrachten van het lokaal cultuurbeleid en hoe hij collega’s meeneemt in dat verhaal.

3. Cultuurcentra aan zet in digitale tijden
An Vanlierde, Maike Somers & Hannes Vanhaverbeke (Cultuurconnect)

De collega’s van Cultuurconnect nemen je in deze sessie mee op een rollercoaster langs cultuur- en gemeenschapscentra in Vlaanderen en Brussel die al volop experimenteren met digitale cultuur. Verwacht je aan een bombardement van inspiratie. Een ideale gelegenheid om je hoofd vol te laten lopen voor toekomstige beleidsplannen.

4. Ruimte voor digitale innovatie in een cultuurorganisatie
Iris Verhoeven (JEF)

JEF is een organisatie in verandering. Sinds oktober 2017 hebben ze feestelijk de fusie van verschillende actoren in het jeugdfilmlandschap gelanceerd. Hun ambitie is groot en ze willen een plek zijn voor kinderen en jongeren om samen film te creëren, te beleven en kritisch te blijven. Iris Verhoeven neemt je graag mee in de digitale uitdagingen die dit met zich meebrengt:  van organisatie, over distributie tot educatie tot participatie en co-creatie. Een verhaal van vallen en opstaan, kansen grijpen, partnerschappen smeden en durven vernieuwen.

Informatiesessies (14u30-15u30)

1. Lokale labo’s voor digitale experimenten
An Vanlierde & Maike Somers (Cultuurconnect)

Het voorbije anderhalf jaar begeleidde Cultuurconnect tal van experimenten bij meer dan 20 lokale besturen of regionale samenwerkingsverbanden. We lijsten hier de voornaamste lessen op die we tijdens die experimenten geleerd hebben.

2. Een betrouwbaar, kwaliteits en duurzaam digitaal geheugen
Bart Magnus (Packed)

PACKED is een kennisknooppunt en expertisecentrum op vlak van digitalisering en digitale archivering in het ruime cultuurveld. Wat kan hun expertise betekenen voor lokale cultuurorganisaties. Zo gebruiken ze Wikimediaplatformen om bestaand materiaal rond culturele uitdagingen en meer kwalitatieve en vrij beschikbare info over het Vlaamse cultuurveld te delen. De afgelopen tijd hebben ze heel wat geëxperimenteerd: zo worden data van Kunstenpunt geüpload in Wikidata en ging deSingel Wikipedia-artikels hergebruiken. Ontdek wat PACKED en Wikipedia kan betekenen voor jouw cultuurbeleid. Initieer zelf een schrijf- en fotosessie en bouw een lokale wikipedia-community uit.

3. Visienota digitale cultuur & kansen voor het lokale beleid
Hans van der Linden (Departement Cultuur, Jeugd en Media)

Vlaanderen is ambitieus op vlak van digitale cultuur, zowel wat de digitale infrastructuur als de digitale innovatie betreft. Ontdek tijdens deze informatiesessie wat de krijtlijnen zijn en wat ze kunnen betekenen voor jouw lokaal cultuurbeleid.

4. Ruimte voor de maakcultuur
Koen Vandendriessche (Cultuurconnect), Hannes D’Hulster (Nerdlab), Stijn De Mil (FabLabFactory), Isabel Allaert (FyxxiLab), Maria Cristina Ciocci (Ingegno)

Er is heel wat in beweging in Vlaanderen op vlak van makerspaces. Cultuurconnect begeleidde het voorbij jaar 9 lokale projecten en deelt hieruit de interessantste lessen. Verschillende expertisepartners stemmen af hoe ze bibliotheken, cultuur- en gemeenschapscentra of lokale besturen het best kunnen ondersteunen. Of hoe we samen vorm kunnen geven aan een ecosysteem voor makers.

Keynote Saskia Van Uffelen – Durf dingen anders doen (15u30 – 16u15)

Saskia Van Uffelen (CEO van Ericsson Belux) werkt al meer dan 25 jaar in de ICT- en telecombusiness. Ze is ook aangesteld als ‘Digital Champion’ om België te vertegenwoordigen bij de Europese commissie. In 2011 roept Data News haar uit tot ICT Woman of the Year. Sinds dan ontpopt ze zich als een rolmodel: niet alleen als topmanager en digitaal ambassadeur, maar ook als vrouwelijk ondernemer die een drukke job weet te combineren met een gezin van vijf kinderen. Saskia pleit steevast voor een nieuwe manier van werken waarbij de kwaliteiten van alle generaties – babyboomers, generaties X, Y en Z – ten volle aan bod komen. Met een mix van ervaring, creativiteit en digitaal talent kunnen we onze organisaties toekomstbestendig maken. Een uitdaging waar we allemaal voor staan!

Netwerkreceptie (16u15)

Check hier het programma van maandag 19 februari

 

De  inschrijvingen zijn afgesloten.
Graag een plekje op de wachtlijst? Stuur een mail naar IsabelZet je je aanwezig op Facebook? Zo mis je geen enkele update over Dig It Up.

 

Quote cc Ekeren

Partners van #digitup18

Dig It Up is een samenwerking tussen De Ambrassade, Het Jeugdfilmfestival, Cultuurconnect, Stad Antwerpen, Creative Europe Desk Vlaanderen en Vitamine C. Na de succesvolle vorige edities sloegen de partners opnieuw de handen in elkaar. Tijdens Dig It Up willen we cultuurwerkers uit cultuur- en gemeenschapscentra, cultuur- en kunsteducatieve organisaties,  kunstenhuizen, lokale besturen en bibliotheken inspireren om de digitale mogelijkheden  te leren kennen en ermee aan de slag te gaan in de eigen werking.

Meer info bij
Hannes Vanhaverbeke
Projectmanager Stimulering