Kunst in virtual reality: 4 intrigerende installaties
Op de inspiratiedag Mixed Reality Uncovered op 20 november in Oostende konden aanwezigen proeven van deze 4 VR-installaties. Maak hieronder verder kennis met de kunstenaars en hun werk.
“The Neo Kingdom” - Erin Ko, Jamie Martinez (USA)
Voor deze VR-ervaring over sterfelijkheid liet het kunstenaarsduo zich inspireren door het Egyptische Dodenboek. In het oude Egypte ontvingen enkel mensen met koninklijk bloed een codex met hiërogliefen als een soort reisgids voor in de onderwereld. In deze simulatie moet ook jij als een echte farao een tocht afleggen door een duistere onderwereld naar het hiernamaals. Dit is een korte, maar spectaculaire VR-ervaring.

"Globes" - Kimberly Koronya (Canada)
Met Globes gluur je als een echte voyeur binnen in het leven van de kunstenares. Ze brengt verschillende scharniermomenten uit haar eigen leven in beeld. In dit eerste deel “New York City” capteerde ze bijvoorbeeld haar mijmeringen en twijfels over een passionele affaire met een man die ze ontmoette in SecondLife, voor wie ze haar echtgenoot verliet. Als kijker sta je in een prachtig Manhattan-decor met wolkenkrabbers. Door verschillende ramen kijk je binnen in gebouwen en hoor je de verhalen van de bewoners.

"Plug your nose and try to hum" - Martina Menegon (Austria)
In deze interactieve installatie sta je te midden van zwevende lichaampjes die je kan aanraken, slaan, vastnemen, uitrekken en in het rond gooien. Je gebruikt daarvoor de lichtgevende controllers. Ook het lichaam van de artiest - in 3D gescand - verschijnt nu en dan in de VR-ervaring. Grenzen tussen echt en virtueel, tussen vlees en digitaal vervagen.

“Virtual frontiers” - Francois Knoetze (South-Africa)
Deze hybride eclectische VR-film onderzoekt de betekenis van grenzen. Enerzijds als historische begrip, anderzijds als technologisch concept. Je krijgt in duizelingwekkend tempo 6 VR-video’s voorgeschoteld die opgenomen zijn met een 360°-camera. Je wordt van een boksring naar een kerk naar een veiling naar steengroeve geslingerd. Virtual reality is voor Knoetze een manier om wakker te dromen, alsof je je omwentelt met een televisie om je te verliezen in een alternatieve werkelijkheid van ruimte en geluid.

Heeft jouw cultuurhuis interesse om een VR-ervaring aan te bieden aan je bezoekers? Informeer je dan zeker bij Radiance.
Radiance is een onderzoeksplaftorm en databank voor VR-kunst en werkt faciliterend voor curatoren. Het streeft ernaar VR-kunstenaars wereldwijd meer zichtbaarheid te geven, zodat ze een breder publiek bereiken.