De Bib op school

'De Bib op School' bundelt mogelijke diensten die een bib in huis heeft om met scholen een blijvende samenwerking op te bouwen. Bibliotheek en school zijn evidente partners als het gaat over cultuureducatie, informatiegeletterdheid, leesbevordering en mediawijsheid. Gebruik onderstaande tips & tools om jouw scholenaanbod in de kijker te zeten.

Ook dit jaar komt de Lerarenkaart 2018 van Klasse via de bibs bij de leraren terecht. Grijp deze kans om zo veel mogelijk leraren te laten kennismaken met je aanbod voor scholen. Laat ook via je website en je sociale media weten dat leraren hun Lerarenkaart vinden via de zoektool van Klasse.

1. Vertel leerkrachten wat jouw bib te bieden heeft

 

Scholenaanbod in de bib.jpg

Binnenkort worden de lerarenkaarten van 2018 uitgedeeld in de bibliotheken. Een ideale gelegenheid om jouw diensten specifiek voor onderwijs in de verf te zetten! Wij maakten voor jou alvast een kant-en-klare, personaliseerbare folder om mee te geven met de lerarenkaart. Hierin kan je je scholenaanbod toelichten.

Er zijn verschillende pagina's, je kiest zelf welke pagina's jij in je folder stopt, afhankelijk van waarop je bibliotheek geabonneerd is. Zo stel je je eigen folder samen, op maat van jouw bib. Er is keuze uit:

  • de cover
  • een bladzijde over Gopress archief
  • een bladzijde over Gopress archief + kiosk
  • een bladzijde over Fundels
  • een bladzijde over Bibster
  • een bladzijde over de Zoekmodule van de Bib in de elektronische leeromgeving op school
  • een lege bladzijde, die je zelf kan invullen met info over andere diensten die jouw bib aanbiedt aan onderwijs, gegevens van je educatieve medewerker, etc. (best in lettertype FUTURA regular, kleur #eb1934)

Er zijn versies met een algemeen biblogo en zonder biblogo, zodat je je eigen logo erop kan plaatsen. Kortom: voor elk wat wils!

BUTTON folder scholenaanbod

2. Zoekmodule van de bib op de elektronische leeromgeving van de school

Leerkrachten en leerlingen krijgen rechtstreeks toegang tot de catalogus en de diensten van de bibliotheek via één handige Bib-knop in de elektronische leeromgeving. De service is vlot beschikbaar voor Smartschool en eLov, maar ook eenvoudig aan te passen voor andere leeromgevingen. 

Heeft een school interesse? Mail dan onderstaand aanvraagformulier naar helpdesk@cultuurconnect.be.  Aanvragen kunnen enkel gebeuren door de bibliotheek, na goedkeuring door de school. 

docx bestandAanvraagformulier bibliotheekzoekmodule op de leeromgeving (40 kB)

3. Lesvoorbereiding voor een workshop Gopress

Digitale kranten en tijdschriften zijn een dankbare tool en bron van informatie voor leerkrachten en leerlingen. De lokale bibliotheek kan haar abonnement op het digitale krantenarchief zonder meerkost delen met de lagere en secundaire scholen op haar grondgebied.

Zoek je een fijne manier om Gopress te promoten? Bib Zaventem maakte een volledige lesvoorbereiding om Gopress bekend te maken bij lokale onderwijspartners. De leerlingen maakten een heuse fotoreportage met behulp van Gopress en Canva.

pdf bestandLesvoorbereiding Gopress 2017.pdf (1.64 MB)

In deze video zie je alvast wat leerlingen, leerkracht en bibmedewerker van de workshop vonden. Gebruik dit filmpje om jouw scholen warm te maken voor de workshop. 
Meer promomateriaal zoals affiches, vind je op de Gopress pagina.

 

 

4. Jeugdboekenmaand en Bibster: digitaal uitdagingenspel in de bib

Met de klas een introductiespel spelen in de bib op smartphone, tablet of pc? Dat kan met Bibster! Bibster is een betaalbaar, op maat gemaakt platform om uiteenlopende digitale quizzen, zoektochten, klasintroducties of gidsbeurten te maken. Bibster bevat 2 verschillende spelvarianten: Bibster Story en Bibster Quest.

Leerlingen van 10-12 jaar leren zo bijvoorbeeld het gebouw, de werking en de collectie van de bib kennen op een speelse manier.  Het team dat de opdrachten het best uitvoert, wint het spel.  Ook leerlingen van 12-14 jaar kunnen op zoektocht in de bib met een smartphone of tablet, individueel of in groep.

Ook Jeugdboekenmaand heeft een excusief Bibster-spel klaargestoomd vol leuke opdrachten!

Ontdek alles over Bibster.

 

5. Fundels: digitale interactieve kinderboeken

Fundels zijn e-boeken voor kinderen met animatiefilmpjes, educatieve spelletjes en oefeningen. Bibliotheken met een abonnement kunnen de digitale boekjes gratis aanbieden in de bibliotheek op tablets en computers.

  • De Fundels prentenboeken komen tot leven op een interactieve manier voor kinderen tussen 3 en 7 jaar. 
  • Met de Fundels AVI-boeken oefenen lezers tussen 6 en 10 jaar op algemene leesvaardigheden, technisch lezen en begrijpend lezen.

Wil je je gebruikers laten kennismaken met Fundels via je website, nieuwsbrieven of sociale media? Gebruik dan het promotiefilmpje hieronder.

Meer tips om Fundels te promoten met stickers, flyers, affiches... vind je op de Fundels pagina.

 

6. E-boeken in de klas: lespakket en animatievideo

Met dit exclusief experiment van Cultuurconnect i.s.m. de bibliotheken en scholen in Beringen, Bilzen en Westerlo testen we of het e-boekenplatform van de Koninklijke Bibliotheek in Nederland een meerwaarde kan betekenen voor jongeren in het secundair onderwijs. Want lezen is leuk! En daarvoor halen we alles uit de kast.

Met een kant-en-klaar lespakket en een bijhorende animatievideo (hieronder) maak je leerlingen warm om digitaal lezen ook eens uit te proberen. Je kan deze video bijvoorbeeld gebruiken als creatieve instap bij een les over digitaal lezen.

Lees meer over het experiment, het lespakket en de animatievideo 's voor leerkrachten en leerlingen.