Uitdaging zoekt oplossing: de 5 geselecteerde experimenten uit onze Zomeroproep

beleid
bib
cc/gc
4
25/10/18
Deel dit artikel:

Cultuurconnect lanceerde deze zomer de Zomeroproep voor cultuurprofessionals in Vlaanderen en Brussel. De hamvraag van deze oproep: Op welk ei broed jij? Oftewel: Welke hedendaagse uitdaging waar jouw organisatie mee te maken krijgt, smeekt volgens jou om een digitale oplossing? 

2 shortlists

Tijdens de zwoele zomer van 2018 zwoegde ons R&D-team om alle 38 inzendingen van cultuurhuizen en bibliotheken af te toetsen aan de realiteit. Is er nood aan een oplossing? Wat zeggen collega-cultuurprofessionals? Wat vinden eindgebruikers? We ploegden moedig door tot we 2 shortlists overhielden: eén met uitdagingen voor de cultuur- en gemeenschapscentra, en één voor de bibliotheken.

Cultuurprofessionals aan het woord

We lieten cultuurprofessionals overal te lande los op onze shortlists. We vroegen aan zoveel mogelijk mensen uit de sector welke 3 uitdagingen zij herkennen. Liefst 750 cultuurprofessionals braken zich het hoofd en brachten hun stem uit op wat volgens hen de meest prangende uitdagingen zijn.

Ook een zorgvuldig samengestelde klankbordgroep van digitale pioniers en experten uit de cultuursector kreeg haar zegje over de shortlists. 

De 5 experimenten

We legden al deze waardevolle input samen. En dan nu: dé 5 experimenten die we de komende maanden samen met lokale partners onderzoeken! In willekeurige volgorde:

 1. Creative in residence - ingediend door CC Ternat en CC De Grote Post (Oostende)
  Lees meer
   
 2. Bibliotheek 24/7 - ingediend door Bibliotheek Bree, Bibliotheek Overijse, Bibliotheek Hoeilaart, Bibliotheek Halle, Muntpunt Brussel, samenwerkingsverband Bibliotheken Vlaamse Ardennen
  Lees meer
   
 3. Jongeren bereiken en een meerwaarde bieden - ingediend door CC Lokeren
  Lees meer
   
 4. Leesplezier bij 12- tot 15-jarigen bevorderen - ingediend door Bibliotheek Kaprijke
  Lees meer
   
 5. Een divers publiek bereiken - ingediend door GC Vaartkapoen (Molenbeek) en CC Het Bolwerk Vilvoorde
  Lees meer

We onderzoeken niet al deze uitdagingen tegelijk. We schieten in november uit de startblokken en gaan tijdens 5 aparte kick-offs in gesprek met de indieners van de geselecteerde voorstellen. Nadien maken we een timing op. We houden je graag op de hoogte van onze vorderingen via de Cultuurconnect-website, de nieuwsbrief Connected en onze sociale media. 

Auteur

Abel Ruiz-Vazquez

Teamcoach