Lokaal cultuurbeleid en De Krook

Datum:
Locatie: De Krook Gent
Toevoegen aan persoonlijke kalender

De Krook opent officieel op 10 maart 2017. Een week later, op vrijdag 17 maart, nodigen De Krook en Cultuurconnect u uit. Welkom voor een kennismaking met de nieuwe bibliotheek in Gent, voor de boekpresentatie ‘Over Bach, cement en de postbode. 50 jaar lokaal cultuurbeleid’ van Miek De Kepper en voor een politiek debat over de toekomst van het lokaal cultuurbeleid.


Programma

10u-10u30 Onthaal met koffie en thee
10u30 Verwelkoming en duiding cultuurbeleid door Annelies Storms, schepen van cultuur Gent
10u45 Bibliotheek De Krook: klaar voor de toekomst door Krist Biebauw, directeur
11u15 Begeleide rondleidingen door De Krook in kleine groepen
12u30 Broodjeslunch
13u30 Voorstelling van het boek 'Over Bach, cement en de postbode. 50 jaar lokaal cultuurbeleid' door Miek De Kepper
14u

Debat over de toekomst van het lokaal cultuurbeleid met:

  • Igor Geubbelmans, afdelingshoofd Vrije tijd Balen
  • Martine Meire, directeur Cultuur, Bibliotheek en Archief Oostende
  • François Mylle, stadssecretaris Geel
  • Anniek Nagels, schepen van Cultuur Genk
  • Jos Stassen, burgemeester Kruibeke en voormalig lid Commissie Cultuur van het Vlaams Parlement
  • Moderator: Indra Dewitte, hoofdredacteur bij Het Belang van Limburg
15u30 Reflectie door Filip De Rynck, Hoogleraar Bestuurskunde UGent
15u50 Receptie


Het boek

Over Bach cement en de postbode.jpgDe Krook is dé geschikte plek om 'Over Bach, cement en de postbode. 50 jaar lokaal cultuurbeleid' voor te stellen. Dit boek analyseert de werking, de evolutie en de betekenis van bibliotheken, cultuur- en gemeenschapscentra en lokaal cultuurbeleid in hun samenspel met het middenveld en de cultuurraad. Er wordt uitvoerig verwezen naar de historische achtergrond van de mythische sixties, de economische en institutionele crisis vanaf midden jaren ‘70, de woelige jaren ’90, de nieuwe economie en politiek vanaf de jaren 2000 en de recentste ontwikkelingen in 2014. Rode draden doorheen het verhaal zijn verzuiling en emancipatie, professionalisering en decentralisering, maar zeker ook de creativiteit en daadkracht van gedreven mensen.

'Over Bach, cement en de postbode' blikt terug en reikt materiaal aan om naar de toekomst te kijken. Hoever staan we? Waar hebben we vooruitgang geboekt of zijn we gaandeweg iets verloren? Welke kansen biedt de toekomst?

Met deze publicatie rondt Miek De Kepper haar loopbaan in en voor het lokaal cultuurbeleid af en reikt ze leesmateriaal aan voor al wie vandaag en morgen actief is in het lokaal cultuurbeleid.


Politiek debat

Met de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 in zicht, biedt het boek meteen de context voor een politiek debat rond de centrale vraag: hoe kijken betrokkenen, schepenen en burgemeesters, secretarissen en cultuurwerkers naar het lokaal cultuurbeleid in de nabije toekomst? Wat zal de impact zijn van een grote autonomie van de gemeenten met minder stimuli noch verplichtingen vanuit Vlaanderen, zonder geoormerkte subsidies? Komt er een grotere variatie in het lokaal cultuurbeleid en ontstaan nieuwe vormen en structuren? Hoe gaan we om met de vraag en de noodzaak van schaalvergroting, ook binnen cultuur? Wat is de wezenlijke rol van het lokaal cultuurbeleid? …


Kennismaking en rondleiding De Krook

In Gent is de toekomst begonnen! Iedereen kan uitgebreid kennismaken met het mooie gebouw en met de toekomstperspectieven van de nieuwe bibliotheek. Directeur Krist Biebauw schetst het verhaal van De Krook in de stad. Nadien zijn er begeleide rondleidingen in kleine groepen zodat iedereen ook nog vragen kan stellen.

De Krook_large B.jpg
Inschrijven

Inschrijven/annuleren kan tot en met 10 maart. Deelname is gratis. Wie inschrijft, maar niet aanwezig is, zal een factuur voor deelname in de kosten (catering en nasturen van het boek) ontvangen van 25 euro.