API's voor bibliotheken

Elke bib kan onze API’s gebruiken om bijvoorbeeld de collectie te etaleren (cover-carroussels), voor een eigen app, om inhoudelijke themadossiers op te maken, online verdieping aan te bieden… zonder daarvoor alle info te moeten overtypen. Zo kunnen bibmedewerkers zich volledig richten op inhoudelijke verdieping en selectie. 

De Vlaamse Gemeenschapscommissie in Brussel, De Krook, Iedereen LeestPoëzie Centraal, en vele anderen maken gebruik van onze API’s, al dan niet in samenwerking met een ontwikkelaar of ontwikkelpartner.

Catalogus-API

De catalogus-API geeft toegang tot de zoekfunctie van de catalogus en tot honderdduizenden titelbeschrijvingen en coverafbeeldingen in verschillende grootte. De API geeft zicht op de beschikbaarheid van de collectie meer dan 290 Nederlandstalige openbare bibliotheken in Vlaanderen en Brussel.

Bekijk meer documentatie over deze API

Mijn Bibliotheek-API

De Mijn Bibliotheek-API geeft toegang tot het Mijn Bibliotheek-profiel, digitale collecties, lenersgegevens en lijstjes van bibliotheken en leners (uitleningen, reserveringen, boetes en leenhistoriek). Mijn Bibliotheek wordt gebruikt in meer dan 280 openbare bibliotheken in Vlaanderen.

Bekijk meer documentatie over deze API

Wil je gebruik maken van onze API's?

Vul het aanvraagformulier in en we bezorgen je zo snel mogelijk een test-key.

Vul het aanvraagformulier in

Gebruiksvoorwaarden

De catalogus-API's bevatten data waarop intellectuele eigendomsrechten en databankrechten rusten. De catalogus API wordt aangeboden in twee versies: een vrije API en een rijke API. De key bepaalt of je de vrije of rijke catalogus API mag gebruiken.

  • De vrije API geeft geen toegang tot data die we aankopen bij derden. Het gebruik van deze data is vrij.
  • De rijke API geeft wel toegang tot data die we aankopen bij derden (bv. covers, samenvattingen, recensies ...). Cultuurconnect is dan ook gehouden aan de afspraken die met deze derden worden gemaakt over het al dan niet ter beschikking staan van deze data. Het gebruik van de rijke API is enkel toegestaan voor niet-commerciële applicaties die het publieksbereik van een of meer openbare bibliotheken in Vlaanderen of Brussel bevorderen. Deze eigenschap van de applicatie moet zichtbaar zijn voor het publiek en een belangrijke functie zijn van de applicatie.

Voor je de catalogus-API mag gebruiken, vul je het aanvraagformulier in en onderschrijf je de gebruiksafspraken voor de API. Als je voldoet aan de voorwaarden voor het gebruik voor de rijke API, krijg je een test-key die daarvoor geschikt is. Na de testfase kan je een eigen productie-key aanvragen om je toepassing in productie te brengen.