Digital Arts Uncovered | Werkbezoek aan Gluon, iMal & CREW | Herneming wegens succes

Datum:
Locatie: Brussel, Centraal-Station
Toevoegen aan persoonlijke kalender

Digitalisering is een maatschappelijk proces, voelbaar in alle poriën van de samenleving. Ook de lokale cultuursector wordt uitgedaagd om zijn meerwaarde te herdenken voor een steeds digitaler publiek dat zijn weg zoekt en vindt in een steeds digitaler aanbod. Vandaag gaan we samen met cultuurhuizen op ontdekkingstocht bij drie Brusselse pioniers in het digitale kunstenlandschap.

We profiteren van de lentezon en nemen de fiets naar de uitvalsbasis van Gluon, de nieuwste expo van iMal en de KVS, waar CREW Hamlet in een nieuw jasje steekt tijdens kunstenfestivaldesarts
 

Banner voor Digital Arts Uncovered, een werkbezoek aan Gluon, iMal en CREW op 16 mei 2018. Je ziet een publiek op de grond zittend kijken naar een projectie.

Gluon

Gluon realiseert projecten op het kruispunt van kunst, technologie en wetenschap. Door kunstenaars, kinderen en jongeren, onderzoekers en ondernemers te verbinden, ontstaan vernieuwende ideeën die op je eentje niet kan bedenken. Dit resulteert in artistieke, educatieve en sociaal-innovatieve projecten die in de toekomst voor een duurzame, mooie en welvarende samenleving zorgen. Gluon heeft ervaring met artistieke cocreatietrajecten met jongeren. Ze  gaan ook zelf op zoek naar nieuwe projecten bij cultuurhuizen om hun expertise en netwerk te delen.

Het hele team verwelkomt ons en maakt je wegwijs in hun werking. Ze tonen je allerlei voorbeelden van artistieke creaties van kinderen en jongeren uit de voorbije STEAMlabs en STARTS academy. Nadien gaan we in gesprek over wat dergelijke digitale creatietrajecten kunnen betekenen voor jouw lokale context.
 

gluon steam lab

#LAYERS, Hedendaagse kunst in het digitale tijdperk

iMal, center for digital culture & technology, ondergaat dit jaar een ware transformatie. Tijdens de renovatiewerken in de Koolmijnenkaai 30 in functie van de heropening in 2019, organiseert iMAL activiteiten op externe locaties. Deze tentoonstelling kan je bezoeken in de Machinezaal in La Raffinerie / Charleroi Danse, van 18 april tot 26 mei 2018.

#LAYERS toont creaties van 15 hedendaagse Italiaanse kunstenaars, die in hun werk reflecteren over de invloed van het internet en de digitalisering op onze samenleving en hoe dat leidde tot de ontwikkeling van nieuwe praktijken, mondiale netwerken en de democratisering van beeldcreatie.

Wij bezoeken de tentoonstelling met Diana Raspoet van iMal, die ons meer inzicht geeft in de uitdagingen voor hedendaagse kunst in digitale tijden voor de cultuursector.

CREW

CREW wil als experimenteel gezelschap zichtbaar maken hoe technologie ons verandert. De kunstvorm die CREW hiervoor gebruikt en die eenvoudig gezegd het lichaam van de toeschouwer opzoekt, is immersie. Het speelvlak om dit immersief werk te delen met het publiek is meervoudig: theater, installaties en performances. Deze real time- creaties verankeren het immersieve in het hier en nu. In het hier en nu bevindt zich het contactpunt tussen mens en technologie en confronteert CREW een breed en internationaal publiek aan den lijve met wat ons omringt, onze plaats daarin en hoe wij onszelf zien.

Scientific Fiction is de beste omschrijving van Eric Joris’ manier van werken met een internationaal netwerk van kunstenaars en wetenschappers. Waar het bekende Science Fiction een genre is dat doorgaans een fantastische toekomst schildert, is Scientific Fiction bij CREW een methode die de toekomst zichtbaar maakt door nieuwe digitale mogelijkheden in het heden te ontsluiten, te bevragen en alternatief te benutten.

CREW, het cultuurhuis van de toekomst(c) CREW

We krijgen de kans om hun nieuwste artistieke creatie Hands-On Hamlet te beleven en te bespreken met de makers tijdens hun toonmoment op kunstenfestivaldesarts in KVS. Zo ervaren we zelf welke toekomst ons publiek en podium wacht. Nadien wisselen we ervaringen uit met CREW over welke impact immersieve ervaringen kunnen hebben op artistieke beleving in onze cultuurhuizen.

Programma

10u: Ontvangst in Centraal-Station (centrale inkomhal)

10u15: Vertrek naar Gluon

10u30: Atelierbezoek Gluon & expert talk 'Meerwaarde van crossover creatietrajecten met kinderen en jongeren samen met een kunstenaar'

12u30: Lunch

13u15: Vertrek naar La Raffinerie

13u30u Bezoek #LAYERS met curator Fabio Paris

15u15: Vertrek naar KVS

15u30: Voorstelling Hands-On Hamlet CREW (KVS, kunstenfestivaldesarts)

17u30: Einde

Praktisch

  • Kostprijs: 25 euro (inclusief fiets en lunch)
  • Vertrekpunt: 10 uur, Centrale inkomhal, Centraal-Station, Brussel
  • Inschrijven kan tot 11 mei of tot volzet (max. 12 deelnemers).
  • Geïnteresseerd, maar kan je niet op 16 mei? Laat het ons weten

Schrijf je in