Bibliografisch Centrum Cultuurconnect

Het Bibliografisch Centrum organiseert de centrale catalografie voor de openbare bibliotheken in Vlaanderen. Het team zorgt voor optimale invoerprocessen in het belang van bibliotheken én publiek. Met Open Vlacc als  basis voor de publiekscatalogi, is dat een essentiële opdracht.

Het centrum werkt in nauw overleg met de Open Vlacc-partners (de 6 grote bibliotheken: Antwerpen, Brugge, Muntpunt, Gent, Hasselt (PBL) en Leuven), de verantwoordelijken voor bibliotheekportalen en de verantwoordelijken voor collectiemanagement.

De optimalisatie van de invoerprocessen verloopt volgens twee sporen:

  • De huidige Open Vlacc-partners invoertechnisch, inhoudelijk en werkprocesmatig ondersteunen. Concreet gebeurt dat door middel van regelgeving en documentatie, interne discussiefora en werkgroepvergaderingen, en door het zoeken naar en aanbieden van externe databestanden ter ondersteuning van de invoer (bv. Muziekweb/Centrale Discotheek Rotterdam, Dante/Boek.be).
  • Een gespecialiseerd team catalografen uitbouwen met focus op:
    • een snelle invoer van publicaties die aangekocht worden door openbare bibliotheken;
    • het kwaliteitsvol ontsluiten van de collecties;
    • het onderhouden van de databank;
    • het ondersteunen van de helpdesk.

Het team catalografen van het Bibliografisch Centrum werkt vanuit de Openbare Bibliotheek Antwerpen (Kotter) en Bibliotheek De Krook Gent. De nabijheid van deze twee grote collecties en de catalografie-expertise van de Antwerpse en Gentse bibliotheek dragen bij tot een verbetering van de werkprocessen van Open Vlacc.

Het Bibliografisch Centrum is ook een aanspreekpunt voor de PBS-verantwoordelijken.  Deze samenwerking zorgt ervoor dat de communicatie van, over en naar Open Vlacc voldoende doorstroomt.

Bibliografisch Centrum teamleider: Rosa Matthys

Heb je een vraag over Open Vlacc? Dien ze in via de online helpdesk van Cultuurconnect. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Bezoek- en postadres

Bibliografisch Centrum Cultuurconnect
Miriam Makebaplein 1
9000 Gent

Telefonisch

09 323 69 90

 

Nieuwsbrief Open Vlacc

Ontvang 3 keer per jaar alle nieuws en updates over wat er verandert in Open Vlacc. Uitschrijven kan altijd.

Button met tekst: blijf op de hoogte.