Een kijkje bij de buren: FabLabs in Anderlecht & Molenbeek 

  • 8 december 2016

Cultuurconnect exploreert met partners op 9 andere plekken om de invulling van makerspaces te vertalen naar de lokale context.

Wendy van #Constantvzw nam ons mee door Molenbeek en Anderlecht. Op een boogscheut van elkaar liggen daar Fablab’ke, iMal.FabLab, FabLab Brussels en MicroFACTORY. Een creatieplek voor jongeren. Een werkplek voor artiesten. Een creatieve hub voor studenten. Een coöperatieve club van buurtmensen.

Een grote selectie aan innovatieve machines in Fablab'ke

Fablab’ke richt zijn pijlen op kinderen en jongeren tot 18 jaar. Het is een creatieve werkplaats waar ze zo goed als alles kunnen maken op innovatieve machines, zoals 3D printers en lasercutters, elektronica en informatica, die thuis niet zomaar voor handen zijn. Fablab’ke is er voor scholen en buurtinitiatieven. Ze hebben een open atelier op woensdagnamiddag vanaf 12 jaar en ze lanceerden recent een Family Lab, waarbij een ouder of familielid mee kan komen. In 2017 willen ze ook een mobiel fablab uitbouwen.

Fablab’ke is een initiatief van iMAL en Maison des Cultures et de la Cohésion Social en vzw Lutte contre l’Exclusion Sociale. Ze krijgen steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en van de Europese Unie (FEDER 2014-2020) via iMAL.
 

Kinderen maken iets met wasknijpers, draden en een sensor

Residenties voor designers en kunstenaar in FabLab.iMal

FabLab.iMal is een initiatief van iMAL, center for digital cultures and technology. Deze creatieve werkplaats richt zich op kunstenaars, designers, ingenieurs, ontwerpers, doe-het-zelvers, studenten, … die willen komen experimenteren, leren en ontwerpen. Iedereen kan lid worden voor een maandelijks lidmaatschap volgens verschillende formules en een bijdrage voor gebruik per toestel. Nieuwe leden volgen inleidende workshops en verder vormen de leden een netwerk dat elkaar helpt, kennis opbouwt, deelt in een open proces. Ze delen dit ook online. Het FabLab biedt ook residenties aan kunstenaars en designers.
 

FabLab Imal Cultuurconnect


Materiaal en kennisdelen in MircoFACTORY 

In de MicroFACTORY slaan inwoners van Anderlecht de handen in elkaar voor een eigen atelier. Een creatieve hub voor iedereen die professioneel of hobbymatig dingen wil maken. Zo komen er ingenieurs over de vloer, meubelmakers, striptekenaars, designers, robotkunsteaars die voor de filmindustrie werken. Iedereen betaalt een lidmaatschap afhankelijk van het gebruik en ze richten de ruimte samen in, brengen hun eigen materiaal en toestellen mee, delen met en leren van elkaar.
 

Zicht op een grote ruimte waarin mensen werken in een makerspace


Mensen kunnen zelf aan de slag met tutorials in FabLab Brussels

Geen introducties of lidmaatschap in FabLab Brussels. Daar ga je dadelijk zelf aan de slag, via uitgewerkte tutorials per machine. Het Lab is voor iedereen die met de machines en technologie wil leren werken gratis. FabLab Brussels mikt vooral op studenten, maar is op woensdag voor iedereen toegankelijk van 13 tot 21 uur.