Games in de bib: tips voor beginners

 • 2 mei 2017
[Leestijd: 4 minuten]

 

In de bib van Kortrijk kunnen ze anno 2017 uitpakken met een collectie van 280 games voor verschillende spelconsoles (Playstation, Xbox, Wii). Met een jaarlijks budget van 3.500€ en een stevig afvoerbeleid blijven ze investeren in een mooi aanbod van recente games, maar ook in materiaal en infrastructuur. Ondertussen heeft de bib van Kortrijk door tal van activiteiten rond games, een ruim aanbod en hun gameroom ter plaatse een trouwe community uitgebouwd.

Het succesvolle gamebeleid dat bib Kortrijk vandaag voert, is er natuurlijk niet op één dag gekomen. Voor 2007 kon je in de bib al een 40-tal games ontlenen, maar niet ter plekke spelen. Door in 2007 mee te doen aan het project ‘Start2Game’, ondersteund door provincie West-Vlaanderen, kreeg bib Kortrijk de smaak te pakken en waren ze al snel 2 Playstations en 2 schermen rijker. In 2013 investeerden ze nog eens extra in consoles voor buurtbibs én in een echte gameroom met een Playstation 4, Xbox One, Wii U en 2 spelcomputers met indie games.

Ben je van plan om zelf te starten met een gamecollectie in je bib? Je hoeft hiervoor zeker zelf geen gamer of expert te zijn. Om je over de drempel te trekken deelt Kortrijks bibmedewerker Jürgen Van Lerberghe graag zijn tips over budget, doelpubliek en collectie met jou.

Budget

Kortrijk voorziet een jaarlijks budget van 3.500€, waarvan ze 60% investeren in nieuwe titels en 40% in tweedehands games. Ze bestellen hun games driemaandelijks en lenen ze vervolgens gratis uit.

Het is een goed idee om rekening te houden met het feit dat een half jaar na het verschijnen van een nieuw spel een prijsdaling plaatsvindt. Het is financieel dus interessant om de nieuwste titels wat later in huis te halen, dat vindt je publiek geen punt.

Heb je een beperkt budget? Dan kan je enerzijds investeren in het aanleggen van een mooie collectie en die uitleenbaar stellen, maar als je voor de belevingsbib wil gaan, kan je anderzijds ook investeren in een gamezone met spelcomputers en/of spelconsoles, bijvoorbeeld een Playstation.

 

Monopoliespel en monopoliegeld

Doelpubliek

In Kortrijk merken ze dat de gameroom vooral jonge bibbezoekers van 8 tot 14 jaar aanspreekt, al komen er tijdens de examenperiodes ook wel ouderen op af. De consoles zijn druk bezet, zeker op woensdagen en zaterdagen.

De spelcomputers met indie games spreken een ruimer publiek aan van jongeren, maar ook kinderen, ouders en grootouders.

In Kortrijk letten ze er wel op dat enkel games met leeftijdsaanduiding tot 12 jaar in display en op de consoles in de gameroom staan. Ook in het uitleensysteem is een leeftijdsaanduiding ingesteld, waardoor een 10-jarige nooit een schietspel of een horrorgame zal meenemen naar huis.

Collectie

Keuzes maken

Net als in de filmwereld - waar een commerciële Hollywoodfilm iets totaal anders is dan een meer culturele film of een echte arthousefilm - heerst ook in de gamesector een gelijkaardige diversiteit. Zorg in je collectie voor een goede mix tussen commerciële en minder bekende games.

Vanaf 150 titels kan je spreken van een mooie collectie en heb je vlotte circulatie. Voor inspiratie kan je bijvoorbeeld aankloppen bij de bibliotheken van Puurs, Genk, Roeselare en Kortrijk voor een overzichtslijst van hun gamecollectie. Jürgen geeft je alvast een overzicht van 10 mainstream games en 10 indie games die niet mogen ontbreken in je collectie.

10 mainstream games om mee te starten

 1. alle LEGO games (populair, familievriendelijk en kwaliteitsvol)
 2. Fifa 17
 3. Nier Automata
 4. Horizon Zero Dawn
 5. Dark Souls III
 6. voorzie verschillende kopieën van Minecraft: ideaal voor display
 7. Metal Gear Solid V
 8. Batman – Return to Arkham
 9. The Witcher III Wild Hunt
 10. Rocket League

10 indie games om mee te starten

 1. Owlboy
 2. Super meat Boy
 3. Inside
 4. Abzu
 5. Shovel Knight
 6. Transistor
 7. Torchlight 2
 8. Never Alone
 9. Nidhogg
 10. Nuclear Throne

Indie games zijn ideaal om mee te starten, onder andere om budgettaire redenen: vaak kan je ze voor een prikje aanschaffen via online platforms als Humble Bundle. Daar kan je indie games aankopen in pakket. Meestal betaal je wat je zelf wilt en gaat het geld naar een goed doel. Zo heb je in een mum van tijd een interessante collectie.

Tijdens de Digitale Week experimenteerde Kortrijk met een aanbod aan indie games, en dat werd meteen een hit. Jong en oud was onder de indruk van het unieke karakter van de games, dat zo duidelijk verschilt van de mainstream games. Het originele verhaal, de innovatieve gameplay en nostalgische of artistieke graphics verklaren de grote aantrekkingskracht van dit soort spellen.

arcadehal game waarop 2 mensen aan het spelen zijn(c) Sien Verstraeten

Wie is Jürgen Van Lerberghe?

Jürgen is beginnen gamen op zijn achtste met het beroemde spel Pong en de voorbije dertig jaar heeft de gamekriebel hem niet meer losgelaten. Hij codeerde zijn eigen games en begon een verzameling aan te leggen, in een tijd dat games en tijdschriften over games in Vlaanderen nog bijna niet te vinden waren. Als tiener gingen al zijn spaarcenten naar games en consoles. Tijdens zijn studententijd ontdekte hij de arcadehallen - met spellen die vaak jaren voor waren op hun tijd. Sinds zijn 26ste verzamelt hij retro games. De gamekriebel heeft hij ondertussen ook doorgegeven aan zijn dochter: met haar speelt hij graag Minecraft en Lego Games.