Recommendation engine

De bib als aanbevelingsspecialist. Evident, toch?

Loop je ook wel eens verloren in het (over)aanbod van titels in de bibliotheek? We hopen je binnenkort met gerichte aanbevelingen wegwijs te maken.

bosWe gaan daarvoor op zoek naar een manier om een zo goed mogelijke match tussen gebruikers en de boeken in de bibliotheek te maken, en hoe we op basis daarvan op een aantrekkelijke manier aanbevelingen aan de gebruiker kunnen presenteren.

Hoe zien deze leestips eruit?

 • Gepersonaliseerd
  We maken de leestips aan op basis van je leesprofiel dat we samenstellen uit enerzijds je leenhistoriek en anderzijds een vragenlijst.

 • ‘Content-based'
  De boeken worden aan elkaar gelinkt op basis van inhoudelijke kenmerken, stijl, verteltrant...

 • Overzichtelijk
  We groeperen de leestips in een zestal clusters waarin we vertellen waarom we iets aanraden: "nieuwe boeken", "omdat je titel X las", "andere boeken met een sterke vrouw in de hoofdrol", “tips van de bibliothecaris”...

 • Beknopt

  We presenteren de tips aan de hand van een cover, titel, auteur, flaptekst en een indicatie van de dikte van het boek. Extra informatie (recensies,…) is beschikbaar via een link naar de catalogus.

Elke maand krijg je een nieuwe set van leestips toegestuurd via mail. De persoonlijke leestips zijn ook raadpleegbaar via de website Mijn Bibliotheek.

Onze troeven

Transparantie

Uitleggen waarom je nu net deze leestips te zien krijgt, dat is het unieke voordeel van onze aanbevelingsservice. Op deze manier willen we originele perspectieven op de collectie bieden, en doordat we meerdere clusters tonen, kunnen gebruikers de leestips 'scannen' naargelang hun interesse van het moment.

Mens en algoritme werken samen

Bovendien willen we de bibliotheek in staat stellen zelf nog haar stempel op de leestips te drukken. De bib kan hiervoor zelf subsets definiëren:

 • Boekenlijsten samenstellen: De bib kan interessante subsets maken uit de volledige collectie van boeken (vb 'gelezen en goedgekeurd door je bibliothecaris').
 • Thema’s aanbrengen: De bib kan bepaalde thema’s in the picture plaatsen (vb 'Great American novels', 'Scandinavische thrillers') net zoals ze vandaag thematafels maakt in de bibliotheek.

Alle subsets worden gedefinieerd door de bib zelf. Daarna worden ze gefilterd door het profiel van de gebruiker. Het eindresultaat: een rijke gepersonaliseerde set van leestips. Op deze manier laten we mensen en algoritmes samenwerken om te doen waar ze het beste in zijn.

Wat brengt 2018?

We bekijken begin 2018 op welke manier we de leestips kunnen uitrollen voor de gebruikers van Brugge en BibArt. We houden je op de hoogte via onze nieuwsbrief Connected.

Het projectteam

Raf Ermens (voor BibArt, het regioverband van Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Haaltert, Lede en Ninove ), Heleen Ghyselen (voor de bibliotheek van Brugge) en Lisbeth Vandoorne (Cultuurconnect).