E-boeken en de Leesjury

Bibliotheken
16/06/22

De Leesjury zorgt elk jaar voor een piek in de vraag naar de geselecteerde titels. Samen met 6 bibliotheken onderzochten we of e-boeken die piek kunnen helpen opvangen. Zo moet de bib minder extra exemplaren aankopen en kunnen nog meer jonge lezers deelnemen aan Leesjury-groepen. 

Jongere ligt neer op een bank in het park en leest een e-boek van de bibliotheek.

Samen met de bibliotheken van Brugge, Wetteren, Heers, Genk, Zele en Westerlo onderzochten we bij 35 jongeren of ze ook leesplezier beleven aan de digitale versie van de Leesjury-titels. De jongste deelnemers aan het onderzoek kwamen uit groep 3 (8-10j), de oudste uit groep 7 (16+). Er waren 8 titels beschikbaar in meerdere exemplaren. 

5 bevindingen

Na het onderzoek vulden de ouders en de jongeren een vragenlijst in. In de bibliotheken van Wetteren en Westerlo werden de jongeren ook geïnterviewd. 

1. E-boeken helpen de piek in de vraag naar Leesjury-titels mee opvangen. Er waren altijd voldoende exemplaren vrij, ook voor wie niet deelneemt aan de Leesjury.

2. Met de extra titels in de e-boekencollectie kunnen meer jongeren deelnemen. Het aantal leden en groepen wordt vaak afgestemd op het aantal beschikbare exemplaren. Ook de internetjury kan vlot en op eigen tempo de e-boeken lezen.

3. Een e-jeugdboekencollectie is een mooie aanvulling op het fysieke aanbod. De meeste jongeren vonden het aangenaam lezen op een e-reader of tablet, maar lezen nog steeds graag een papieren boek. Is een titel sneller beschikbaar als e-boek, dan lezen ze digitaal.

Daarom ligt de focus bij de collectievorming voor de Leesjury de komende maanden op jeugdtitels voor kinderen en jongeren vanaf 10 jaar. Dat zijn de boeken voor groep 4 en hoger. Jongere kinderen lezen best nog op papier, zo blijft hun schermtijd beperkt. 

Jongeren worden duidelijk aangetrokken door digitaal lezen, maar echte boekenwurmen lezen nog altijd graag op papier. Het ene sluit het andere niet uit.
Marilyne Watteeuw (bib Brugge)

4. De volgende editie van de Leesjury kan de e-boekendienst extra promotie gebruiken. Ouders en jongeren zijn vaak niet op de hoogte van de de e-boekendienst van de bibliotheek.

5. Ook de bibliotheken krijgen extra ondersteuning rond e-boeken en de Leesjury, bijvoorbeeld tijdens een inspirerende workshop op de infodag van Iedereen Leest (17 september).

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

  • 19/04/24
    Bibliotheken
    Digitale collecties

    Cinébib filmstreaming: game over of stream on?

    Na meer dan een jaar streamen, is er voldoende data beschikbaar om Cinébib te evalueren. De werkgroep is alvast enthousiast en wil graag verder streamen.
  • 15/04/24
    Bibliotheken
    Digitale collecties

    Communicatiemateriaal voor Dag van de Persvrijheid op 3 mei

    Woensdag 3 mei is het de Internationale Dag van de Persvrijheid. Communiceert jouw bibliotheek mee op deze belangrijke dag?
  • 05/03/24
    Bibliotheken
    Digitale basisinfrastructuur
    Digitale collecties
    Beleven & inspireren

    Jaaroverzicht: de digitale bibliotheekdiensten in 2023

    2023: opnieuw een jaar dat voorbijvloog. Ook voor 2023 maakten we een overzicht van de belangrijkste cijfers en gebeurtenissen van de verschillende digitale bibliotheekdiensten. Ontdek snel de terugblik!

Gerelateerde diensten

  • Bibliotheken
    Digitale collecties

    Digitale kranten & tijdschriften

    Digitale kranten en magazines voor bibleden, scholen en educatieve partners
  • Bibliotheken
    Digitale collecties

    Interactieve kinderboeken (Fundels)

    Interactieve prenten- en AVI-boeken met animatiefilmpjes en educatieve spelletjes
  • Bibliotheken
    Digitale collecties

    E-boekenplatform cloudLibrary

    Leners lenen en lezen digitaal boeken via de bib