Nieuws over het Bibliotheeksysteem

Op de hoogte blijven over de implementatie van het nieuwe systeem en de laatste aanpassingen, beslissingen, updates en releases in Wise? Dat kan via deze nieuwspagina of via de nieuwsbrief Bibliotheeksysteem.

Oktober 2021 - Antwerpen maakt de overstap naar Wise

De overstap van het 6e en laatste PBS naar het eengemaakte bibliotheeksysteem Wise wordt vandaag opgestart met een test door 7 bibliotheken. Morgen 13 oktober start de liveweek. In de loop van 7 dagen stappen 57 bibliotheken (en 144 vestigingen) over op Wise.

Juli 2021 - Vlaams-Brabant over de overstap naar Wise

De Vlaams-Brabantse bibliotheken maakten in het voorjaar van 2021 de overstap naar Wise. Hoe verliep dit? Wat is hun ervaring na enkele maanden Wise? 

De tevredenheidsenquête werd ingevuld door 61 Vlaams-Brabantse bibliotheekmedewerkers. Bijna 30% heeft Wise al goed in de vingers. De juiste informatie vinden op het leerplatform loopt vrij vlot en ook de servicedesk van Cultuurconnect wordt zeer positief geëvalueerd. Grootste struikelblok is het (her)inschrijven van leners, voornamelijk binnen de samenwerking. Net als de bibliotheken uit de voorbije golven zijn ook de Vlaams-Brabantse bibliotheken tevreden over de snelle invoer van nieuwe materialen en de klantenadministratie.

Juni 2021 - Eerste proefconversie voor Antwerpen

Binnenkort wordt voor de Antwerpse bibliotheken een eerste proefconversie doorgevoerd: de gegevens uit het oude systeem worden daarbij overgezet naar het nieuwe systeem in een testomgeving. Voor de dagelijkse werking in het "echt" verandert dan nog niets. Op donderdag 24 juni krijgen alle overstappende bibliotheken een opleiding in Wise. Met de kennis uit deze opleiding kunnen ze de proefconversie testen.

Wise-ambassadeurs zorgden voor de inrichting van de parameters voor 58 Antwerpse bibliotheken. Zo staat het nieuwe bibliotheeksysteem op punt wanneer ze de overstap maken in september. Voor de precieze instellingen baseerden de ambassadeurs zich op het huiswerk van de Antwerpenaren. 

De Antwerpse ambassadeurs: Pieter Claeys (Lier), Sophie Kranen (Merksplas), Sven Doms (IVEBICA), Sarah Van Steen (Zoersel), Inge Goossens (Hove), Greet Verschueren (Herentals), Ingrid Vanhoof (Balen), Sandra Segers (Willebroek) en Nancy Van Bael (Mechelen). Met dank aan ambassadeurs uit de voorgaande migratiegolven: Jana Coppens (Aalst), Wim Maes (Lommel), Leila Van Roosbroeck (Muntpunt) en Marijke Desmedt (Erpe-Mere). 

Februari 2021 - Migratiegolf 5 met Vlaams-Brabant

41 Vlaams-Brabantse bibliotheken gaan live met bibliotheeksysteem Wise. De voorbije 6 maanden bereidden deze bibliotheken zich voor met opleidingen en huiswerkbesprekingen. Kasten werden ingericht, zelfuitleentoestellen gekoppeld aan Wise en medewerkers verdiepten zich in de wondere wereld van Wise met de webinars en cursussen op het leerplatform. 24 februari testten enthousiaste ambassadeurs de conversie van het PBS Vlaams-Brabant en zagen dat het goed was. Donderdag 4 maart wordt de 5de migratiegolf afgerond. Dan werken liefst 210 bibliotheken met Wise. 

"Speciallekes"

24 Vlaams-Brabantse bibliotheken gaan over naar Wise in een samenwerking, namelijk "Slim Netwerk". Samen met 32 Limburgse bibliotheken vormen ze een samenwerkingsgroep 1. Betaalt een lener lidgeld in 1 van die bibliotheken, dan kan hij dat jaar ook in de andere 55 bibliotheken gratis lid worden.

Daarnaast komt er een aantal samenwerkingsgroepen 3 bij: de 11 bibliotheken van regio Pajottenland & Zennevallei en 2 bibliotheken van regio Druivenstreek. In een samenwerkingsgroep 3 kan een lener met een lidmaatschap in 1 bibliotheek vlot uitlenen, reserveren en betalen in alle bibliotheken van de groep.

Met de Vlaams-Brabantse golf komen er 2 faciliteitengemeenten bij op Wise. Leden van deze bibliotheken met Frans als taalvoorkeur krijgen van Wise berichten in het Frans in plaats van het Nederlands. De taalvoorkeur mag enkel aangepast worden op vraag van de lener. Is die lener ook lid in een andere Wise-bibliotheek zonder Franstalige teksten, dan ontvangt hij daar de berichtgeving in het Nederlands.

Januari 2021- Jaaroverzicht 2020 in cijfers

52 West-Vlaamse, 20 Brusselse en 4 Limburgse bibs maakten in 2020 de overstap naar Wise. Dit bibliotheeksysteem wordt intussen gebruikt door meer dan de helft van de bibliotheken:  Door corona werden de migratiegolven aangepast met webinars en Teams-ondersteuning. Door corona werd er duidelijk minder geleend in bibliotheken, met tot 15% minder uitleningen tijdens de eerste lockdown. Nadien steeg het aantal uitleningen opnieuw naar 70% of meer in vergelijking met 2019.

Bekijk het jaaroverzicht in cijfers van alle Cultuurconnect-diensten

20 oktober 2020 - Evaluatie West-Vlaamse bibliotheken

De West-Vlaamse bibliotheken maakten in het voorjaar van 2020 de overstap naar Wise. Hoe verliep de overstap? Wat is hun ervaring na enkele maanden Wise? 

Volgens de tevredenheidsenquête heeft 27% Wise al goed in de vingers. Vlot informatie vinden op het leerplatform blijft een heikel punt. In 2021 bekijken we wat beter kan. Een ander veel voorkomend struikelblok is dat leners met een betalend abonnement langs de balie moeten om hun abonnement te laten verlengen. Vroeger verliep dat automatisch. We spreken daarom nogmaals met de leverancier over mogelijke alternatieven, maar kunnen niets beloven. Net als de bibliotheken uit de voorbije golven zijn ook de West-Vlaamse bibs tevreden over de snelle invoer van nieuwe materialen en automatische werkprocessen, zoals berichten versturen. 

Zomer 2020 - Releases

Op 13 juli werd Wise geüpdatet naar versie 6.6.2. Ook op 3 en 10 augustus waren er releases waarmee problemen werden opgelost in het systeem en verbeteringen werden doorgevoerd. Hieronder lees je enkele voorbeelden van wijzigingen in het bibliotheeksysteem met de releases van de voorbije zomer:

 • In het overzicht van geleende exemplaren (F9 via Klantenadministratie, of bij innemen en uitlenen) is nu ook de barcode zichtbaar.
 • De omschrijving van de catalogusgroepen werd aangepast, zodat duidelijker is dat het hier niet om de samenwerkingsgroepen gaat.
 • Het vakje om een helpdeskticket aan te maken vanuit de catalogus is groter gemaakt, zodat duidelijk is dat er meer tekens in kunnen. Er is ook een teller toegevoegd zodat je ziet hoeveel tekens er nog beschikbaar zijn.
 • Het maximale aantal reserveringen zal nu geteld worden op instantieniveau. Voorheen was dit op systeemniveau: wanneer iemand het maximum aantal reserveringen bereikte in een bib, kon die in een andere bib niet meer reserveren. 
 • Bestelde exemplaren (status I) werden dubbel weergegeven wanneer gewisseld werd tussen groep Vestiging en groep Instantie. Dit is opgelost.
 • Wanneer je in de besteladministratie op een kolomtitel klikt, wordt deze alfabetisch gesorteerd.

Een overzicht van alle releases vind je op het leerplatform. 

Juni 2020 - Impact van corona op de uitleencijfers

Op donderdag 12 maart kondigde de Nationale Veiligheidsraad verregaande maatregelen aan in het kader van de coronacrisis. Het weekend van 14 maart sloten horeca, scholen en culturele instellingen de deuren, waaronder de bibliotheken. Zie hier het effect op de uitleencijfers.

Grafiek over de uitleencijfers tijdens corona

Grafiek o.b.v. de cijfers van de Limburgse, Oost- en West-Vlaamse bibliotheken die werken met Wise

Vrijdag 13 maart registreerden de bibliotheken tot 2,5 keer meer uitleningen dan de vrijdag voordien. De maatregelen werden in eerste instantie afgekondigd voor 3 weken, tot 3 april. Waarschijnlijk wilden veel leners nog een leesvoorraad inslaan voordat de bibliotheek dichtging.

Bij de verlenging van de maatregelen organiseerden bibliotheken een afhaaldienst voor hun leners. De afhaalbib was voor veel bibliotheken een nieuwe dienstverlening, waar leners dankbaar gebruik van maakten. Tijdens de lockdown kwam het aantal uitleningen in Limburg op 10 à 15% van het aantal uitleningen in een normale week in maart. In Oost-Vlaanderen was dat 15 à 20%. In de week van 30 maart stapten de West-Vlaamse PBS-bibliotheken over naar Wise, met uitleencijfers gelijkaardig aan die van Oost-Vlaanderen.

Grafiek over uitleningen per week sinds einde corona

Grafiek o.b.v. de cijfers van de Limburgse, Oost- en West-Vlaamse bibliotheken die werken met Wise

De bibliotheken van Gingelom en Moerbeke-Waas spannen de kroon met 60% uitleningen in vergelijking met een “normale” periode. Grotere bibliotheken halen over het algemeen lagere uitleenpercentages ten opzichte van het normale aantal uitleningen in de periode na de maatregelen. Let op: dit zijn globale cijfers. We vergelijken geen individuele bibliotheken, want niet alle bibliotheken hebben een dienstverlening voor publiek of gaan daarbij hetzelfde te werk.

Ondertussen gaan bibliotheken geleidelijk aan weer open met een aangepaste dienstverlening: ingeleverde materialen gaan in quarantaine, extra signalisatie en heel veel handgel worden voorzien. Op het leerplatform van Cultuurconnect lees je welke mogelijkheden er zijn in Wise om je te ondersteunen tijdens de periode van de corona-exit. 

Mei 2020 - Denkoefening: de corona-exit voor de bibliotheeksystemen

Net als de coronalockdown zal de corona-exit uitzonderlijke werkwijzen vragen van de bibliotheeksystemen. Op het leerplatform van Cultuurconnect vind je een overzicht.

Intussen werken we tegen de zomer aan twee nieuwe ontwikkelingen die bij een verstrenging of herhaling van de maatregelen goed van pas kunnen komen: online betalen en de berichteneditor waarmee je zelf teksten kan aanpassen.

Maart 2020 - De live-week van West-Vlaanderen in tijden van corona

Elke bibliotheek die de deuren opent met het nieuwe bibliotheeksysteem krijgt de dag zelf ondersteuning van een team collega’s van Cultuurconnect en/of OCLC. Door de coronamaatregelen gingen 47 West-Vlaamse PBS-bibliotheken noodgedwongen live via een aangepaste procedure, met onder andere webinars en een stappenplan om zoveel mogelijk te testen en aan te passen. Tijdens online ondersteuningssessies bekeken bibliotheken samen met een aantal collega's van Cultuurconnect naar wat nog niet werkt, stelden de bibs hun vragen en kregen ze aanvullende informatie over hun overstap. 

De laatste opleidingsweek in Tielt en Zedelgem (3 volle lesdagen) werd vervangen door 11 webinars, verspreid over een volledige week. In deze week volgden de bibs in de voormiddag een infosessie, in de namiddag was er een live vragensessie met vooraf ingezonden vragen, tussendoor oefenden de bibliotheekmedewerkers.

Ondanks de moeilijke omstandigheden waarin deze migratie is moeten doorgaan, hoorden en zagen we alle bibliotheken met een digitale tool. Een dikke merci voor het engagement en de flexibiliteit van alle bibliotheekmedewerkers die dit mogelijk gemaakt hebben. 🙏

Enkele sfeerbeelden

Collage van digitale gesprekken (screenshots) tussen bibliotheken en Cultuurconnect deel 1Collage van digitale gesprekken (screenshots) tussen bibliotheken en Cultuurconnect deel 2Collage van digitale gesprekken (screenshots) tussen bibliotheken en Cultuurconnect deel 3

11 februari 2020 - Eerste bijeenkomst werkgroep Bibliotheeksysteem

Op deze eerste bijeenkomst maakte de nieuwe werkgroep kennis met elkaar, kregen ze informatie over de context van het Bibliotheeksysteem, het implementatietraject, de backlog en het release management. De werkgroep koos 12 prioriteiten uit een lijst van meer dan 200 backlog-issues, waar we rekening mee zullen houden voor de release 6.6.3 van Wise in het najaar van 2020.

Februari 2020 - West-Vlaanderen zet zich schrap

47 West-Vlaamse bibliotheken bereiden zich voor op de derde migratiegolf (eind maart). Na de huiswerkbesprekingen, de eerste proefconversie en de kennismakingsdag (17 januari) oefenen de bibs met een testversie.

Januari 2020 - Evaluatie Oost-Vlaamse bibliotheken

De Oost-Vlaamse bibliotheken zijn intussen al enkele weken aan de slag met het nieuwe systeem. Uit de evaluatie blijkt dat 1/3 van de bibliotheken heel tevreden is. Het leerplatform kende geen gemakkelijke start, maar raakt meer en meer op kruissnelheid. We blijven het leerplatform verder aanvullen en verbeteren. Nieuwe materialen invoeren via Wise ervaren de Oost-Vlaamse bibs als een grote verbetering, net zoals in Limburg. Bij enkele bibliotheken is Wise instabiel. Het gaat om een lokaal probleem dat we samen met OCLC onderzoeken. We houden de betrokken bibliotheken uiteraard op de hoogte. In onderstaande infographic vind je de resultaten meer in detail.

December 2019 - Inrichting Wise voor West-Vlaamse bibs

Begin oktober schakelden 58 Oost-Vlaamse bibs over op het nieuwe bibliotheeksysteem. Cultuurconnect en leverancier OCLC verleenden de bibliotheken de nodige bijstand tijdens deze tweede migratiegolf en doorkruisten in kleine teams het Oost-Vlaamse landschap. Overal een hartelijke ontvangst en gemotiveerde bibmedewerkers, de sfeer was - op z’n Oost-Vlaams - echt “vree Wise”. 

Benieuwd hoe zo'n dag in de liveweek er doorgaans uitziet?

Oktober 2019 - Oost-Vlaanderen gaat live

Begin oktober schakelden 58 Oost-Vlaamse bibs over op het nieuwe bibliotheeksysteem. Cultuurconnect en leverancier OCLC verleenden de bibliotheken de nodige bijstand tijdens deze tweede migratiegolf en doorkruisten in kleine teams het Oost-Vlaamse landschap. Overal een hartelijke ontvangst en gemotiveerde bibmedewerkers, de sfeer was - op z’n Oost-Vlaams - echt “vree Wise”. 

Benieuwd hoe zo'n dag in de liveweek er doorgaans uitziet?

 ""

Juni 2019 - Overeenkomst Bibliotheeksysteem

We bezorgden je de Overeenkomst Basisinfrastructuur Digitale Bibliotheek. Je bestuur zendt 1 ondertekend exemplaar terug naar Cultuurconnect vóór 15 oktober 2019 (dus niet 10 september). Zo heeft jouw bib voldoende tijd om dit op de agenda te zetten, met de zomer op komst.

Juni 2019 - Ondertussen in Limburg

Inrichten
Op basis van de huiswerkbesprekingen richtten we het systeem in. We werden daarvoor bijgestaan door ambassadeurs: mensen van bib Lommel, Sint-Truiden, Hasselt, Genk, Dendermonde, Erpe-Mere, Aalst, Geraardsbergen, Gavere, Destelbergen, Lochristi, Eeklo, Kruibeke en Ronse. In totaal 20 mensen die 6 dagen samen de basisgegevens voor 60 bibliotheken hebben geconfigureerd en glansrijk de deadline 3 juni hebben gehaald.

Juni 2019 - Oost-Vlaanderen

Huiswerk
We bespraken met 8 samenwerkingsverbanden (BibArt, De Vijf, Vlaamse Ardennen, ZOVLA, Meetjesland, BiblioWaas, Route42, De Leesdijk) en Aalst het huiswerk dat voorafgaat aan de migratie naar het nieuwe systeem. Denk aan Excel-formulieren met vragen over de organisatie, berichten, reglementen, abonnementen. In Oost-Vlaanderen werken veel bibliotheken samen in een samenwerkingsverband. Daarom hebben we extra aandacht voor het transport tussen bibliotheken, financiële samenwerking, (dubbele) barcodes en van welke bibs een lener automatisch lid wordt bij inschrijving in 1 bib van een samenwerkingsverband.

Bibmedewerkers bespreken de overstap naar het nieuwe systeem met cultuurconnect, er hangt er groot scherm

Binnenkort kan de UiTPAS ook als bibkaart gebruikt worden. Het Bibliotheeksysteem is zo ontwikkeld dat gebruikers zich op verschillende manieren kunnen identificeren aan de balie. Bijvoorbeeld via het rijksregisternummer op je eID, een QR-code op een bibliotheekkaart, een barcode in een app of met de barcode van de UiTPAS.

Het Bibliotheeksysteem ondersteunt alle bestaande soorten barcodenummers. Het is perfect mogelijk om de UiTPAS te linken aan het profiel in het bibliotheeksysteem, als vervanging van een specifieke bibliotheekkaart. Bibliotheken die kiezen voor specifieke bibliotheekkaarten kunnen vanaf de instap in het EBS een set kaartnummers (barcodes) uit de nieuwe Vlaamse barcodereeks gebruiken. Bij het vastleggen van deze Vlaamse barcodereeks voor bibliotheken is rekening gehouden met hoe het UiTPASnummer is opgebouwd, opdat beide nummerreeksen elkaar niet in de weg zitten.

Lees verder op publiq.be

Mei 2019 - We blijven Zen aan onze Desk

30 Limburgse bibliotheken werken ondertussen al een maand met het nieuwe Bibliotheeksysteem. Onder andere via onze servicedesk Zendesk houden we de vinger aan de pols over hoe het daar nu loopt. De afgelopen maand werden er 442 tickets aangemaakt over het Bibliotheeksysteem. Dat is ongeveer 25% van het totale aantal tickets. Dat lijkt veel voor één provincie, Limburg, maar het gaat nu eenmaal om een volledig nieuw systeem dat de bibliotheken in de vingers moeten krijgen. Vaak zijn het vragen om instructies. De meeste vragen gaan over catalografie, maar ook over de lenersadministratie, de brieven en de inrichting komen regelmatig vragen binnen.

Voor de ondersteuning via onze servicedesk zorgen Cultuurconnect-collega’s Toon, Daphné, Merijn, David, Guy, Theo, Steven, Charlotte en Johan. Zij worden sinds kort bijgestaan door drie eerstelijnscollega’s Steven, Koen en Jorgen. Op basis van wat we ondertussen al binnenkregen, maakten we een document met antwoorden op veelgestelde vragen
 

April 2019 - UiTPAS in het nieuwe Bibliotheeksysteem

Er breken boeiende tijden aan voor de basisinfrastructuur van jouw bibliotheek. De eerste Bibliotheekwebsites lanceerden succesvol en de eerste bibliotheken namen het nieuwe Bibliotheeksysteem in gebruik. De positieve reacties vloeien binnen!

Begin 2018 namen we de provinciale bibliotheeksystemen over en startten we de implementatie van één Bibliotheeksysteem. De data uit Open Vlacc werd succesvol aangesloten, de eerste migratiegolf is gestart in Limburg, drie bibliotheken werken alvast succesvol met het nieuwe systeem, 28 andere Limburgse bibliotheken volgen eind maart. In 2022 zullen alle bibliotheken aangesloten zijn op het nieuwe systeem.
 
Hier in Bree zijn we alvast heel blij met de nieuwe bibliotheekwebsite en -systeem. Alles valt op zijn plaats en vormt stilaan één geheel. Veel losse spaghettisliertjes zijn al verdwenen en vervangen door een sterke bundel van diensten. - Annemie Arras, bibliothecaris Bibliotheek Bree

Enkele voordelen van het nieuwe Bibliotheeksysteem:

 • Heel wat werkprocessen achter de schermen van de bibliotheek worden eenvoudiger en efficiënter:
  • Overzichtelijke afhandeling van reserveringen, mails en brieven naar leners.
  • Het bibliotheeksysteem integreert de titelbeschrijvingen uit Open Vlacc in jouw catalogus en suggereert de plaatsing van een nieuwe exemplaar in jouw bibliotheek.
  • Het bibliotheeksysteem selecteert en suggereert de beschikbare abonnementen bij het inschrijven van een nieuwe lener.
  • Het beheer en ontvangen van tijdschriftabonnementen en bestellingen wordt eenvoudiger.
  • Je kan voor een collectiedeel het plaatskenmerk en/of de kast in één beweging aanpassen. Handig bij een verhuis of reorganisatie.
  • Materialen worden automatisch afgeschreven wanneer de nota materiaalvergoeding wordt betaald.
 • De interactie met de lener wordt vlotter en hedendaagser:
  • Items die net zijn ingeleverd kunnen de status “Net binnen” krijgen. Zo weet de volgende geïnteresseerde lener dat die nog niet in het rek moet gaan kijken.
  • Je kan als lener opgeven als je bij de balie of aan de zelfuitleenautomaat graag verwittigd wordt als je iets leent dat je al eens eerder leende.
  • Je kan een betaling uitstellen naar een latere datum.Tot deze datum wordt de lener niet geblokkeerd en verschijnt de boodschap dat er nog een openstaand bedrag is voor deze lener niet meer in Wise of aan de zelfuitleen.
  • Is je lener zijn bibliotheekpas kwijt? Geen probleem, je kan die vlot blokkeren. Vindt de gebruiker zijn pas later terug, dan kan je die opnieuw activeren.
 • Door het aansluiten op een gemeenschappelijk systeem speelt een schaalvoordeel:
  • Het systeem wordt stabieler, en kan efficiënter en goedkoper worden beheerd.
  • Vernieuwingen kunnen sneller worden uitgerold. Er staan heel wat vernieuwingsprojecten op stapel komende jaren.
  • Bibliotheken die dat wensen kunnen veel nauwer gaan samenwerken, zowel voor als achter de schermen.

Kinderen die boeken uitlenen in de bib met het het nieuwe bibliotheeksysteem

Maart 2019 - 30 Limburgse bibliotheken zijn live met het Bibliotheeksysteem

In Limburg sloten de voorbije week 30 bibliotheken 5 dagen lang de deuren voor de overstap naar het nieuwe Bibliotheeksysteem. Daarmee is Limburg de eerste provincie die migreerde naar het nieuwe Bibliotheeksysteem. Wat we leerden uit deze migratiegolf, nemen we mee naar de volgende migraties in Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Brussel, Vlaams-Brabant en Antwerpen. Huiswerk maken, conversie testen, systeem inrichten, opleidingen volgen ... Er komt heel wat bij kijken om uiteindelijk live te kunnen gaan. In dit artikel lees je waaraan jouw bib zich allemaal mag verwachten.

Thumbnail

Februari 2019 - Het Bibliotheeksysteem lanceerde succesvol bij 3 pilootbibliotheken

Open Vlacc (met uitzondering van tracks en artikels) wordt volledig ingeladen in het Bibliotheeksysteem. Bij de migratie van een bibliotheek proberen we maximaal titels uit het te migreren systeem te ‘matchen’ met Open Vlacc titels. Lees hier alles over de migratie, invoer van nieuwe titels, het aanvullen van titels, het onderhoud en dergelijke. 

Lees meer

Januari 2019 - Bree gaat vandaag als eerste live met het nieuwe Bibliotheeksysteem

Komen mee aan boord: Daphné Willems en Merijn Callens, onze nieuwe projectmedewerkers voor het Bibliotheeksysteem. Zij zorgen er de komende maanden en jaren mee voor dat jullie vlot kunnen overstappen op het nieuwe systeem. Voorheen werkten ze respectievelijk in de bibliotheken van Oostende en Molenbeek, ze zijn dus perfect geplaatst om ook jullie bibliotheek in te richten in Wise. Welkom! 

Januari 2019 - Catalografie in het nieuwe Bibliotheeksysteem

Open Vlacc (met uitzondering van tracks en artikels) wordt volledig ingeladen in het Bibliotheeksysteem. Bij de migratie van een bibliotheek proberen we maximaal titels uit het te migreren systeem te ‘matchen’ met Open Vlacc titels. Lees hier alles over de migratie, invoer van nieuwe titels, het aanvullen van titels, het onderhoud en dergelijke. 

Lees meer

Januari 2019 - Twee nieuwe collega's in het team

 • 7 servers
 • Waarop 140 systeemtabellen en lokale tabellen werden geconfigureerd
 • Voor 16 proefbibliotheken, samen goed voor 58 vestigingen
 • 1.943.115 titels uit Open Vlacc werden opgeladen naar Wise
 • Bij het opladen van de titels uit de 16 proefbibliotheken matchte gemiddeld 75%
 • 795 velden uit Aleph, Brocade, Bidoc en Vubis werden geanalyseerd en kregen een plaats in Wise.
 • 10 softwares van 6 leveranciers van zelfuitleenautomaten werden getest in 8 bibliotheken, via 59 testscenario's
 • 31 Limburgse bibliotheken waren aanwezig op de kick-off van de eerste migratiegolf 
Thumbnail

Oktober 2018 - Het nieuwe bibliotheeksysteem in cijfers:

schematische weergave van de hele fase

De Proof of Concept-fase van het nieuwe Bibliotheeksysteem is geslaagd. We grepen de zomer aan om de laatste werkzaamheden voor de migratie aan te pakken. Alle basisvereisten of “deliverables” om door te gaan naar de volgende fase zijn getest en goedgekeurd. 

Een overzicht

Oktober 2018 - Limburg bijt de spits af 


De zelfbedieningsautomaten in Vlaamse bibs zijn van verschillende leveranciers en werken met verschillende software. De ene bib werkt enkel met een uitleentoestel, de andere heeft dan weer een betaalautomaat, inleversleuf of sorteerrobot. We testten de koppeling met het Bibliotheeksysteem op zoveel mogelijk automaten van zoveel mogelijk leveranciers.

Lees meer

September 2018 - Proof of Concept-fase afgerond

Wij grijpen de zomer alvast aan om ons terug te trekken in de schaduw en de laatste werkzaamheden voor de migratie aan te pakken.

 • Zelfuitleentoestellen testen
 • Controle van de laatste proefconversies
 • maatwerk testen

In september laten we je weten of OCLC|HKA aan alle voorwaarden en voorbereidingen binnen de Proof of Concept voldoet en we verder met hen in zee kunnen. Als dat zo is, starten we in oktober met de eerste migratiegolf van jullie systemen naar het nieuwe bibliotheeksysteem… We nemen hiervoor contact op met de bibliotheken uit de eerste golf na de zomer. Alle gemeentebesturen en bibliotheken krijgen in september sowieso een brief over het nieuwe Bibliotheeksysteem met uitleg over de migratievogorde, de IT-richtlijnen en de samenwerkingsopties.

September 2018 - Getest: koppeling met zelfuitleenautomaten

Onze expert-bibliotheekmedewerkers trokken op 18 juni naar de Bibliotheek Midden-Brabant te Tilburg om daar te horen hoe de bibliotheek de migratie van Vubis naar Wise beleefde en wat hun ervaringen zijn met de bibliotheeksoftware. In deze video vertellen ze over hun bevindingen.

 

Juli 2018 - Stilte voor de storm, de laatste voorbereidingen voor de eerste migratiegolf

Op onze provinciale roadshows geven we je de laatste updates over het Provinciaal Bibliotheeksysteem en het nieuwe Bibliotheeksysteem. We hebben het over de proof of concept, het inspraakmodel en enkele belangrijke beslissingen. Hieronder vind je de praktische details voor de roadshow in jouw provincie:

 • Limburgse bibs: 22/6 (namiddag) - Bibliotheek Hasselt Limburg, vestiging Kuringen (georganiseerd door Bibliotheekvereniging Limburg)
 • Oost-Vlaamse bibs: 25/6 (voormiddag) - Bibliotheek Gent
 • West-Vlaamse bibs: 25/6 (namiddag) - Bibliotheek Oostende 
 • Antwerpse bibs: 26/6 (voormiddag) - Bibliotheek Antwerpen-Permeke
 • Vlaams-Brabantse en Brusselse bibs: 29/6 (voormiddag) - Cultuurconnect, Priemstraat 51, Brussel 

Juli 2018 - Expertenbezoek aan Tilburg over hun ervaringen met het nieuwe bibliotheeksysteem (Wise)

Het expertenteam - 50 bibliotheekmedewerkers die meedenken over het Bibliotheeksysteem - zit niet stil. Op 15 en 17 mei kreeg een 25-tal van hen een opleiding in de modules voor baliewerk en klantenadministratie van Wise.

Nu volgen er in juni drie intensieve bijeenkomsten. Op 7 juni buigen de experten zich over de implicaties van een gedeeld lenersbestand en worden er onder andere workflows uitgewerkt voor klasuitleningen en het opvolgen van langdurig onbetaalde bedragen. Op 18 juni discussiëren we met de expert-bibliotheekmedewerkers over het samenwerkingsmodel tussen bibliotheken tijdens een studiereis naar Bibliotheek Midden-Brabant (Tilburg). Op 29 juni nemen ze dan weer enkele aspecten van de catalografiemodule onder de loep. Tijdens de zomermaanden rusten ze even uit, om er in september weer in te vliegen! 

Juni 2018 - Het Bibliotheeksysteem on tour

Op 5 juni hadden we het met de collega’s van de Koninklijke Bibliotheek van Nederland over de architectuur en governance van ons eengemaakt bibliotheeksysteem. In Nederland broeden ze op gelijkaardige plannen. 

Afgelopen weken ontvingen we wel meer bezoek uit Nederland. Op 15 mei hadden we nog een overleg met collega’s van de provinciale serviceorganisaties van Cubiss (Limburg en Brabant) en Bisc (Utrecht) over de aanpak van het eengemaakt bibliotheeksysteem en mekaars innovatiestrategie.

Juni 2018 - Een drukke agenda voor het expertenteam

Van 7 tot 9 mei was een deel van het EBS-team van Cultuurconnect in Eelde bij leverancier OCLC-HKA voor een driedaags overleg. We hadden het onder meer over de implementatie en ontwikkeling van de functionele eisen voor collectie, leners en circulatie, en over de principes voor samenwerkingsvormen, eengemaakt lenersbestand, barcodes/pasnummers, inhoudelijke ontsluiting en plaatsing. Al deze onderwerpen komen ook aan bod tijdens de expertenbijeenkomsten in juni. 

Juni 2018 - Nederlandse collega's op bezoek

Op 26 april stelde de Raad van bestuur van Cultuurconnect de stuurgroep samen om in het nieuwe inspraakmodel van Cultuurconnect beslissingen te nemen over het Bibliotheeksysteem, Bibliotheekwebsites en Open Vlacc. Een eerste bijeenkomst is gepland op 22 mei. De samenstelling van de stuurgroep vind je hier. In de loop van de maand mei informeren we je over het nieuwe inspraakmodel en het komt ook aan bod in onze provinciale roadshows in juni (data volgen snel).

Mei 2018 - Driedaags overleg met OCLC|HKA in Eelde

Oorspronkelijk stond de proof of concept-fase van het eengemaakte Bibliotheeksysteem gepland van 1 januari tot 30 juni 2018. In overleg met leverancier OCLC|HKA heeft Cultuurconnect vooraf een kennismakingsronde van 3 maanden ingebouwd tussen 1 januari en 30 maart. In die periode ging veel tijd en aandacht naar opleiding en projectorganisatie. De proof of concept-fase loopt nu intens tot 30 september 2018. De impact op de planning van de volgende fasen betekent in principe een verschuiving van 3 maanden. Het is mogelijk dat die 3 maanden tijdens de volgende fasen weer worden ingelopen.

April 2018 - Stuurgroep gemeenschappelijke basisinfrastructuur digitale bibliotheek

Je las het al in de vorige nieuwsbrief: we kregen massale reacties op de oproep voor de expertengroep van EBS. Dankjewel! Een eerste groep experten kreeg op 17 en 19 april een opleiding over de uitleenmodule in Wise, een tweede groep volgt op 15 en 17 mei. Op 18 juni gaan de experten op werkbezoek in bibliotheek Midden-Brabant in Tilburg. Tussendoor zijn er bijeenkomsten gepland over de inrichting van het bibliotheeksysteem. Enkele fijne reacties van experten: 

"Na twee dagen opleiding ben je snel vergeten dat je ooit met een ander bibliotheeksysteem hebt gewerkt." - Steven Van Hissenhoven, Bilzen

"Het nieuwe bibliotheeksysteem brengt met transparante boodschappen duidelijkheid voor iedereen." - Birgit Vanackere, Wilrijk

"De opleiding was niet bedoeld om morgen in de bib mee aan de slag te gaan, maar om voldoende inzicht in Wise te krijgen, straks met de experten het systeem op maat van de Vlaamse bibliotheken te maken en eensgezindheid na te streven. In dat opzet is deze opleiding geslaagd." - Wim Maes, Lommel

April 2018 - Kennismakingsronde tussen Cultuurconnect en OCLC|HKA afgerond

Eind 2017 vroegen we je om mee na te denken over een naam voor het Eengemaakt Bibliotheeksysteem. Er kwamen maar liefst 161 voorstellen binnen! Na overleg kozen we eenvoudigweg voor -trommelgeroffel- Bibliotheeksysteem (zonder Eengemaakt ervoor). 

Kort en krachtig. Omdat dit deel zal uitmaken van de gemeenschappelijke basisinfrastructuur digitale bibliotheek, zochten we een naam die in het lijstje past en de dienst goed beschrijft (gemeenschappelijke basisinfrastructuur digitale bibliotheek = Bibliotheeksysteem + Bibliotheekwebsites + Centrale catalografie Open Vlacc).

Dank voor jullie creativiteit en enthousiasme, het was een groot plezier om door jullie inzendingen te gaan!

April 2018 - Expertengroepen maken kennis met Wise

Op 9 maart vroeg Cultuurconnect met een brief aan de 57 openbare bibliotheken die niet zijn aangesloten op een provinciaal bibliotheeksysteem of en wanneer ze willen instappen op het EBS. 32 bibliotheken gaven al aan dat ze willen instappen in EBS. In overleg met de stuurgroep wordt eind juni een voorlopige planning gemaakt om de niet-PBS bibliotheken in te delen in de bestaande 6 migratiegolven.

April 2018 - Een 'nieuwe' naam

Na een oproep in onze EBS nieuwsbrief voor de versterking van het expertenteam, kwamen we tot een evenwichtige groep van 50 bibliotheekmedewerkers uit grote en kleine bibliotheken, verspreid over heel Vlaanderen. Naast de 30 “oude” experten zullen nu ook extra “kersverse” afgevaardigden uit de volgende bibliotheken bij ons aansluiten: Antwerpen, Wilrijk, Edegem, Kapellen, Turnhout, Jette, Muntpunt, Bibliotheek Hasselt Limburg, Halen, Aalst, Deinze, Sint-Niklaas, Wetteren, Zingem, Asse, Oud-Heverlee, Overijse, Houthulst & Lo-Reninge, Tielt, Brugge en Zonnebeke. Welkom!
De experten krijgen in april een tweedaagse opleiding in Wise, brengen op 15 mei een bezoek aan de bibliotheek van Tilburg en in mei-juni staan enkele intensieve vergaderdagen op de agenda. 

April 2018 - Vraag naar aansluiting niet-PBS bibliotheken

Charlotte Tournicourt zal als projectmanager haar schouders zetten onder enkele van de ontwikkelplannen en van de 10 grote innovatieprojecten die de komende jaren worden uitgerold. Vanuit haar vorige werkervaringen bij publiq en de campusbibliotheken van AP Hogeschool in Antwerpen, kent ze het reilen en zeilen in een bibliotheek en weet ze perfect hoe je IT-projecten in goede banen moet leiden. 

Maart 2018 - Uitbreiding van het expertenteam

Voor het project Eengemaakt Bibliotheeksysteem (EBS) gingen we op zoek naar een twintigtal gemotiveerde kandidaten voor een nieuwe stuurgroep die de volledige ‘basisinfrastructuur digitale bibliotheek’ zal aansturen. De ‘basisinfrastructuur digitale bibliotheek’ bestaat uit:

 • het Eengemaakt Bibliotheeksysteem

 • de Bibliotheekwebsites (inclusief catalogus en Mijn Bibliotheek)

 • Open Vlacc

 • het Basispakket verrijkende content

De stuurgroep is onderdeel van een nieuw coöperatief inspraakmodel dat Cultuurconnect opzet voor al zijn diensten. De stuurgroep vervangt de eerdere stuurgroep Bibliotheekportalen, stakeholdersgroep EBS en evaluatiecommissie basispakket, en wordt voorgezeten door de directie van Cultuurconnect. In mei wordt deze stuurgroep bekendgemaakt.

Maart 2018 - Uitbreiding van het Cultuurconnect-team

Begin januari 2018 werd het lijvige contract tussen Cultuurconnect en OCLC|HKA getekend. Een mooi eindejaarscadeautje!