e-boeken in 5 Vlaamse bibs (pilootproject)

In 5 Vlaamse bibs leen je voortaan Engelstalige e-boeken via je Mijn Bibliotheek-account

In 't kort

In cloudLibrary™ van Bibliotheca bieden 5 Vlaamse bibliotheken een kennismakingsselectie van e-boeken aan, dat ze kozen uit een breed aanbod van beschikbare Engelstalige e-boeken.  Bovendien maken ze hun collecties toegankelijk voor elkaars leden: ook die vorm van samenwerking is deel van het project.

 

Sven Gatz leent het eerste e-boek uit in ARhus, Roeselare.

De 5 pilootbibliotheken

Een jaar geleden nam Kenniscentrum ARhus (Roeselare) het initiatief om samen met Muntpunt (Brussel), Bibliotheek De Krook (Gent) en de bibliotheken van Oostende en Mechelen, een pilootproject op te starten om Engelstalige e-boeken aan te bieden. Cultuurconnect begeleidt de samenwerking en realiseert de connectie tussen cloudLibrary™ en de Mijn Bibliotheek-toepassing.

Op 15 mei gaf minister van cultuur en media Sven Gatz de aftrap in Roeselare, waar hij zelf het eerste e-boek leende: “Het e-boek is in Vlaanderen nog niet echt doorgebroken. Op basis van dit project en bijkomend onderzoek kan Cultuurconnect in de toekomst een overkoepelend Vlaams e-boekensysteem uitbouwen, waarop bibliotheken vervolgens kunnen intekenen.”

Doelen van het project

 1. een bestaand en werkend platform uittesten, om snel e-boeken te kunnen aanbieden
 2. ervaring opbouwen om te delen met andere geïnteresseerde bibliotheken
 3. bijdragen aan de onderhandelingen met uitgevers uit het Nederlands taalgebied om tot een werkbaar Nederlandstalig e-boekenplatform voor Vlaanderen te komen

Nu al konden we 1 Nederlandstalige uitgever overtuigen om samen te werken in dit project. VBK (Veen Bosch en Keuning) wil een test doen met 150 Vlaamse titels (van Uitgeverij Houtekiet) en 350 geselecteerde Nederlandstalige titels. We zijn hiermee op weg naar een aanbod met veel meer Nederlandstalige content in de bibliotheken.

Gelijktijdig met het pilootproject start Cultuurconnect een onderzoek naar het marktpotentieel van een e-boekensysteem voor alle bibliotheken in Vlaanderen. De onderzoekers peilen naar de noden en wensen voor een uitleendienst voor e-boeken bij het publiek en bij de bibliotheken zelf. De resultaten van het pilootproject in de vijf steden en van het onderzoek worden in het najaar gebundeld om de volgende stap te zetten naar een aanbod van Nederlandstalige e-boeken in de openbare bibliotheken.

 

e-boek tussen papieren boeken

Leverancier

Er bestaat nog geen Nederlandstalig platform voor de Vlaamse bibliotheken en een nieuw platform uitwerken kost heel veel tijd. Vandaar de keuze voor een (Engelstalig) platform dat al zijn kwaliteit en effectiviteit bewezen heeft, en kinderziektes voorbij is.

cloudLibrary™ van Bibliotheca ondersteunt digitaal lezen online, op een e-reader of in een app voor tablet en smartphone (zowel voor iOs , Android en Windows Mobile). De aanbesteding van het Vlaams consortium loopt voor 1 jaar en is met 1 jaar verlengbaar.

Hoe werkt het?

De bibliotheek of kenniscentrum bestelt de boeken, het bibliotheeklid kiest, leent en leest, allemaal in eenzelfde systeem. Het bibliotheeklid logt in op cloudLibrary™ met zijn ‘Mijn Bibliotheek’-account (mijn.bibliotheek.be): geen extra gebruikersnamen of paswoorden te onthouden dus. Daarna download je een e-boek dat je kan lezen op de meeste e-readers, tablets, smartphones en vaste pc’s.

Je kan tegelijk 3 e-boeken lenen voor een periode van maximum 3 weken. Daarna verdwijnen ze automatisch van je toestel. Aangenaam neveneffect: je kunt nooit een boete oplopen voor een e-boek!

cloudLibrary ondersteunt het uitlenen van e-boeken volgens het Angelsaksische model: one copy one user (een e-boek wordt aan één persoon tegelijk uitgeleend). De bibliotheek is vrij om te beslissen tegen welke vergoeding het bibliotheeklid de dienst kan gebruiken. De 5 bibliotheken zullen het wellicht gratis aanbieden, zoals courant is in de Angelsaksische wereld. 

Door dit initiatief ontstaan er twee modellen in ons taalgebied: 'one copy one user' en 'pay per use' van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. In een ander pilootproject werken we samen met de KB om dat model uit te testen. We zien de twee modellen niet als concurrentieel maar als complementair ten opzichte van elkaar. In een bevraging peilen we naar het model van voorkeur bij zowel het publiek als bibliotheken. Met de resultaten van dit onderzoek willen we aan de slag om te komen tot een grootschalig initiatief dat Cultuurconnect mee kan mogelijk maken.

 

e-boek lezen op e-reader

Doelgroepen

De 5 deelnemende bibs maken elk eigen keuzes voor een kennismakingsaanbod met eigen klemtonen, maar stellen hun collecties ter beschikking aan de leden van de andere bibliotheken in het consortium. Het consortium pioniert op die manier voor heel Vlaanderen.

De bibs willen naast bestaande leners ook andere doelgroepen aanspreken, bijvoorbeeld niet-gebruikers van de bibliotheken voor wie het Engelstalige e-boekenaanbod wel aan hun vraag voldoet.

 • Kenniscentrum ARhus (Roeselare): het gebruik van e-boeken in bibliotheken stimuleren en nieuwe leden aantrekken. Lokaal initiatief nemen door met 5 gemeenten en Cultuurconnect samen te werken. Meer info: bieke.deceuninck@arhus.be
   
 • Bib Oostende: een toeleidingstraject uitbouwen voor senioren. Bibliotheekgebruik daalt als de mobiliteit wegvalt: minder mobiele mensen moeten autonoom en comfortabel van thuis uit kunnen lenen en lezen. Meer info: martine.vandermaes@biboostende.be
   
 • Bibliotheek De Krook (Gent): met onder andere actuele fictie en een Young Adultscollectie haar lezerspubliek aanspreken, zowel wie al digitaal leest als de fan van het papieren boek. Meer info: charlotte.vandamme@stad.gent
   
 • Muntpunt (Brussel): aanbod afstemmen op expats en liefhebbers van de Engelstalige collectie. De populaire ‘Smart Thinking’-boeken vullen de collectie van klassiekers en nieuwe titels aan. Meer info: leen.lekens@muntpunt.be
   
 • Bib Mechelen: focussen op jongeren, door hen literatuur aan te bieden die op schoollijsten staat of die aansluit bij hun interesses. Naast klassiekers en een beperkte hedendaagse selectie uit de Engelstalige literatuur, focussen ze ook op Young Adults-literatuur. Meer info: thomas.vanhoevelen@mechelen.be

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuws en inspiratie van Cultuurconnect. Uitschrijven kan op elk moment.

 

Logo kenniscentrum ARhus Roeselare
logo bibliotheek de krook gent
logo bibliotheek Mechelen logo muntpunt Brussel
logo bibliotheek oostende

logo cloudlibrary bibliotheca

Logo cultuurconnect Brussel