Bibliotheek Lint start met gamecollectie

bib
6
30/04/19
Deel dit artikel:
Bakje van een spelconsole voor een televisiescherm.

Lintse gamers vinden sinds februari 2018 hun gading in de lokale bibliotheek. Collega’s Marc, Lynn en Diedt zetten het voorbije jaar hun tanden in een gamecollectie en -werking. Ze lieten zich inspireren en informeren, gaven vorm aan hun werking en bereiken hiermee vooral de moeilijke doelgroep van jongeren tussen 12 en 15 jaar. Hoe gingen ze te werk en wat zijn hun bevindingen? Bib Lint aan het woord.

Games in Lint: bezint eer ge begint

Voor ze begonnen met het aanleggen van een collectie games in hun bib, gingen ze op zoek naar inspiratie. Zo spraken ze met Jürgen Vanlerberghe van de bibliotheek van Kortrijk: “In Kortrijk hebben ze niet alleen een mooie collectie, maar Jürgen bouwde er ook een succesvolle werking uit rond games. Een werkbezoek bij Jürgen is een echte aanrader! Hij vertelde ons hoe je je doelgroep bepaalt, welke games bestaan en interessant zijn voor welke doelgroepen. Als bibliotheek vinden we het bijvoorbeeld belangrijk ook minder commerciële games in ons aanbod te hebben. Indiegames zijn daarvoor uitermate geschikt, door de meer artistieke invulling.”

Ze verdiepten zich nog op andere manieren in het thema. “Ook door Cultuurconnect lieten we ons inspireren. We lazen hun artikels rond games, namen deel aan het inspiratiefestival Dig It Up en hadden er een leerrijk gesprek met Hannes (Vanhaverbeke, nvdr).”

Budgettaire knopen doorhakken

Met een hoofd vol inspiratie en ideeën, was het tijd voor het echte werk. “We legden een collectie games aan en haalden de mosterd dankbaar bij bib Kortrijk. Door het verschil in grootte, bleek in de praktijk al snel dat sommige Kortrijkse initiatieven bij ons niet mogelijk zijn. Voor spelconsoles is in onze bib bijvoorbeeld geen ruimte. Jammer, want dat werkt gemeenschapsvormend en het is een toffe blikvanger."

Budgettair was het voor ons niet mogelijk om net als Kortrijk de arcadegames van Cultuurconnect te huren als visuele koppeling met de collectie. Maar doordat we ons goed informeerden, konden we toch vlot de puzzel leggen en bouwden we met de beschikbare middelen een evenwichtig aanbod uit met een mix van populaire games en meer artistieke games.”

Even concreet: “We spreken over een budget van € 5000 voor de startcollectie, daarvoor hadden we zo’n 100 exemplaren. Jaarlijks vullen wij ons aanbod aan met een budget van € 2500 (ongeveer 50 exemplaren).”

We weten zeker nog niet alles over games, maar we leren elke dag bij. Zo werken we vaak met stagiaires, waarvan we meestal wel iets kunnen opsteken.
Marc Aerts (bibliothecaris Lint)

De praktische werking

In februari 2018 werd dat aanbod beschikbaar voor de Lintse bibliotheekbezoekers. Marc: “Lintse leners halen een onbeperkt aantal games in huis voor de periode van één maand. We bieden games aan voor jeugd (6 tot 16 jaar) en voor volwassenen (16+). We kozen voor twee platformen: Playstation 4 en Xbox. Alle games staan in 1 rek opgesteld, Playstation aan de ene kant, X box aan de andere. Binnen ons samenwerkingsverband ‘Bibkwintet’ (Lint, Hove, Boechout, Edegem, Kontich en Mortsel) is onze bib de enige die een gamecollectie aanbiedt.” 

Jongere ligt in de zetel met een bakje van een spelconsole.

En wat vindt de Lintse bibbezoeker daarvan?

Bibliothecaris Marc merkt op dat de Lintse bibbezoekers over het algemeen erg enthousiast zijn over hun aanbod. “Maar”, nuanceert hij, “voorlopig vertaalt zich dat niet helemaal in het gebruik van de gamecollectie. De games worden ontleend, maar niet massaal." Opvallend is dat ze er een anders moeilijk te bereiken doelgroep mee aanspreken: "De meest actieve gebruikers zijn jongeren tussen 12 en 15 jaar."

"Opvallend veel leerkrachten lager onderwijs laten bij de klassenbezoeken helaas niet toe dat de leerlingen games of stripverhalen meenemen. We denken erover na om te sensibiliseren en leerkrachten te overtuigen van de educatieve meerwaarde van (sommige) games. In Lint zijn geen middelbare scholen, maar die leeftijdsgroep willen we rechtstreeks bereiken om onze collectie in de kijker te zetten, bijvoorbeeld via sociale media. Daarvoor moeten we nog een strategie uitwerken. Misschien dienen we wel een uitdaging in bij de Zomeroproep van Cultuurconnect.” (lacht)

120
Exemplaren in de collectie
222
Uitleningen in totaal (2018)
123
Uitleningen in games voor de jeugd (2018)

Over bib Lint

Bibliotheek Lint in de Provincie Antwerpen telt 9000 inwoners waarvan er 2000 lid zijn van de bibliotheek. Marc Aerts (bibliothecaris), Lynn van den Heuvel (directeur) en Diedt Delveaux (medewerker) werken er rond games. In geval van vragen mag je altijd een mailtje sturen naar marc.aerts@lint.be.

Meer weten over games?

Schrijf je dan zeker in voor One2Play Gamefestival Uncovered. Tijdens deze inspiratiedag nemen we je mee naar een internationaal festival over videogames in Leuven, One2Play. Verschillende cultuurprofessionals vertellen over hun ervaringen met games in hun werking. Je krijgt tips om een visie en beleid te ontwikkelen over videogames in je cultuurhuis, onder begeleiding van cultuurcollega's van andere cultuurhuizen, experten en game-ontwikkelaars. Inschrijven kan tot 6 mei.