Lokaal cultuurbeleid en De Krook

Datum:
Locatie: De Krook Gent
Toevoegen aan persoonlijke kalender

Op vrijdag 17 maart 2017 organiseerde Cultuurconnect i.s.m. De Krook de boekpresentatie ‘Over Bach, cement en de postbode. 50 jaar lokaal cultuurbeleid’ van Miek De Kepper, gevolgd door een politiek debat over de toekomst van het lokaal cultuurbeleid. De 260 deelnemers kregen eveneens de kans om uitgebreid kennis te maken met de nieuwe bibliotheek in Gent.

Foto album

Nog verder nagenieten? Blader door het foto album.
 

Foto van het debat tijdens de boekvoorstelling van Miek De Kepper

Meer info over het boek

Lees alles over het boek, over 50 jaar lokaal cultuurbeleid en extra artikels over lokaal cultuurbeleid vandaag en in de toekomst op www.lokaalcultuurbeleid.be.

 

De coverpagina van het boek van Miek Dekepper: Bach cement en de postbodeDit boek analyseert de werking, de evolutie en de betekenis van bibliotheken, cultuur- en gemeenschapscentra en lokaal cultuurbeleid in hun samenspel met het middenveld en de cultuurraad. Er wordt uitvoerig verwezen naar de historische achtergrond van de mythische sixties, de economische en institutionele crisis vanaf midden jaren ‘70, de woelige jaren ’90, de nieuwe economie en politiek vanaf de jaren 2000 en de recentste ontwikkelingen in 2014. Rode draden doorheen het verhaal zijn verzuiling en emancipatie, professionalisering en decentralisering, maar zeker ook de creativiteit en daadkracht van gedreven mensen.

'Over Bach, cement en de postbode' blikt terug en reikt materiaal aan om naar de toekomst te kijken. Hoever staan we? Waar hebben we vooruitgang geboekt of zijn we gaandeweg iets verloren? Welke kansen biedt de toekomst?

Met deze publicatie rondt Miek De Kepper haar loopbaan in en voor het lokaal cultuurbeleid af en reikt ze leesmateriaal aan voor al wie vandaag en morgen actief is in het lokaal cultuurbeleid.


Politiek debat

Met de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 in zicht, biedt het boek meteen de context voor een politiek debat rond de centrale vraag: hoe kijken betrokkenen, schepenen en burgemeesters, secretarissen en cultuurwerkers naar het lokaal cultuurbeleid in de nabije toekomst? Wat zal de impact zijn van een grote autonomie van de gemeenten met minder stimuli noch verplichtingen vanuit Vlaanderen, zonder geoormerkte subsidies? Komt er een grotere variatie in het lokaal cultuurbeleid en ontstaan nieuwe vormen en structuren? Hoe gaan we om met de vraag en de noodzaak van schaalvergroting, ook binnen cultuur? Wat is de wezenlijke rol van het lokaal cultuurbeleid? …


Kennismaking en rondleiding De Krook

In Gent is de toekomst begonnen! Iedereen kon uitgebreid kennismaken met het mooie gebouw en met de toekomstperspectieven van de nieuwe bibliotheek. Directeur Krist Biebauw schetste het verhaal van De Krook in de stad. Nadien volgden begeleide rondleidingen in kleine groepen.

Logo van de Krook