Digital storytelling draagt bij tot lokale cultuurbeleving

  • 30 mei 2017

[Leestijd: 6 minuten]

Digital storytelling is een eenvoudige en toegankelijke manier om via digitale tools online een verhaal te vertellen, zonder dat je daar uitgebreide technische kennis en vaardigheden voor nodig hebt. Er bestaan webtools en apps die eenvoudig in gebruik zijn en vaak ook nog gratis

Met digital storytelling kun je zoals de naam het zegt, digitaal een verhaal vertellen, maar de techniek kan ook dienen als middel in een gemeenschapsvormend project, waarbij inwoners na een oproep hun digitale verhalen delen met de gemeente.

Bibliotheken, cultuur- en gemeenschapscentra, jeugdhuizen en musea kunnen hun educatieve rol opnemen door workshops digital storytelling aan te bieden. Zo ontwikkelen inwoners en lokale verenigingen hun digitale vaardigheden en ontstaan er mogelijk nieuwe vormen van digitale lokale cultuurbeleving.

Cultuurcentrum Het Kruispunt in Diksmuide test momenteel bij de leerlingen van het secundair onderwijs uit of digital storytelling een interessante vorm is om een verhaal te laten vertellen nadat je een theatervoorstelling bijgewoond hebt. De toepassingen zijn eindeloos en elke samenwerking en kruisbestuiving levert weer nieuwe mogelijkheden op.

Daarbij aansluitend wordt het ongetwijfeld interessant te zien hoe creatief een lokaal amateurgezelschap zal omgaan met digital storytelling, wanneer het de mogelijkheden van de onlinetools leert kennen.

Programma op een tijdlijn

Afbeelding toont hoe de website van Timeline JS eruit ziet.

Timeline JS is een gratis onlinewebtool om activiteiten of gebeurtenissen op een tijdlijn te plaatsen. De kracht zit hem in de eenvoud van de tool, zowel om een tijdlijn te ontwerpen als om die visueel overzichtelijk te maken voor het publiek. Het cultuurcentrum van Sint-Niklaas presenteerde samen met De Zendelingen de programmatie van seizoen 2014-2015 op een tijdlijn.

De programmatie in het Timeline-jasje zorgt ook voor extra zichtbaarheid bij een doelpubliek dat anders moeilijker bereikbaar is. Wanneer abonnees van het cultuurcentrum de tijdlijn op hun eigen socialemediaprofiel delen, komt het cultuurprogramma immers virtueel onder de aandacht bij een potentieel publiek dat je eerder noch met de papieren brochure, noch met de website bereikte.

Locaties op de stadskaart

Afbeelding toont hoe de website van Storymap eruit ziet.

Storymap is een gratis onlinewebtool, een broertje van de Timeline JS. Hij vertrekt van een wereldkaart, met locaties tot op straatniveau. Tik het adres van een locatie in, of de naam van een gemeente of land, en ‘pin’ een verhaal vast aan deze locatie. 

De jongerenredactie van Stampmedia en Mediaraven maakte in 2015 een origineel sfeerverslag van de Gentse Feesten met Storymap JS. Kinderen en jongeren gaan maar wat graag creatief aan de slag met digital storytelling, daag ze dan ook uit om te berichten over evenementen in de gemeente.

Uiteraard kan Storymap ook gebruikt worden bij de aankondiging of promotie van een evenement: op de kaart duidt u dan aan welke activiteiten er op welke locaties plaats zullen vinden.

Denk mee: opleiding mediacoach

Het logo van mediacoach: 3 vierkantjes en tekst.Mediacoach is een opleiding voor professionelen die in hun praktijk of werking met kinderen, jongeren of volwassenen mediawijsheid willen integreren

Mediacoaches in bibliotheken en scholen ondersteunen bijvoorbeeld jongeren om digitale boekbesprekingen te maken met webtools als Powtoon, Moovly of Animoto. Voor jonge kinderen zetten de mediacoaches digitale tools in als een prettige en creatieve manier om diverse vaardigheden (zoals taal, creativiteit en digitaal) te oefenen.

 

 

 

Dit artikel verscheen in het meinummer van Lokaal. Wil je het volledige artikel lezen? Dat kan:

pdf bestandDigital storytelling draagt bij tot lokale cultuurbeleving.pdf (645 kB)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuws en inspiratie van Cultuurconnect. Uitschrijven kan op elk moment.