Bibster

Hét introductiespel voor bibliotheken

Link naar meer info over het bibliotheekspel Bibster (Beeld uit animatievideo over Bibster, een bibmedewerker speelt het introductiespel met een groepje kinderen in de bib.)

Wat is Bibster?

Bibster logoMet Bibster kan je snel een bibliotheekintroductiespel opzetten voor een (klas)groep of een individu. Voor een unieke speelervaring kan je Bibster heel eenvoudig aanpassen aan jouw collectie en jouw gebouw...

Bibster is een betaalbaar, op maat gemaakt platform om uiteenlopende digitale quizzen, zoektochten, klasintroducties en gidsbeurten te maken. Je kan spelen vanuit de browser op tablet, smartphone of pc. Bibster bevat 2 verschillende spelvarianten: Bibster Story en Bibster Quest.

Alle info in een notendop? Bekijk de presentatie tijdens het lanceringsmoment van Bibster op 4 mei in De Krook.

pdf bestandPresentatie Bibster 4 mei 2017 (2.14 MB)

 

Bekijk hier de tekst in beeld

Functionaliteiten

Op maat van jouw bib en jouw doelgroep

Van beide varianten bestaat een standaardversie. Maar Bibster is bijzonder flexibel: je kan de opdrachten gemakkelijk aanpassen, verwijderen, of nieuwe opdrachten toevoegen. Zo maak je een versie op maat van jouw bib, met de focus op de eigen collectie of specifieke thema's, of op maat van de doelgroep die je wil bereiken.

Zo kan je op termijn bijvoorbeeld aan de slag met een spel voor leerlingen van 10 tot 12jaar, een versie voor senioren, een versie voor anderstaligen, een spel tijdens de Jeugdboekenmaand, een spel over poëzie of mediawijsheid ...

Iedereen Leest liet voor Jeugdboekenmaand 2018 alvast 2 aparte spellen ontwikkelen in Bibster, eentje voor 8-10-jarigen en eentje voor 10-12-jarigen.

Deel het met andere bibs

Het resultaat kan je delen met andere bibliotheken. Je deelt sterke opdrachten, of een volledig spel. Op die manier is Bibster niet alleen wat je zelf maakt, maar je kan putten uit een ruim aanbod aan opdrachten die je kan gebruiken ter inspiratie of die je kan overnemen en aanpassen naar wens.

Bibster Story

Bibster Story is een bibliotheekintroductiespel voor klasgroepen. Een bibmedewerker begeleidt het spel dat ongeveer 2 lesuren duurt. De leerlingen spelen in teams van 2 tot 4 personen en krijgen opdrachten via de computer of tablet. Het team dat de opdrachten het best uitvoert, wint het spel. Tijdens het spel leren de spelers de bibliotheek beter kennen: verrassende boeken of dvd’s, de werking van de catalogus, leuke plekken en nog veel meer. De opdrachten kan je linken aan 1 of meer inhoudelijke thema’s.

De standaardversie voor Bibster Story is gemaakt voor het 5e & 6e leerjaar. Maar je kan de vragen ook aanpassen of nieuwe vragen/opdrachten maken naargelang de leeftijdsgroep waarmee je het spel wil spelen.

Bibster Quest

Bibster Quest is een spel voor groepen of voor individuele bezoekers. Met Bibster Quest maak je zoektochten die je kan spelen met een smartphone of tablet. De spelers gaan in de bib op zoek naar codes en voeren de bijpassende opdrachten uit. Je kiest zelf hoe lang je Bibster Quest speelt, het standaardspel duurt ongeveer 1 uur.

De standaardversie voor Bibster Quest is gemaakt voor het 1ste & 2de middelbaar. Maar je kan de vragen ook aanpassen of nieuwe vragen/opdrachten maken naargelang de leeftijdsgroep waarmee je het spel wil spelen.

Prijs

Een bibliotheek die Bibster wil spelen, betaalt een jaarlijkse licentiekost. De prijs is vastgelegd op € 250 + € 2,5 per 1000 inwoners.

De prijs varieert naargelang het inwonersaantal, maar de betaalbaarheid voor elke bib werd stevig bewaakt. Met de onderstaande berekeningsmodule bereken je hoeveel je licentie kost (op basis van het aantal inwoners van je gemeente). Nieuwe intekenaars betalen pro rata voor het aantal resterende maanden van het jaar. Als er minder dan 6 maanden resten tot het eind van het jaar, betaal je de helft van de jaarprijs. 

xls bestandBerekening Bibster 2017.xls (2.1 MB)

Voor die prijs:

  • kan je Bibster onbeperkt spelen (zowel de standaardversie, als de versies die je op maat maakt).
  • kan je spellen of opdrachten van andere bibliotheken overnemen en/of aanpassen voor eigen gebruik.
  • krijgt elke bibliotheek die intekent, eenmalig een halve dag opleiding. 

De licentiegelden dekken de kost voor de opleiding, administratie, helpdesk en hosting. Eventuele meerinkomsten gaan naar de verdere ontwikkeling van Bibster.

 

Hoe abonneer ik mijn bib?

Wil je een abonnement nemen? Dat stuur je een mailtje naar info@cultuurconnect.be. We bezorgen je een overeenkomst, die je invult en ondertekend terugstuurt. Na ontvangst van de overeenkomst wordt je account binnen de 5 werkdagen geactiveerd en kan je inloggen op www.bibster.be. Zodra je inlogt, heb je ook toegang tot de handleiding.

Gratis vormingen voor bibs die Bibster aanbieden

Elke bibliotheek die intekent op Bibster krijgt eenmalig een halve dag opleiding (max. 2 personen/bib). We organiseerden al een 9tal opleidingsdagen in 2017 en twee opleidingen in het voorjaar. Dit najaar volgt er nog eentje op 29 november.  Meer info volgt! Geef Koen een seintje indien jouw bib nog geen vorming kreeg, dan bekijken we de mogelijkheden.

Betalende vorming op maat

Wil je graag een vorming op maat organiseren voor alle medewerkers van jouw bib of voor bibliotheekmedewerkers binnen jouw regio? Dat kan! Om een vorming op maat aan te vragen, neem je best contact op met De Aanstokerij, die de inhoudelijke vormingen van Bibster verzorgt. Voor een vorming van 3 uur betaal je € 410 + € 0,6/km. Contacteer De Aanstokerij, www.aanstokerij.be, Steven Solia,  steven@aanstokerij.be, T 016 22 25 17, M 0479 64 07 37.

Bibster is een samenwerking van 3 partners: Cultuurconnect, Mediaraven en De Aanstokerij. Daarnaast konden we rekenen op de enthousiaste steun van bibliotheken. Het spel werd getest in de bibliotheken van Merchtem, Stekene, Ninove, Hasselt en Roeselare. De ontwikkeling van Bibster wordt mogelijk gemaakt met steun van de Vlaamse Overheid.

Nieuwsbrief Bibster

Ontvang alle nieuwtjes over Bibster, maar ook tips, materiaal en ideeën om ermee aan de slag te gaan. Uitschrijven kan op elk moment.Button met tekst: blijf op de hoogte.