Wat betekenden onze diensten voor jou in 2017?

  • 19 januari 2018

En wat staat er in 2018 allemaal te gebeuren?

Cijfers voor eengemaakt bibliotheeksysteem, zie ook begeleidende tekst.Voor het eengemaakte bibliotheeksysteem was het een belangrijk jaar. Het projectteam verzette heel wat werk voor het bestek. We analyseerden en evalueerden de 3 ingediende offertes en hakten uiteindelijk de knoop door om dit grootse project te gunnen aan OCLC|HKA.

De migratievolgorde voor de provinciale systemen (PBS) is inmiddels bekend (zie boven). Bibliotheken die niet aangesloten zijn op een PBS en willen aansluiten op EBS vragen we een moment voor te stellen waar ze ten vroegste kunnen aansluiten op EBS. Op basis van die informatie zullen we de volledige puzzel leggen.

Cijfers over de bibliotheekwebsites grafisch weergegeven zoals ook in de tekst vermeld.Het maken van de nieuwe bibliotheekwebsite gunden we in 2017 aan Wunderkraut. Op basis van input van de gebruikers - zowel bibliotheekmedewerkers als bibgebruikers - is de ontwikkeling van deze bibliotheekwebsite volop aan de gang. In 2018 starten de bibliotheken van Eeklo, Mechelen en Waregem met het testen van een prototype.

Cijfers over Open Vlacc grafisch weergegeven zoals ook in de tekst vermeld.

Dat onze bibliotheekbezoekers ook erg actief zijn, bewijzen dan weer de mooie cijfers over het gebruik van de diensten van Mijn Bibliotheek en de catalogus. Het Bibliografisch Centrum deed ook in 2017 waar het goed in is en hield met veel enthousiasme – samen met de 6 grootste bibliotheken van Vlaanderen - Open Vlacc up-to-date.

In totaal behandelde de helpdesk 2.146 vragen met categorie Open Vlacc, dat is meer dan de helft (53,8%) van alle helpdeskvragen. Het gaat vooral om vragen om beschrijvingen aan te vullen of te verbeteren (41%), maar ook om nieuwe beschrijvingen in te voeren (20%), zoals games, dvd's, e-boeken...

Cijfers over Gopress grafisch weergegeven zoals ook in de tekst vermeld.Cijfers over Fundels grafisch weergegeven zoals ook in de tekst vermeld.Gopress en Fundels bezorgden bibgebruikers weer veel digitaal leesplezier. Met het nieuwe promotiemateriaal van 2017 kunnen de bibliotheken de diensten Gopress en Fundels op een fijne manier bekendmaken aan hun publiek en in het bijzonder leerkrachten enthousiasmeren. In 2018 staat een aantal investeringen in Fundels op til. Gopress-abonnees mogen nog steeds rekenen op de nieuwsbrief om promotiemateriaal, handige tips en voorbeelden vanuit andere bibliotheken te ontvangen.

Cijfers over Bibster grafisch weergegeven zoals ook in de tekst vermeld.Last but not least: de nieuwe dienst Bibster nam in 2017 een vliegende start! Er kwam veel interesse van bibliotheken in binnen- en buitenland voor hét digitale bibliotheekintroductiespel. Ondertussen was team Bibster druk in de weer met het organiseren van vormingen voor de ingetekende bibliotheken en er werd een apart Jeugdboekenmaand-spel ontwikkeld.

En de cultuurhuizen?

Zoals je misschien wel weet, bestaan de diensten al langer dan Cultuurconnect zelf. Ze kennen dus al een hele voorgeschiedenis. Net zoals ook zij ooit begonnen als project en uitgroeiden tot succesvolle diensten om bibliotheken te ondersteunen in hun werking, zo hopen we dat we over enkele jaren een even uitgebreid en relevant gamma kunnen aanbieden aan cultuurcentra. 

Meer informatie over ons aanbod