Makerspaces

stempel opschaling9 steden en gemeenten testten makerspaces op hun meerwaarde en toepasbaarheid voor bibliotheken en cultuurcentra

Makerspaces zijn hot, maar in dit project zochten we uit hoe je hier nu het best aan begint en hoe je als cultuurhuis een interessante werking kan uitbouwen. In 9 steden en gemeenten onderzocht het projectteam de lokale meerwaarde van een makerspace en de toepasbaarheid voor bibliotheken en cultuurcentra. De experimenten in deze 9 steden en gemeenten leverden even veel soorten makerspaces op.

Welke makerwerking of makerspace in jouw context een toegevoegde waarde is, hangt sterk samen met wat er lokaal al voorhanden is. Alvorens te investeren in duur materiaal, begin je dus best met een grondige omgevingsanalyse. Niet alleen de omgeving, maar ook de noden van de doelgroep lijnden we af. Bovenal ondervonden we de kracht van samenwerking en partnerschappen. We zetten in deze 9 steden en gemeenten onze makerspace op in cocreatie met verschillende lokale partners.

In samenwerking met Ingegno en De Creatieve STEM vzw, Bib Lebbeke, Digipolis Gent en De Krook, Bib Bree, CC en Bib Evergem, Bib Geraardsbergen, Bib Londerzeel, Bib Puurs, Bib Kortrijk en Route 42.

En nu?

Een makerspace, iets voor jouw cultuurhuis? We zetten je graag op weg in deze whitepaper 'De cultuur van het maken. Makerspaces in de cultuursector'.

pdf bestandWhitepaper - De cultuur van het maken.pdf (2.53 MB)

Wil je zelf een werking uitbouwen? In een vierdaagse opleiding voor cultuurhuizen verwerken we wat we leerden uit deze 9 lokale experimenten, maar vertellen je nog meer over de mogelijkheden van makerspaces en toepasbare formats, met zicht op de kostprijs, de geschikte doelgroep, de valkuilen en effecten. Deze opleiding volg je in kleine groep en afhankelijk van de interesse, bieden we ze meerdere keren aan.

Indicatieve prijs

We bieden vanaf najaar 2018 een vierdaagse opleiding aan rond makerspaces, in samenwerking met Bulb Gent, Nerdlab en Fablab Factory. Voor de volledige opleiding van 4 dagen rekenen we € 200. Je kan ook alleen de eerste dag volgen, met een algemene inleiding tot makerspaces en enkele uitgewerkte voorbeelden. Dan betaal je € 50. Alle prijzen zijn exclusief btw.

(Her)Bekijk de presentatie vanop Café Connect

 

Blijf op de hoogte over de opleiding Makerspaces

Geen zorgen, wij houden ook niet van spam: je ontvangt enkel een e-mail als we iets te vertellen hebben. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacyverklaring en de daarin omschreven verwerking van jouw persoonsgegevens. Uitschrijven is mogelijk op elk moment.