Cata 2020

Fragment van een oude steekkaart in de bibliotheekcatalogus

In 't kort

Sinds de start van Open Vlacc in 1987 is er heel wat veranderd. Internationaal gezien is er een hele evolutie afgelegd van de fysieke steekkaarten naar digitale catalogi. Steeds meer bibliotheken willen hun data koppelen met data van andere spelers op het web, zoals Wikipedia, om rijke zoekomgevingen mogelijk te maken, de zogenaamde Linked Open Data. Er wordt nagedacht over een gelaagde manier van catalografie die efficiënter is en meer gebruikersgericht, door gebruik te maken van datamodellen, zoals FRBR en RDA.

Ook op Vlaams niveau zijn er evoluties bezig die een impact hebben op de centrale catalografie, met als belangrijkste de komst van het Eengemaakte Bibliotheeksysteem (EBS). Het project 'Cata 2020' wil inspelen op deze evoluties door de Vlaamse centrale catalografie en de organisatie ervan te herbekijken en te vernieuwen.

Wat vooraf ging

In 2017 gebeurde er een uitgebreide analyse van de werkprocessen rond catalografie, en van de huidige praktijken rond inhoudelijke ontsluiting. Cultuurconnect kreeg voor de uitwerking van deze analyse de hulp van Bert Lemmens (Packed vzw), Koen Calis (OB Brugge), Marleen Vandenreyt (PBL), en twee groepen van experts uit lokale bibliotheken.

De uitdagingen

De doelstelling van het project is om samen met de verschillende stakeholders tot een gedragen en toekomstgerichte visie en strategie voor gemeenschappelijke catalografie te komen, met oog voor de wensen en noden van de eindgebruikers (bibliotheekmedewerker en bibliotheekbezoeker).

Vanuit deze visie en strategie werken we aan een bestek voor een nieuwe IT oplossing voor de gemeenschappelijke catalografie.

Projectteam

Het projectteam staat in voor de opvolging en organisatie van het volledige project. Het team bestaat uit Lisbeth Vandoorne (Cultuurconnect), Gwenny Vlaemynck (Cultuurconnect), Jeroen Cortviendt (VGC) en Rosemie Callewaert (iStoireServices).

De kick-off van deze fase van het project, het toewerken naar een bestek voor een nieuw catalografiesysteem, is op 13 februari.

Nieuwsbrief Open Vlacc

Ontvang alle nieuws en updates over wat er verandert in Open Vlacc. Uitschrijven kan altijd.

Button met tekst: blijf op de hoogte.