Het websiteplatform voor openbare bibliotheken omvat de publiekscatalogus, de online dienstverlening via Mijn Bibliotheek, mogelijkheid tot online betalen en een eigen website met alle info over de bib (optioneel).
Bibliotheekwebsites
Collecties, activiteiten en diensten van de openbare bibliotheek online in de kijker

Op de gezamenlijke structuur van het platform bouw je een website naar eigen wensen, waar lezers gemakkelijk hun weg vinden en met nieuwe diensten die gebruikers en bibliotheekmedewerkers (digitaal) dichter bij elkaar brengen.
Zo werkt het
Website
Op je website staat informatie over alle diensten en activiteiten van de bib. Inspireer bezoekers door covercarroussels en andere inhoud op de website. Via het CMS (content management system) vul je je website in met inhoud naar keuze, pas je de startpagina aan en bepaal je hoe je navigatiebalk en footer eruitzien. Je kan gebruik maken van de Mailchimp-module om je eigen bibnieuwsbrief op te stellen en uit te sturen, met de laatste nieuwtjes, activiteiten en leuke weetjes.
Publiekscatalogus
Op de bibliotheekwebsite kunnen leners beschikbaarheidsinfo raadplegen in de online publiekscatalogus. Bibliotheken die aangesloten zijn op het websiteplatform zijn automatisch geabonneerd op het basispakket verrijkte content. Deze digitale bronnen worden geïntegreerd in je website en zijn vrij toegankelijk (zonder login). Denk aan fragmenten, informatie over werken, auteurs of onderwerpen die helpen oriënteren in je collectie. Op www.bibliotheek.be staat de Vlaamse catalogus, maar ook nuttige informatie over digitale collecties en alle adressen en openingsuren van de openbare bibliotheken.
Alles over de publiekscatalogus
Mijn Bibliotheek
Mijn Bibliotheek brengt alle diensten waarvoor een bibliotheeklid moet aanmelden samen achter 1 profiel. Leners die zich registreren voor een Mijn Bibliotheek-profiel kunnen online materialen reserveren en verlengen, leeslijstjes aanleggen, berichten krijgen van de bib en vlot wisselen tussen alle lidmaatschappen die gekoppeld zijn aan hun profiel. Zo ziet een lener niet alleen de eigen ontleningen, maar ook die van de partner en/of kinderen. Dit profiel geeft ook toegang tot bepaalde betalende digitale collecties, zoals Fundels, Gopress Archief, Dalton filmstreaming of e-boeken.
Aan de slag met Mijn Bibliotheek
Online betalen
Ben je Wise-bibliotheek? Dan kunnen je gebruikers via je website online betalen met Bancontact en eventueel ook met kredietkaart.
De publiekscatalogus & Gopress Archief in de elektronische leeromgeving van scholen
Verhoog de zichtbaarheid van je bibliotheek op scholen via de elektronische leeromgeving. Met deze integratie krijgen leerlingen en leerkrachten rechtstreekse toegang tot je publiekscatalogus via Smartschool, eloV of een andere leeromgeving. Om te activeren mail je het ingevulde aanvraagformulier naar de servicedesk van Cultuurconnect. Is jouw bibliotheek geabonneerd op het Gopress Archief, dan wordt het digitale krantenarchief automatisch geïntegreerd in de cataloguspagina’s van je bibliotheekwebsite.
API's
Gegevens van alle bibliotheken die aangesloten zijn op de Basisinfrastructuur Digitale Bibliotheek worden geordend en ter beschikking gesteld in API’s (Application Programming Interfaces). De gegevens kunnen zo gebruikt worden voor bepaalde toepassingen op een andere website of app. Er zijn datasets van de catalogus en Mijn Bibliotheek beschikbaar.
Leren werken met je bibliotheekwebsite
Alles over inhoud toevoegen, Mijn Bibliotheek en Mijn Bibliotheek-admin, de publiekscatalogus, formulieren, bibliotheeklijsten, communicatie en live gaan met je bibliotheekwebsite vind je op het leerplatform van Cultuurconnect.
Innovatie: 2 vernieuwingstrajecten
Het bibliotheekwebsiteplatform biedt de bibliotheken kansen om te innoveren binnen de Basisinfrastructuur Digitale Bibliotheek. Er lopen momenteel 2 vernieuwingstrajecten bij Cultuurconnect: een traject rond de online dienstverlening van de bib en een traject rond CRM.
1. Vernieuwingstraject Bibliotheekdiensten
Onderzoek naar en ontwikkeling van nieuwe mogelijkheden om de collectie op een gebruiksvriendelijke en hedendaagse manier tot bij het publiek te brengen via de bibliotheekwebsite, rekening houdend met de veranderende verwachtingen van het publiek. Het dienstenmodel wordt in verschillende projecten uitgewerkt.

2. Vernieuwingstraject CRM
Welke meerwaarde kan CRM (customer relationship management) bieden in een bibliotheekwerking? De werkgroep CRM denkt na over de invulling van het begrip CRM voor de doelgroep van bibliotheken en onderzoekt welke strategieën, acties en initiatieven er al bestaan, wat de noden en verwachtingen zijn en hoe de Basisinfrastructuur Digitale Bibliotheek die kan ondersteunen.


Inspiratiewebsite voor bibliotheken
Op de inspiratiewebsite voor bibliotheken vind je een overzicht van alle pagina’s die gedeeld worden via het CMS van de bibliotheekwebsites (‘in afwachting van moderatie’). Zo krijg je een idee over welk soort inhoud het gaat en hoe bepaalde pagina’s op jouw website zullen ogen. Je vindt er ook goede voorbeelden vanop andere bibliotheekwebsites die jou kunnen inspireren voor je eigen website.
Hoeveel je ook weet over een onderwerp, er een goede pagina over maken voor een website is vaak een ander paar mouwen. De werkgroep Bibliotheekwebsites riep daarom ‘brainstormsessies’ in het leven. Samen werken we in aparte sessies rond verschillende onderwerpen, zoals collectie-onderdelen in de kijker plaatsen of bepaalde doelgroepen inspireren.
Bibliotheken aan het stuur
De bibliotheekwebsites maken deel uit van de Basisinfrastructuur Digitale Bibliotheek. Deze dienst wordt strategisch aangestuurd door
Alle ingetekende bibliotheken maken deel uit van de coöperatie van de bibliotheekwebsites. Besluitvorming en participatie met de stuur- en werkgroepen en de coöperatie gebeurt via het coöperatieplatform.