API's voor bibliotheken

Elke bib kan onze API’s gebruiken om bijvoorbeeld de collectie te etaleren (cover-carroussels), voor een eigen app, om inhoudelijke themadossiers op te maken of online verdieping aan te bieden zonder daarvoor alle info te moeten overtypen. Zo kunnen bibmedewerkers zich volledig richten op inhoudelijke verdieping en selectie. Om een API te gebruiken, moet je het aanvraagformulier invullen.

De Vlaamse Gemeenschapscommissie in Brussel, De Krook, Iedereen LeestPoëzie Centraal, en vele anderen maken gebruik van onze API’s, al dan niet in samenwerking met een ontwikkelaar of ontwikkelpartner.

Catalogus-API

De catalogus-API geeft toegang tot de zoekfunctie van de catalogus en tot honderdduizenden titelbeschrijvingen en coverafbeeldingen in verschillende grootte. De API geeft zicht op de beschikbaarheid van de collectie meer dan 290 Nederlandstalige openbare bibliotheken in Vlaanderen en Brussel.

De catalogus API wordt aangeboden in 2 versies: 

  1. De vrije API geeft geen toegang tot gegevens die we aankopen bij derden. Het gebruik van deze data is vrij.
  2. De rijke API geeft wel toegang tot gegevens die we aankopen bij derden (bv. covers, samenvattingen, recensies). Cultuurconnect is gebonden aan de afspraken die met deze derden worden gemaakt over het al dan niet ter beschikking staan van deze data. Het gebruik van de rijke API is enkel toegestaan voor niet-commerciële applicaties die het publieksbereik van 1 of meer openbare bibliotheken in Vlaanderen of Brussel bevorderen. Deze eigenschap van de applicatie moet zichtbaar zijn voor het publiek en is een belangrijke functie van de applicatie.

Beide API's bevatten data waarop intellectuele eigendomsrechten en databankrechten rusten. De key bepaalt of je de vrije of rijke catalogus API mag gebruiken.

Bekijk de documentatie over deze API

Mijn Bibliotheek-API

De Mijn Bibliotheek-API geeft toegang tot het Mijn Bibliotheek-profiel, digitale collecties, lenersgegevens (uitleningen, reserveringen, boetes en leenhistoriek) en favorietenlijstjes. Mijn Bibliotheek wordt gebruikt in meer dan 280 openbare bibliotheken in Vlaanderen.

De Mijn Bibliotheek API bevat persoonsgegevens en is beschikbaar in 2 versies:

  1. Toegang: De externe toepassing van de afnemer leidt eindgebruikers via oAuth naar het Mijn Bibliotheek-loginscherm, waar ze kunnen aanmelden met hun Mijn Bibliotheek-profiel. Op die manier kan de externe toepassing eindgebruikers identificeren, authenticeren en autoriseren.
  2. Delen van persoonsgegevens: Via de Mijn Bibliotheek API kunnen eindgebruikers hun lenersgegevens aan de afnemer ter beschikking stellen.

Bekijk de documentatie over deze API 

Onze API's gebruiken

Interesse in een API van Cultuurconnect? Vul het aanvraagformulier in en onderschrijf de gebruiksafspraken. Afhankelijk van de omschrijving in je aanvraag bekijken we tot welke gegevens je toegang nodig hebt en ontvang je de geschikte test-key. Na de testfase kan je een eigen productie-key aanvragen om je toepassing in productie te brengen. 

Vul het aanvraagformulier in