Mixed Reality Uncovered

Datum:
Locatie: CC De Grote Post, Oostende
Toevoegen aan persoonlijke kalender

Inspiratiedag over Augmented en Virtual Reality in kunst- en cultuur

Met deze inspiratiedag hou je de vinger aan de pols van de artistieke wereld in mixed reality. Je ontdekt er welke kansen en uitdagingen deze technologie biedt en wanneer het echt interessant wordt vanuit artistiek oogpunt, voor cultuurbelevingen of voor een educatief proces.

Maak kennis met interessante multimedia kunstenaars zoals Philip Hausmeier, Valery Desmet en Joris Weijndom. Krijgt een van overzicht over wat er borrelt in mixed reality scene in België vanuit verschillende hoeken (VRT Sandbox, CC De Grote Post, Historium in Brugge, IMEC, ...). En leer zelf aan de slag te gaan met deze technologie in jouw programmatie, cultuureductie en beleving met workshops begeleid door o.a. Ugent, Lucidweb, Soulmade.   

Je gaat terug naar je cultuurhuis met een pak inspiratie, een agenda vol contacten en ideeën om uit te proberen.

Schrijf je in

Mixed Reality Uncovered: inspiratiedag mixed reality. 20 november 2018 - de grote post. Een samenwerking tussen de grote post, cultuurconnect en VT sendbox met steuk vd vlaamse overheid + illustratie van mensen met VR-brillen 360°

Programmaoverzicht

9u30

Onthaal & matchmakingmarkt

10u30 

Keynote Joris Weijdom (onderzoeker en kunstenaar)

11u30 

Pauze & matchmakingmarkt

12u

Inspiratiepitches over Mixed Reality in de cultuursector:  VRT Sandbox, Nerdlab, Raven, CC de Grote Post, Historium, Valery Desmet

12u40

Artist talk Philip Hausmeier (VR-kunstenaar)

13u

Lunch & matchmakingmarkt

14u

Workshops, inspiratiesessies: Kasper Jordaens (IMEC), Rani Van Schoors (UGent), LucidWeb, Joris Weijdom, Soulmade, Dynamic Dimensions, Joris Weijdom, - Devillé Arcade

16u30

Conclusie & nieuwe ideeën

Het programma in detail

 • 10u30 - 11u30: Keynote Joris Weijdom (onderzoeker en kunstenaar)

Joris Weijdom is onderzoeker, ontwerper en docent op het gebied van interactieve mixed reality-ervaringen en leider van de onderzoeksgroep Performativity and Media aan het Research Centre Performative Processes van Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Zijn kernfocus is het verbinden van mensen, hulpmiddelen en methodologie in door de praktijk geleide cocreatieve onderzoeksprocessen. Voor IETM schreef hij interessante artikels over de kansen voor kunst- en cultuursector. [Mixed Reality and the Theatre of the Future. Arts and New Technologies.] Op Digital Arts Uncoverd in iMal in oktober 2017 daagde hij onze sector al uit. Theater is een oeroud medium dat op een authentieke manier mens en maatschappij aanzet tot reflectie. Volgens Joris Weijdom is het hoog tijd dat de cultuursector meedoet aan het debat over hoe technologie zich moet verhouden tot mens en maatschappij. Wij moeten een kritische stem zijn in een debat dat wordt overmeersterd door technologiebedrijven en de entertainmentindustrie. Theater is de enige juiste plek om een antwoord te bieden aan de moderne technologieën van vandaag. 

 • 12u - 12u40: Inspiratiepitches over Mixed Reality in de cultuursector

Tijdens vijf pitches presenteren we vraagstukken, experimenten en toekomstperspectieven voor Mixed Reality in de Vlaamse cultuursector.

 1. Innovatieve partnerschappen, samen zoeken naar nieuwe formats - CC De Grote Post
  VRT Sandbox. Gregg Young & Liv Laveyne beschrijven het experiment dat ze samen met vier artists in residence van CC De Grote Post opzetten. Het eindresultaat kan je bewonderen in de foyer.
 2. VR in een artistiek en creatief proces, een experiment - Nerdlab
  Speciaal voor Mixed Reality Uncovered beschrijven ze het creatieproces achter een productie die ze programmeren tijdens het Mutation Festival.
 3. Het potentieel voor kunsteducatie - Valery De Smedt,  Creative technologist
  Valery De Smedt schetst het ambitieus toekomst-traject Art’Robics dat inzichten uit recent onderzoek wil samenbrengen in het interactief ontsluiten van de Vlaamse kunstcollectie.
 4. Nieuwe kansen ontdekken door te experimenteren met jouw community - Historium
  In juli lanceerde Historium in Brugge het Laborium. In hun eigen VR-hal willen ze samen met de game- en VR-community nieuwe concepten verkennen, testen en uitbouwen.
 5. Zit er business in VR for arts & culture - RAVEN
  Al enkele jaren, eerst als business developer new technologies bij het Brussels-Hoofdstedelijk Gewest en nu vanuit RAVEN is Juan Bossicard bezig met het ontwikkelen van diensten en belevingen op maat van verschillende sectoren. Welke uitdagingen ziet hij voor de cultuursector?
 • Artist talk Philip Hausmeier, VR kunstenaar ( 12.40 - 13 uur)

“Virtuelle realität gibt den Künstlern eine komplett neue Dimension”, Philip Hausmeier, Duitse VR-kunstenaar.  Hij is artistiek leider van Metaphysics en richtte Virtual Reality Berlin op. Hij exploreert nieuwe manieren om digitale artiesten een publieksplatform te geven. Hij schetst enkele nieuwe mogelijkheden voor kunstenaars, programmatoren, presentatieplekken en publiek. Met het onderzoeksplaftorm en databank Radiance (https://www.radiancevr.co/)  willen ze VR kunstenaars wereldwijd meer zichtbaarheid geven, een breder publiek bereiken en faciliterend werken voor curatoren.

 • Workshops (14 - 16.30 uur)
 1. Inspiratiesessie Reality Augmented: de cultuurplek van de toekomst - Kasper Jordaens (IMEC)
  Kasper Jordaens van IMEC is dagelijks bezig met de mogelijke impact van digitale technologie op mens en maatschappij. Ze zetten ook talrijke experimenten op met o.a. STUFF en De Krook. Vandaag blikken ze in de toekomst Hoe zou de cultuurplek van morgen er kunnen uitzien en welke rol kan mixed reality hierin spelen.
 2. Inspiratiesessie VR voor bibliotheken - Rani Van Schoors (UGent)
  Hoe kan je VR gebruiken in jouw bibliotheek? Rani Van Schoors (Cultuur & Educatie, UGent) overloopt de kansen en mogelijkheden. Ontdek praktijkvoorbeelden en formats die je gemakkelijk naar jouw lokale bibliotheek kan vertalen. Voorbije weken ging ze in gesprek met verschillende bibliotheekmedewerkers en maakte ze een interessant overzicht van de grootste vragen die bestaan rond virtual reality. 
 3. Informatiesessie AR, VR voor kunst en cultuur - LucidWeb
  LucidWeb is een jonge start-up die haar tanden heeft gezet in Mixed Reality. Ze zijn in het bijzonder geïnteresseerd in de kansen en mogelijkheden voor de Vlaamse kunst- en cultuursector. In deze sessie verkennen ze good practices uit binnen- en buitenland die relevant kunnen zijn voor Vlaamse kunst- en cultuurhuizen.
 4. Workshop voor artiesten en ontwerpers van artistieke beleving - Joris Weijdom
  Tijdens deze workshop verkent Joris Weijdom samen met de deelnemers artistieke en technologische mogelijkheden voor publieksparticipatie die voor jouw praktijk relevant kunnen zijn. In een tweede deel ontwerp je onder zijn begeleiding een artistiek idee.
 5. Workshop Soulmade
   De “do's and don’ts” om je eigen VR film te realiseren. Hoe zet je een VR productie op?  Welke camera/software heb je nodig?  Wat zijn de filmregels bij het filmen van 360° video films? 
 6. Workshop Dynamic Dimensions
  In deze workshop leer je via een case study het platform Wonda VR verkennen. In Wonda VR kan je jouw VR film interactief te maken.  Je kan bijvoorbeeld extra grafische elementen toevoegen aan je 360° video film, of de kijker de keuze geven om verschillende verhaallijnen te exploreren, etc.
 7. Workshop Games en VR - Devillé Arcade 
  De broers Devillé nemen ons mee in een alternatieve kijk op input voor games en digitale belevingen. Ze verkennen samen met de deelnemers AR, VR en Mixed Reality in games en hoe je dit kunt inzetten in je lokale context.
 • Conlusie en nieuwe ideeën (16.30 - 17  uur)

We sluiten de dag af met een overzicht van enkele nieuwe ideeën die we onthouden uit de Vlaamse kunst- en cultuursector.

 • Matchmakingmarkt (9.30 - 17.30 uur)

De hele dag door kun je tijdens deze markt kennismaken met pioniers en potentiële partners:  Zo kan je goede praktijken en interessante formats aan de lijve ondervinden. Holodeck Graphics, Art’Robics, Soulmade, Dynamic Dimensions, Devillé Arcade, LucidWeb, RAVEN, Gluon, CC Strombeek & ic:visulution, Historium Brugge, VRT Sandbox, Cultuurconnect  ... tekenen alvast present.

Schrijf je in