Lieve leners,

  • 15 september 2017

[Leestijd: 3 minuten]

Als reactie op de brief over e-boeken van Bert Van Raemdonck aan de Vlaamse openbare bibliotheken.

Lieve Bert,

Dank voor je liefdesverklaring. We wisten het wel, maar het doet toch deugd om ze nog eens te horen. En ook al organiseerden we niet onmiddellijk een consultatievergadering met alle 314 van ons, de liefde is wederzijds.

Wij houden van kinderen. Van peuters die we omscholen tot boekbaby’s. We omarmen hele gezinnen tegelijk. We overtuigen vrouwen om boeken uit te lenen voor hun man, en omgekeerd. We ontvangen alle dagen onze senioren. Bert, we zien je graag.

We zien al onze lezers zó graag dat we ze opzoeken op school, in het ziekenhuis, op straten en markten. Tot op het strand in de zomer.

En ja, we willen jullie ook digitaal liefhebben, op je smartphone, als je die hebt, op je tablet, je laptop... We doen dat al met kranten en tijdschriften: thuis en op school. In goed overleg met de kranten en tot nut van de promotie van een medium dat het hard te verduren heeft in digitale tijden. Gelukkig vinden we partners in de honderden scholen die ernaar streven dat ook onze jongeren krantenlezers kunnen worden. Misschien doen we binnenkort hetzelfde met boeken.

Bert, je liefde is groot, want je vergeeft ons onze worstelingen met technologie. Dankjewel daarvoor, en voor je begrip.

Wij hebben goede technologie nodig om die e-boeken op een praktische manier tot bij jou te krijgen: vlot in gebruik, betrouwbaar, volledig conform de wet en andere afspraken. Die technologie hebben we nu nog niet in huis. Terwijl wij toch met alle macht proberen om te voldoen aan je vraag. We volgen de regels van het spel en roeien met de riemen die we hebben. Daarom doen de huidige oplossingen soms zo gekunsteld aan.

Ook het pilootproject in je thuisstad is inderdaad … ‘awkward’. Maar het heeft wel geholpen om een uitleenmodel voor e-boeken uit te testen, met bijhorende technologie. De volgende stap is om dit op grote schaal te organiseren. Je kan dat hier nalezen.

In de liefde is timing alles, en je legt de zweep erop net als het nodig is. Maar, Bert, om Lady Di te citeren: ‘there have always been three persons in this marriage’.

Ook uitgevers en auteurs moeten mee aan boord om een goede bibliotheekwerking mogelijk te maken. En een goede bibliotheekwerking komt het hele boeken-ecosysteem ten goede.

Wij zijn ervan overtuigd, als we alle drie de koppen samen steken, we iets moois van dit ménage à trois kunnen maken. Met als resultaat een prima, liefdevolle e-boekendienst van de bib tot nut van ‘t algemeen.

Knuffel,

Jan

voor de bibliotheken