Lancering filmstreaming via de bibliotheek

  • 26 april 2018

Samen met Dalton Distribution en de bibliotheken van Antwerpen, Leuven, Turnhout, Brugge en BRoeRe (samenwerkingsverband regio Roeselare), zochten we naar een alternatief voor de alsmaar dalende dvd-collectie. Wat dat werd? Een prikkelend nieuw concept: video on demand via de plaatselijke bibliotheek. De leden van de deelnemende bibliotheken krijgen via hun ‘Mijn Bibliotheek’ ID gratis toegang tot het platform Dalton.be. Een uitdagend pilootproject waarvoor we op 24 april officieel het startsein gaven. 

Dit deden we tijdens het MOOOV filmfestival, waar we via een panelgesprek ook het hele project grondig konden toelichten. Leden van het panel waren onze Gwenny Vlaemynck (Cultuurconnect), Pieter Keereman (Bibliotheek Brugge), Tine Van Kerkhoven (Fonk) en Marc Boonen (MOOOV). Frank Moens (programmator Docville) nam de rol van moderator op zich. 

 

Beeld van de panelleden in gesprek

De reactie van het diverse publiek was alvast positief. Er kwamen heel wat vragen de richting van het panel uit. "Kunnen wij ook al meedoen?". De meeste bibs zullen echter nog even geduld moeten hebben. In dit pilootproject willen we leren hoe we het aanbod het best in de markt kunnen zetten. We gaan het eerst kleinschalig testen zodat iedereen nadien van een optimale dienstverlening kan genieten. 

Wat volgens het publiek alvast een grote plus is, is de mogelijkheid om elke maand een film te vertonen in de bibliotheek zelf, via het platform van Dalton. Het zorgt ervoor dat de blibliotheekleden niet alleen geïsoleerd het aanbod bekijken, maar ook in interactie gaan, wat kan aanzetten tot boeiende discussies.

Ook de combinatie tussen een filmstreamingdienst en een bibliotheek werd goed onthaald. Onze noorderburen gaven het publiek in de voormiddag al uitgebreid uitleg over het belang van filminnovatie. Hoewel Vlaanderen hierop achterloopt, is de samenwerking met een bibliotheek in Nederland ongezien. Puntje bij voor ons!

Meer weten over het project? Neem dan een kijkje op onze projectpagina