Dig It Up 2018 | Inspiratiedag

Datum:
Locatie: Zuiderpershuis, Antwerpen
Toevoegen aan persoonlijke kalender

Digitale kunst- en cultuurbeleving

Voor het derde jaar op rij is er Dig It Up: dé inspiratiedag bij uitstek voor cultuurprofessionals. Leer de digitale pioniers uit het kunst- en cultuurlandschap beter kennen en ontdek de mogelijkheden voor jouw lokale context.  De komende editie wordt een inspiratietweedaagse die je naar keuze gedeeltelijk of helemaal volgt. Tijdens de eerste dag maak je kennis met nieuwe trends en tools. Op dag twee zoomen we in op kansen voor een strategisch beleid rond digitale cultuur.

Banner voor inspiratiedag Dig It Up, deelnemers van de vorige editie praten al lachend met elkaar

Het programma van de tweedaagse in een notendop

Je kan het volledige programma volgen of je kiest voor één van beide dagen. Deelnameprijs is 50 euro per dag.

  • Maandag 19 februari maak je kennis met nieuwe trends en tools en krijg je de kans om zelf te beleven en te reflecteren. 
  • Dinsdag 20 februari zoomen we in op kansen voor een strategisch beleid rond digitale cultuur voor lokale besturen.

Check hier het programma van dinsdag 20 februari

Het programma van maandag 19 februari

9.30 uur

Onthaal

10 uur

Keynote Angelo Vermeulen (ruimteonderzoeker en kunstenaar)

11 uur

Keuze uit 3 Masterclasses of 7 inspiratiesessies

12.30 uur

Matchmaking & middagpauze

14 uur

Keuze uit 3 Masterclasses of 7 inspiratiesessies

15.30 uur

Matchmaking & netwerkreceptie

17.30 uur

Einde

Keynote Angelo Vermeulen (10u-11u)

Deze ruimteonderzoeker, kunstenaar, artiest en inspirerende spreker werd door De Tijd getipt als één van de Top 5 Tech Pioniers uit België. Vanuit zijn multidiscipinaire achtergrond geeft Angelo Vermeulen ons een inkijk in de samenwerking tussen kunstenaars, lokale gemeenschappen, wetenschappers en technologie. Zijn doel is om de toekomst te herdenken aan de hand van kritisch onderzoek en hands-on-experimenten. En laat dat net de kaart zijn die we met Dig It Up ook willen trekken.

Masterclasses of inspiratiesessies

Na deze brok inspiratie voorzien we het vertrouwde recept van Dig It Up: boeiende inspiratiesessies en verdiepende masterclasses, waarbij we volop gaan voor digitale beleving (See It), je zelf ook aan de slag kan (Do It) en in gesprek kan gaan met experten en ervaringsdeskundigen (Dig It). Kies één Masterclass (die doorloopt in de voor- en namiddag) of ga voor twee inspiratiesessies (eentje in de voor - en namiddag).

Masterclasses (11u-12u30 en 14u-15u30)

1. Eenvoudig zelf video maken met je smartphone - Job Van Nieuwenhove (I Like Media)

Vandaag kan je met eenvoudige middelen je smartphone omtoveren tot een film- en montagetoestel. In deze hands-on workshop leer je met jouw smartphone professionele opnames maken en die nadien monteren tot een wervend videoverhaal. Je krijgt alle instrumenten aangereikt om als mobiele reporter leuke videoverhalen te vertellen. Zo geef je jouw online communicatie een boost en neem je jouw publiek mee in het verhaal van je cultuurhuis met de artiesten, acteurs en auteurs die er over de vloer komen.

2. Storytelling & podcasting - Relaas

Tijdens deze masterclass verken je het potentieel van podcasts voor jouw cultuurhuis. Je stoomt je klaar om zelf opnames te maken, interviews af te nemen en aan de hand van storytelling een interessante podcast te maken. Je krijgt een lading tips, do’s en don’ts mee. Ideaal voor huizen die hun communicatie op een nieuwe leest willen schoeien. Tijdens de voormiddag verken je de mogelijkheden en maak je een storyboard op. In de namiddag ga je zelf aan de slag en maak je je eigen podcast.

3. Maak je eigen virtual reality-beleving - Marijn Goossens (Soulmade)

Soulmade wijdt je in in de wondere wereld van virtual reality. De masterclass zoomt tijdens de voormiddag in op wat virtual reality vandaag betekent en welke interessante culturele content zoal voorhanden is. Je start met de opmaak van een storyboard voor een eigen VR-beleving. In de namiddag ga je verder aan de slag en creëer je je eigen VR-wereld. Are you experienced?!

Inspiratiesessies – voormiddag (11u–12u30)

1. Social media tools tijdens evenementen
Elien Vanhaesebroeck (I Like Media)

Conversaties op sociale media doen een evenement leven. Hoe je er een belevenis van maakt met allerlei online tools leer je in deze sessie. Je krijgt concrete tips, inspirerende voorbeelden én goesting om meerwaarde te creëren voor jouw evenement via verschillende social media kanalen.

2. Storytelling in jouw organisatie
Evelien Standaert (I Like Media)

Storytelling zit in de lift. Evelien van I Like Media leert je de eerste knepen van het vak en inspireert je om dit binnen jouw eigen organisatie toe te passen. In deze inspiratiesessie leg je de basis om storytelling te vertalen naar jouw werkcontext.

3. Mixed Reality & Live Art
Valery De Smedt (CREW)

Verken samen met CREW de fantastische mogelijkheden van Mixed Reality binnen de podiumkunsten en daarbuiten. CREW wil als experimenteel gezelschap zichtbaar maken hoe technologie ons verandert. Ervaar zelf hoe immersieve technologie werkt in de installaties C.a.p.e. en Hands on Hamlet. Fantastische artistieke ervaringen gegarandeerd! Voer voor discussie nadien om in te schatten wat dit voor jouw cultuurhuis kan betekenen, want deze formats kunnen ingezet worden voor artistieke én niet-artistieke domeinen. En werken zowel publiekswervend, als verdiepend.

4. Digitale Kunst- en Cultuureducatie in het medialab
Iris Verhoeven (JEF) & Thomas Goorden (LEF)

Ontdek in het JEF medialab nieuwe mogelijkheden voor digitale kunst- en cultuureducatie. In deze sessie mag je je verwachten aan een rondleiding langs alle installaties, reflectie over wat hun aanpak voor jouw organisatie kan betekenen, een mini doe-workshop waarbij je de basisbeginselen van Scratch onder de knie krijgt en een ‘meet and greet’ met een audiovisueel kunstenaar die een installatie klaarstoomde voor het medialab.

5. Artificiële Intelligentie & artistieke praktijken
Martijn Gys (Stad Antwerpen), Frederik Remoortere & Lena Daems (Lampekap)

Artificiële intelligentie (AI) is niet meer weg te denken uit onze samenleving, maar opereert nog te vaak in de schaduw. Lampekap wil er letterlijk de schijnwerpers op richten door de computer zelf een choreografie te laten maken. In deze sessie lichten ze een tipje van de sluier over hun project Volgspot. Daarna gaan we samen in discussie over de relatie tussen mens en technologie.

6. Nieuwe publieksformats rond Games & Digitale Cultuur
Hannes & Thomas Devillé (Devillé Arcade), Christophe Kenis (CC Deurne) & Gwendolien Sabbe (CC De Spil)

Het voorbije jaar onderzocht Cultuurconnect samen met CC Deurne nieuwe publieksformats waar artistieke games centraal staan. We dompelen je onder in de wondere wereld van de artistieke arcadegames en nemen je mee op reis langs enkele cultuurcentra die hiermee experimenteerden. Zij delen hun tips & tricks.

7. Makerspaces voor Cultuur- en kunstenhuizen
Caroline Van Meerbeek (Gluon)

Gluon is een ‘werkplaats van de toekomst’, die kunstenaars, onderzoekers en ondernemers verbindt. Dit resulteert in artistieke, educatieve en sociaal-innovatieve projecten die in de toekomst voor een duurzame, mooiere en welvarende samenleving zorgen. Gluon toont een expo met de eindresultaten van enkele Gluon Labs met jongeren. Je zal versteld staan van de creativiteit en vindingrijkheid van deze tieners.

Matchmaking tijdens middagpauze (12u30 – 14u)

Dit jaar zetten we extra in op matchmaking. Samen met de Belgische start up Conversation Starter bieden we je de mogelijkheid om tijdens de netwerklunch en de receptie net die mensen te strikken die je altijd al wou spreken.

De installaties van CREW en Medialab zijn ook vrij toegankelijk tijdens de middagpauze.

Inspiratiesessies – namiddag (14u-15u30)

1. Meer halen uit je Facebook-pagina
Elien Vanhaesebroeck (I Like Media)

Krijgen je posts niet genoeg likes en droom je van meer interactie op je pagina? In deze praktische sessie leer je hoe het Facebook-algoritme in elkaar zit, hoe je meer bereik kan halen en hoe je de beste posts voor je Facebookpagina maakt.

2. Online wedstrijden organiseren
Kristof D’hanens (I Like Media)

Like, share en win! Goed idee voor een online wedstrijd of niet? In deze workshop krijg je een introductie in het wettelijke kader en de regels van Facebook. Je krijgt een pak goede en minder goede voorbeelden op een schoteltje, zodat je in het tweede deel zelf een wedstrijdconcept kunt uitwerken.

De volgende sessies gaan verder op de sessies van de voormiddag. Meer info: zie boven.

3. Mixed Reality & Live Art

2. Digitale Kunst- en Cultuureducatie

5. Artificiële Intelligentie & artistieke praktijken

6. Nieuwe publieksformats rond Games & Digitale Cultuur

7. Makerspaces voor cultuur- en kunstenhuizen

Matchmaking tijdens netwerkreceptie (15u30-17u30)

Dit jaar zetten we extra in op matchmaking. Samen met de Belgische start up Conversation Starter bieden we je de mogelijkheid om tijdens de netwerklunch en de receptie net die mensen te strikken die je altijd al wou spreken.

Check hier het programma van dinsdag 20 februari.

 

De  inschrijvingen zijn afgesloten.
Graag een plekje op de wachtlijst? Stuur een mail naar Isabel

 

Zet je je aanwezig op Facebook? Zo mis je geen enkele update over Dig It Up.
 

Quote cc Ekeren

Partners van #digitup18

Dig It Up is een samenwerking tussen De Ambrassade, JEF, Cultuurconnect, Stad Antwerpen, Creative Europe Desk Vlaanderen,Vitamine C en de partners van de Digitale Week. Na de succesvolle vorige edities sloegen de partners opnieuw de handen in elkaar. Tijdens Dig It Up willen we cultuurwerkers uit cultuur- en gemeenschapscentra, cultuur- en kunsteducatieve organisaties,  kunstenhuizen, lokale besturen en bibliotheken inspireren om de digitale mogelijkheden  te leren kennen en ermee aan de slag te gaan in de eigen werking.

 

Meer info bij
Hannes Vanhaverbeke
Projectmanager Stimulering