10 praktijkideeën voor digitale kunst en cultuur

beleid
bib
cc/gc
10
07/06/2018
Deel dit artikel:
Meisjes ijverig aan het werk achter een computerscherm tijdens een workshop voor CoderDojo for Diva's.

Ook buiten de Digitale Week, kiezen steeds meer lokale actoren voor digitale cultuur- of kunstbeleving bij hun publiek. De organisaties willen, vaak samen met partners, belangrijke 21e-eeuwse vaardigheden aanscherpen en houden trends en maatschappelijke evoluties nauw in het oog. Wij doken het wereldwijde web in, op zoek naar inspirerende activiteiten en formats.  

1. Grenzen verleggen tijdens vakantieweken rond digitale kunsten

In OPEK neemt Artforum kinderen van 8 tot 12 jaar een hele week mee in de wereld van digitale kunsten. Ze verkennen virtual en augmented reality, leren werken met een green screen en videomapping, doen allerlei digitale ingrepen in de werkelijkheid en ontdekken software voor visuele performances.

Ook andere organisaties willen jongeren digitaal uitdagen tijdens vakantiekampen. In Jeugdhuis Tsas in Harelbeke leren kinderen vanaf 9 jaar tijdens Multimedia Mania zélf radio en film maken en ontwerpen ze met Lego digital stories.

2. Programmeren en coderen binnen een creatieve maakcommunity

In de bib van Hasselt (Kuringen) leren kinderen programmeren en hardware aansturen tijdens de workshop ‘Micro:Bit’. De bib slaat hiervoor hiervoor de handen in elkaar met EduLab.

Van Aalst tot Zwijndrecht, steeds meer steden en gemeentes huizen een CoderDojo, die je vaak terugvindt in een bib, cultuur- of gemeenschapscentrum. Vaak zien we samenwerkingsverbanden tussen de Dojo’s en de cultuurhuizen om zo optimale ondersteuning te bieden aan de creatieve maakcommunity.  

3. Workshops Toekomst-technologie

In Wetteren en Lommel demonstreren de bibliotheken tijdens de workshop Toekomst-Technologie nieuwe (digitale) technologieën uit het dagelijkse leven: het publiek mag zich verwachten aan een verkenningstocht langs 3D-printers, wearables, de mogelijkheden van Mixed Reality en Artificiële Intelligentie.

Verder focust de workshop op interessante nieuwe technologieën zoals de zelfrijdende auto, drones of hoverboards. Nadien is er tijd om een aantal van deze toestellen en tools zelf uit te proberen.

4. Robots in cultuurhuizen, drones op een podium

Cultuurhuis Tessenderlo/Rodeheide gaat nog een stap verder. Hier leren jongeren zelf humanoïde robots programmeren. Robots en drones zijn duidelijk aan een opmars bezig binnen kunst en cultuur. Denk maar aan choreograaf Ugo Dehaes, die drones integreerde in de voorstelling Rats van fABULEUS.

5. Virtual Reality Workshops & Lounges

In Tessenderlo hebben ze de smaak helemaal te pakken. De gemeente en Holodeck Graphics bieden er een robot-workshop en een verkennende workshop VR aan.

Een groep volwassenen van bovenaf bekeken, waarvan één man een VR-bril op heeft.

6. Digibabbels, informeel, gezellig én informatief

Vanuit de bib in Hoboken bouwt mediacoach Kim, samen met collega’s en andere organisaties, een ondersteuningsaanbod voor ouders uit. De zogenaamde ‘Digibabbel’ is een gezellige én inhoudelijk interessante activiteit voor ouders uit de buurt die vragen hebben over de digitale en online bezigheden van hun kinderen. Ze vinden informatie bij elkaar en bij experts.

Ook in andere steden en gemeenten experimenteren ze met dit concept. Digibabbels vind je zo ook terug in de Bib van Beringen. Het publiek kan er op een informele manier vragen stellen over het gebruik van allerlei technologie. Leerlingen van het Spectrumcollege helpen bezoekers tijdens hun zoektocht.

7. Digitale basistrajecten op maat van het publiek

De meeste cultuurhuizen blijven ook samen met lokale of regionale partners in het socio-culturele veld inzetten op workshops voor beginners. Zo organiseert GC Den Breughel in Haacht een basisworkshop digitale fotografie. In GC Tentake in Zonhoven organiseert de Bib van Zonhoven samen met partners dan weer een cursus smartphonefotografie.

Zo’n vormingsaanbod blijft ook buiten de periode van de Digitale Week sterk aanwezig. Zo stellen de cultuurpartners in Wetteren, samen verenigingen en het dienstencentrum, telkens een halfjaarlijkse vormingsbrochure samen.

8. Van digitale verwendagen naar digitale cultuur- en kunstbelevingsfestivals

Veel lokale besturen organiseren tijdens de Digitale Week wat we noemen ‘digitale verwendagen’. Zo zet de Leesdijk vanuit het regioverband straffe workshops en belevingsactiviteiten op het programma.

Andere lokale cultuurhuizen kiezen ook buiten de Digitale Week voor digitale kunst- en cultuurbeleving. Destelbergen organiseert sinds een aantal jaren ‘Digishock’, vol games en eigen 3D-creaties. Ook Linkebeek, samen met GC De Moeilie, waagt zich aan de games in de gamecommunity ‘Gamebeek’: avonden vol digitaal spelplezier voor jong en oud.

9. De digitale doebeurs

In Gent kunnen inwoners sinds enkele jaren terecht op de Digitale Doebeurs. Bezoekers werpen er een blik op de toekomst, maar leren ook de nieuwe technologie al doende kennen en komen in contact met allerlei organisaties die hen in die zoektocht kunnen begeleiden.

10. De kermis van de toekomst

Het stadsbrede Festival Vier Eeuwen Arenberg in Leuven is als het ware een belevingskermis met een blik op de toekomst in een kunstzinnige, oude setting. Een van de straffe sporen binnen dit festival is een participatieproject van SEAD, die je misschien nog kent van op Dig It Up. Het collectief bouwde met Seeker een community tussen onderzoekers, studenten, inwoners, kunstenaars en middenveld.

Interessante links:

Auteur

Hannes Vanhaverbeke

Projectmanager