Recommender

stempel opschalingJouw lezers ontmoeten hun nieuwe favoriete boek

Met Recommender ontvangen jouw leners aanbevelingen uit de collectie van jouw bib, geselecteerd op basis van inhoud van het boek, leenhistoriek en lezersprofiel. Mensen en algoritmes werken samen om op een transparante manier leestips op maat te maken.

Recommender helpt de bib lezersvragen naar een goed boek optimaal opvangen. Niet als aparte app, maar geïntegreerd in de nieuwe bibliotheekwebsites. Zo kan Recommender inspireren, terwijl het geheel herkenbaar, betrouwbaar en geloofwaardig blijft voor de lener.

prototype recommender screenshot

Ziet jouw bibliotheek Recommender wel zitten?

We ontwikkelen en rollen uit voor projectpartners Brugge en Lede eind 2018. Vanaf 2019 kan Recommender jouw lezers inspireren via de nieuwe bibliotheekwebsite. Wil jouw bib er dan graag al bij zijn? Laat het ons weten. Wij houden je op de hoogte!

ja mijn bib wil recommender in 2019

Hiermee teken je niet definitief in, maar zo geef je ons een zicht op het aantal geïnteresseerde bibliotheken.

Functionaliteiten: Hoe werkt Recommender?

Breng boeken (terug) onder de aandacht

Welke boeken een lezer getipt krijgt, wordt bepaald door de deelnemende bibliotheken én een algoritme dat voortdurend wordt bijgesteld door redacteurs met literaire kennis. Het netwerk van de deelnemende bibliotheken brengt interessante thema's of boekenlijsten aan, bruikbaar voor alle bibliotheken met Recommender. Zo komen aanwinsten, maar even goed ouder werk (terug) in de aandacht. 

Lezers ontvangen gepersonaliseerde leestips

Recommender geeft lezers en leners gepersonaliseerde leestips uit de collectie van de bib. De selectie gebeurt op basis van inhoudelijke kenmerken van het boek, de leenhistoriek en het lezersprofiel. We stellen een lezersprofiel op aan de hand van interesses, favoriete boeken en scores die lezers toekennen aan uitgeleende boeken  Recommender vertelt steeds op basis van welk gegeven leners een leestip ontvangen. Leners kunnen hun persoonlijke aanbevelingen bekijken op de website van jouw bibliotheek, maar ontvangen ook een teaser via mail. 

Lezers gaan aan de slag met hun leestips

Na het inloggen op de bibliotheekwebsite, ziet de lezer zijn/haar persoonlijke aanbevelingen in rijtjes. Zo heb je een rijtje met 'trending', met nieuw verschenen boeken, tips op basis van een ander boek dat je gelezen hebt, thema’s aangebracht door de bib, leeslijstjes aangemaakt door het bibteam... Lezers zien per boek telkens een beknopte samenvatting en kunnen doorklikken om meer info te krijgen. Op de bibliotheekwebsite kan de lener zo de beschikbaarheid controleren, het geadviseerde boek op een leeslijstje plaatsen of reserveren.

recommender prototype

Prijs

Momenteel is de prijs berekend op € 0,045 per inwoner + € 180 per jaar.

Bijvoorbeeld:

  • Bibliotheek Brugge (117 000 inwoners): € 5.445
  • Bibliotheek Lede (18 000 inwoners): € 990

Alle prijzen zijn exclusief btw.

Meer weten? 

Bekijk het prototype

Voor meer informatie kan je terecht bij productmanager Steven Depuydt.

Overtuigd? Wij horen het graag.

ja mijn bib wil recommender in 2019

Meer info bij
Steven Depuydt
Productmanager
+32 2 213 10 41
+32 496 575970