Recommendation engine

stempel opschalingLezers krijgen gepersonaliseerde leestips uit de collectie van de bib, geselecteerd op basis van inhoud van het boek, leenhistoriek en leesprofiel van de lezer

Loop je ook wel eens verloren in het (over)aanbod van titels in de bibliotheek? Recommender maakt je wegwijs met gerichte aanbevelingen.

In dit project geven we lezers en leners gepersonaliseerde leestips uit de collectie van de bib. Recommender selecteert de leestips op maat, op basis van inhoudelijke kenmerken van het boek, de leenhistoriek en het leesprofiel van de lezer. Lezers ontvangen hun tips via mail, maar kunnen deze ook bekijken via de website van de bib. De selectie van leestips gebeurt niet alleen door een algoritme, ook de bib speelt hierin een belangrijke rol. Hierbij vertellen we de lezer steeds op basis van welk gegeven zij deze leestip ontvangen. Op de bibliotheekwebsite kan je een leestip altijd op een leeslijstje plaatsen.

In samenwerking met bibliotheek Brugge, BibArt, regioverband van Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Haaltert, Lede en Ninove

En nu? 

Het product Recommender gaat in ontwikkeling, niet als aparte app, maar geïntegreerd in de bibliotheekwebsites. Zo kan Recommender inspireren, terwijl het geheel herkenbaar, betrouwbaar en geloofwaardig blijft voor de lezer. We ontwikkelen en rollen uit voor projectpartners Brugge en Lede eind 2018. Voorjaar 2019 kunnen alle geïnteresseerde bibliotheken intekenen.

Indicatieve prijs

Momenteel is de prijs berekend als €0,045 per inwoner + €180 per jaar. Bij de partners waren de bedragen als volgt:

  • Brugge (117 000 inwoners): € 5.445
  • Lede (18 000 inwoners): €990

Om op de hoogte te blijven over de ontwikkeling van Recommender, schrijf je je best in op de nieuwsbrief Bibliotheekwebsites.

(Her)Bekijk de presentatie vanop Café Connect