Een anderstalige collectie in je bib, hoe begin je eraan?

bib
3
20/05/19
Deel dit artikel:

De samenleving wordt steeds diverser, de bibliotheekcollecties volgen schoorvoetend. Voor bibliotheken die graag een anderstalige collectie willen aanbieden, is het niet altijd eenvoudig te weten welke titels interessant zijn, laat staan om zelf bibliografische beschrijvingen te maken in een vreemde taal. 

Gelukkig hebben de collega’s van het Bibliografisch Centrum van Cultuurconnect de afgelopen jaren tal van collecties ingevoerd. Jouw bib kan deze collecties raadplegen als leidraad bij plannen voor een eigen anderstalige collectie. Bekijk zeker eens de collecties prentenboeken zonder woorden, Arabische boeken, Roemeense boeken, Russische boeken en Bulgaarse boeken.

Bulgaarse collectie in bib Schaarbeek

Omdat de Bulgaarse gemeenschap de laatste jaren sterk groeit in Schaarbeek, wil de bib deze groep graag goed bedienen. Maar hoe begin je aan de vorming van een evenwichtige anderstalige collectie, met zowel hedendaagse Bulgaarse toppers als oerdegelijke klassiekers?

In Schaarbeek gingen ze te rade bij verschillende partners. Allereerst werkten ze intensief samen met een enthousiaste werkgroep van vrijwilligers uit het lokale Bulgaarse verenigingsleven en andere geïnteresseerden. Alles - ook giften - werden eerst door deze vrijwilligers gekeurd. Andere partners waren bijvoorbeeld OBib, gemeente Schaarbeek en boekhandel Librebook. Collega Hannelore van het Bibliografisch Centrum pendelde met plezier enkele dagen naar Schaarbeek voor de invoer van deze Bulgaarse collectie.

Op 24 mei openden ze de collectie met een feest vol Bulgaarse muziek, literatuur, hapjes en gezelligheid. 

Om beter de verschillende gemeenschappen in Brussel te bedienen, werken OBib en de Nederlandstalige bibliotheken in Brussel wel vaker samen op het vlak van collecties in andere talen. Zo vind je Arabische collecties in Sint-Joost, Sint-Gillis en Molenbeek en eind 2019 ook Russisch in Sint-Lambrechts-Woluwe. En nu is er een Bulgaarse collectie in Schaarbeek.

Denkt jouw bib ook aan een anderstalige collectie? In dit artikel van Iedereen Leest vind je meer tips over hoe je het aanbod kan verkennen én waar je de boeken kan aankopen.

Auteur
Thumbnail

Lisbeth Vandoorne

Productmanager Open Vlacc