Inspiratiedag: Café connect futuur

Podiumhuizen

Op Café connect futuur bekijken we samen wat innovatie kan betekenen voor jouw cultuurhuis. Tijdens deze inspiratiedag krijg je zicht op vernieuwende praktijken uit de cultuursector en de Cultuurconnect-diensten en experimenten. Cultuurconnect en cult! stoomden samen een inspirerend programma klaar rond (digitale) cultuurbeleving.

We verwelkomen je op een geweldige locatie: in Muziekcentrum De Bijloke. L' été va arriver!

- De inschrijvingen zijn afgesloten -

Dagindeling

9u30: Onthaal 
10u00: keynote 'Online cultuurevents: tijdelijke trend of blijver?' door Clo Willaerts
10u50: Wisselpauze
11u00: Keuzeronde 1
11u50: Koffiepauze 
12u10: Keuzeronde 2
13u00: Lunch & inspiratiemarkt
14u00: Keuzeronde 3
14u50: Wisselpauze
15u00: Cultuur21 en dromen voor de toekomst
15u30: Muzikale afsluiter met NAFT
15u45: Zomers aperitief
17u00: Einde

Het programma uitgelicht

9u30: Onthaal met koffie en thee

10u00: Welkom en Keynote 'Online cultuurevents: tijdelijke trend of blijver?' door Clo Willaerts


Tijdens de pandemie schakelde Clo Willaerts noodgedwongen over op online video voor haar keynotes en lessen. Nu (bijna) alles weer mag, wil ze niet meer terug. Aan de hand van inspirerende praktijkvoorbeelden uit de culturele sector houdt ze een pleidooi voor hybride evenementsvormen als het nieuwe normaal.

Clo Willaerts is een Belgische tech influencer die al een aantal publicaties op haar naam heeft over de impact van digitale technologie op onze manier van leven en werken. Je kan haar volgen op twitter: https://www.twitter.com/bnox

10u50-11u00: Wisselpauze 

11u00-11u50: Keuzeronde 1

 • Sessie 1: Circularia, een intro tot circulair bouwen binnen vrijetijdsinfrastructuur
  David Nassen (IDEA Consult), Christophe Hautier (ORI) & Dominique De Braeckeleer (Muziekcentrum De Bijloke)

  Duurzaamheid is deel van een cultuurhuis: zowel in visie, projectwerking als infrastructuur. Met dat laatste gaat cult! samen met Lokaal Sportbeleid, Bataljong, IDEA Consult en ORI aan de slag met het project Circularia waar we samen kijken naar circulair bouwen binnen vrijetijdsinfrastructuur. David Nassen (IDEA Consult) en Christophe Hautier (ORI) vertellen hoe circulair bouwen ook voor jouw cultuurhuis interessant kan zijn. Om de theorie om te zetten naar de praktijk krijgen we bovendien een exclusieve rondleiding door De Bijloke om hun circulair verhaal te ontdekken.
   
 • Sessie 2: Aan de slag met videocontent
  Jens Dewulf (De zendelingen), Pieter Claes (De Munt) & Sophie Oome (Chase)

  Korte video’s zijn alomtegenwoordig vandaag. Ze zijn een krachtig middel om (jonge) cultuurliefhebbers te bereiken en op een toegankelijke manier mensen warm te maken voor cultuur. Heb je ooit al eens willen werken met verrijkende video content? Hoe zet je je voorstellingen en je huis in de kijker via korte video’s? In deze sessie nemen verschillende contentmakers je mee langs inspirerende voorbeelden, zodat ook jij ermee aan de slag kan. 

11u50-12u10: Koffiepauze 

12u10-13u: Keuzeronde 2

 • Sessie 3: De beleving versterken via XR-technologie
  Gabriele di Franco (muzikant), Kasper Geeroms (Cybernetic Walrus), Ilja Van Autreve (Kopergietery), Bruno Koninckx (host) & Tom Verstappen (Thomas More Hogeschool)

  XR of immersieve technologieën spelen de laatste jaren in steeds meer sectoren een rol. Ook in de podiumkunstensector experimenteren een aantal artiesten en gezelschappen al langer met XR-technologieën, maar het blijft vrij beperkt. Hoe kan XR-technologie de beleving van een voorstelling rijker maken en de band met je publiek versterken? Hoe ga je hiermee aan de slag? Ontdek enkele praktijkvoorbeelden en ga in gesprek met XR-pioniers in de podiumkunsten.
   
 • Sessie 4: Welke rol neem jij op in de cultuurbeleving van morgen?
  Evi Gillard (Cultuurconnect) & Tom Van de Velde (denktank - Dijk92)
  Wat kan de rol van een podiumhuis zijn in een samenleving die onder sterke impuls van toenemende digitalisering verandert? Samen met een denktank van cultuur- en gemeenschapscentra en kunstenorganisaties met een podiumwerking, startte Cultuurconnect in 2021 een visietraject onder begeleiding van Scopernia (Jo Caudron). In dit traject zijn 5 mogelijke rollen voor podiumhuizen in digitale cultuurbeleving geformuleerd. In deze sessie horen we graag jouw feedback.
   
 • Sessie 5: Ruimte maken voor 
  Kasper Verhelst (CC De Spil), Hugo Boutsen (GC Ten Weyngaert Vorst) & Tiene Carlier (CC De Bogaard Sint-Truiden)
  Heb jij een beeld in je hoofd van een doorsnee cultuurhuis? Denk je daarbij aan een theaterzaal, een foyer en een onthaal? Nochtans durven heel wat cultuurhuizen uit dat plaatje te breken. In deze sessie ontdek je 3 inspirerende voorbeelden van cultuurhuizen uit het netwerk van cult!. Elk op hun beurt maken ze ruimte. Voor onontgonnen genres, voor een nieuw publiek of voor nieuwe functies van vertrouwde ruimtes.

13u00 - 14u00: Lunch & inspiratiemarkt

Al kuierend langs onze inspiratiemarkt geniet je van een lekkere veggielunch, wissel je praktijken uit en doe je inspiratie op bij de uiteenlopende standjes.

 • Livestreamdienst 22-23
  Ontdek op interactieve manier het nieuwe livestreamaanbod van Cultuurconnect naar zorgcentra.
   
 • Zelfevaluatietool Digitale maturiteit
  Evalueer je organisatie en ontdek wat je digitale groeimogelijkheden zijn via de zelfevaluatietool digitale maturiteit. Bart Magnus (meemoo) en Edith Leblanc (Cultuurconnect) tonen je hoe de tool werkt en geven advies. 
   
 • Experience hub Thomas More (VR-XR-AR)
  De Experience Hub van Thomas More-hogeschool is een ruimte voor onderzoek rond innovatieve digitale toepassingen. Wil jij graag in het echt zien wat mogelijk is rond immersieve technologieën en green key eens uittesten? Kom dan zeker eens kijken in hun mobiel lab!
   
 • Art@home: neem een kijkje in ons virtueel theater 
  Einde april organiseerde Cultuurconnect via het onderzoeksproject Art@Home samen met Cultuurhuis Casino het eerste digitale festival Luisterkuur: een weekend in het teken van verhalen, audiotheater en podcasts. De Belgische startup Thola ontwikkelde een interactieve theateromgeving. Kom een kijkje nemen in deze virtuele theaterruimtes en maak je eigen avatar aan.
   
 • Expowall met 5 rollen voor digitale cultuurbeleving
  Welke rol neem jij op in de cultuurbeleving van morgen? Ontdek de 5 rollen voor podiumhuizen in digitale cultuurbeleving en geef een smile aan jouw voorkeur.
   
 • LuLeLa VR-game
  Probeer de multiplayer VR-game die gebaseerd is op de interactieve muziektheatervoorstelling LuLeLa.

14u00-14u50: Keuzeronde 3

 • Sessie 6: Demo Digitaal Podium
  Ellen Vanmaele en Jotie Boone (Cultuurconnect)

  Digitaal Podium is van start gegaan in 2 pilootgroepen. Ticketing voor de cultuurliefhebber en voor de podiumhuizen klantvriendelijk, efficiënt en innovatief maken, dat is het opzet van een gedeeld ticketingsysteem. Je kan een glimp opvangen van het Tix-ticketingsysteem aan de hand van een demo.
   
 • Sessie 7: Voor De Show in (klas)panel
  met o.a. Eef Segers (CC Nova), Elke Van Neyghem (CC Het Bolwerk), Mieke Versyp (Laika), Alba Voorn (Zonzo Compagnie) & Leen De Winter (Cultuurconnect)

  In deze sessie leer je Voor De Show kennen in klassetting (demo). Wat maakt deze webtool zo handig voor leerkrachten en hoe ervaar je als leerling deze interactieve digitale voorbereiding? Nadien gaan we in panelgesprek met gebruikers van Voor De Show (programmatoren, theatermakers en leerkrachten) en ontdekken we de meerwaarde en ervaringen van afgelopen schooljaar. 
   
 • Sessie 8: Oorverdovend stil
  Brendan Burny (Cultuurcentrum Mechelen), Christel Dusoleil (30CC Leuven) & Mathilde Luijten (Live Nation)
  Naast de alomtegenwoordige knaldrang bij het publiek, heerst er ook een andere nood in het culturele landschap. Eentje van rust, stilte en onthaasting. De zoektocht naar dat gevoel stond bij heel wat cultuurhuizen op het programma. Hoe creëer je ruimte voor verstilling? Wat zijn onmisbare elementen om te kunnen onthaasten? Hoe maak je tijd voor troost en kwetsbaarheid? In deze inspirerende sessie staan drie oorverdovende stille projecten centraal.

14u50-15u00: Wisselpauze

15u00-15u30: Cultuur21 en dromen voor de toekomst

We ronden af met een blik op de toekomst aan de hand van de eerste resultaten van de grootschalige publieksbevraging Cultuur21. Dat doen we samen met Annick Schramme (UA) en enkele experten ter zake.

15u30: Muzikale afsluiter

Met live muziek door de blazers en drummers van het Gentse NAFT duiken we samen de zomer in.

15u45: Zomers aperitief

17u00: Einde

Deel dit event:

Praktische info

Datum en tijd

Donderdag 23 juni 2022
10u00 tot 17u00

Prijs

Gratis