Digitale innovatie in en rond de Bib Leuven: in gesprek met Elise Gazenbeek

Bibliotheken
Podiumhuizen
09/06/22

De Bib Leuven Tweebronnen kreeg twee jaar geleden een make-over. Wij gingen op prospectie en zagen dat het goed was. De gezellige hoekjes nodigen uit om er uren te vertoeven. Ook in het team en het beleid beweegt er vanalles. Ze creëerden een gedragen strategie rond innovatie en digitalisering via tal van initiatieven: een podcast, tech talks, een streaming studio, een projectplan voor gaming ... We gingen in gesprek met Elise Gazenbeek, drijvende kracht achter innovatie en digitalisering.

De dynamiek in de Bib Leuven Tweebronnen is aanstekelijk. Enkele jaren geleden verankerden ze innovatie in hun missie en visie, hand in hand met duurzaamheid en zorgzaamheid voor mens en omgeving. Deze beslissing wordt gedragen door het beleidsteam en een focusgroep van enthousiaste medewerkers in verschillende domeinen van de bib. Elise Gazenbeek zorgt sinds zowat 2 jaar voor een frisse bries als diensthoofd van o.a. innovatie en digitalisering. Voordien was ze deskundige cultuurbeleid in Leuven en projectcoördinator bij BURn Leuven. Ze nam in de vorige editie deel aan de opleiding Digitaal Leiderschap in de Cultuursector en heeft heel wat mooie projecten op de plank staan.

Hoe kreeg je het hele team mee in een nieuwe digitale strategie?
Elise: "Het volledige team is al enkele jaren op de hoogte van de krijtlijnen rond innovatie en digitalisering via onze jaarlijkse vormingsdagen. Ik vond het belangrijk om eerst een doortastende strategie uit te schrijven. Samen met diensthoofd communicatie Ann Vandenbergh (die het traject over CRM opvolgt) lanceerden we een enquête bij het team en vormden een focusgroep van enthousiastelingen vanuit verschillende invalshoeken. We analyseerden de situatie van vandaag en schrijven nu samen een digitale strategie. De opleiding Digitaal Leiderschap hielp me ook om die focus te vinden en tijd vrij te maken. We streven ernaar om iemand in ons team te hebben die de strategie verder in een actieplan zal gieten. Zoals dat met alles gaat, is het zoeken naar middelen, tijd en mankracht."
 

De situatie van vandaag analyseren en samen een digitale strategie schrijven: de opleiding Digitaal Leiderschap hielp me om die focus te vinden en tijd vrij te maken.
Elise Gazenbeek, Diensthoofd De Bib Leuven Tweebronnen

Vlieg mee door de Bib Leuven Tweebronnen.

Wat is de rol van de bib in het stadsbrede project ‘iedereen digitaal’?
Elise: "De afgelopen jaren hebben bewezen dat we heel erg rekenen op digitale communicatietechnologie. Leuven wil een warme stad zijn die iedereen omarmt, dus ook in de toegang tot het digitale. We zetten onze schouders onder het stadsbrede project ‘Iedereen Digitaal’ samen met de coördinator, dienst onderwijs en buurtwerk. De bibliotheek van Leuven is één van de drukst bezochte en laagdrempelige digipunten in de stad. Je kan je hier zomaar aanmelden en er zijn altijd toestellen beschikbaar. We brengen ook de andere digipunten in kaart en analyseren hoe we verschillende doelgroepen nog beter kunnen bedienen. Sinds dit voorjaar is er wekelijks een digitaal spreekuur van 16 tot 18u op donderdag, vrij toegankelijk voor elke bezoeker. In de 2de fase gaan we vrijwilligers, digidokters, en digibuddies aanstellen. We bouwen samen met LINC verder aan de organisatie van ‘café digitaal’, zowel in de hoofdbib als de vestigingen waar mensen kunnen leren over veilig online betalen, films kijken, enzoverder."
 
Leuven zet sterk in op het Smart City principe. Met het project ‘iedereen meet het mee’ bouwen jullie mee aan een sterke community?
Elise: "Smart City Leuven zet in op innovatieve geconnecteerde technologie zoals o.a. weerstations, telramen. Er wordt nauw samengewerkt met Citizen Science Beweging (CSB), een kleine groep gelijkgezinden die data verzamelen over maatschappelijke onderwerpen zoals luchtkwaliteit, fietsers, voetgangers, drones, groen … Wij willen deze informatie graag laten doorsijpelen en zorgen voor een bredere participatie. Mensen kunnen informatie en data krijgen over hun eigen straat, drukte in de stad, enzoverder. De bib is sowieso een plek voor actualiteit en inspiratie waar mensen digitale tendensen en toepassingen kunnen testen. Dit project is ook een goede reden om vaker samen te zitten met de Universiteit van Leuven en Imec, die hun schatkamer aan data met ons delen."
 
Sinds maart 2022 is er in het auditorium van de Bib Leuven een streamingstudio. Hoe gaat het daarmee?
Elise: "Samen met Leuven Mindgate, Avansa, Cie Tartaren, Nieuwstedelijk en LINC vzw maken we de weg vrij voor een streamingstudio ‘Studio Henry’. Voor de Bib waren afdelingshoofd/bibliothecaris Dieter Deplancke en technisch medewerker Simon Bormans de trekkers. Met Studio Henry vergroten we de toegankelijkheid van heel wat activiteiten uit de non-profit en de kunst- en socioculturele sector. We willen Leuvense organisaties en burgers de mogelijkheid geven om evenementen live te laten doorgaan en tegelijkertijd te streamen. De studio past helemaal in het Leuvense model van samenwerken over verschillende cultuurdomeinen heen. Gezien de huidige maatschappelijke context, waar fysieke, digitale en hybride bijeenkomsten een rol zullen blijven spelen, is dit een echte meerwaarde. We combineren de sterktes van de verschillende partners, elk vanuit onze eigen invalshoek, expertise en netwerk. Zo bouwen we aan een lerend netwerk. Door de diversiteit van ieders werking bereiken we een ruim publiek."
 
Hoe gaat het met het pilootproject rond retro-games in de jeugdbib?
Elise: "We spelen met het idee om onze collectie games actiever in te zetten. Letterlijk hebben we ook wel wat afgespeeld! Met een productieve uitkomst: mijn collega’s Karel Scherpereel en Joeri Gelaude bouwden zelf een testconsole die leners offline kunnen gebruiken. Vanaf deze zomer zullen we ook een console in de bib aanbieden. Minimum twee jaar zullen we expertimenteren met games en omkaderende activiteiten. Andere ideën zijn het organiseren van toernooien, vaste speelavonden, maakavonden ..."
 
 
De medewerkers van de Bib Leuven deinzen niet terug voor een experiment, maar ze zijn wel selectief in de uitdagingen om alles met de nodige zorg uit te werken. Ze maken deel uit van de pilootgroepen Filmstreaming en CRM van Cultuurconnect en ontwikkelen momenteel ook een tool om een studeer- of werkplek digitaal te reserveren. Daarenboven laten ze zich inspireren door de vele studenten aan de universiteit, door ideeën aan te reiken voor onderzoeksproeven.

Opleiding Digitaal Leiderschap in de Cultuursector

Wil jouw organisatie ook werk maken van een digitale strategie? Versterk jouw expertise rond verschillende thema's als visie & beleid, kennis & competenties, Interactie met doelgroepen, extern aanbod en interne processen. Je kan ook kiezen om modulair deel te nemen met verschillende collega’s uit je organisatie, die elk een module volgen en afwerken.

Inschrijven kan tot 30 juni 2022

Deel dit artikel: