10 take-aways vanop NEXT LIBRARY (Aarhus)

23/06/2017
Deel dit artikel:
alle sprekers vanop de conferentie op het podium van Next Library

[Leestijd: 3 minuten]

Tussen 11 en 14 juni 2017 vond in Aarhus, Denemarken de NEXT LIBRARY-conferentie plaats. DOKK1, vorig jaar nog gekozen tot ‘s werelds beste openbare bibliotheek, opende zijn deuren voor vertegenwoordigers uit 38 landen die samen onderzoeken hoe de bibliotheken het leren van de 21e eeuw kunnen ondersteunen.

Collega Koen tekende present voor Cultuurconnect met een gesmaakte Ignite talk over de aanpak van experimenteren samen met de Vlaamse bibliotheken en cultuurcentra. Hij deelt graag de 10 belangrijkste zaken die hij heeft onthouden vanop de conferentie.

foto van alle sprekers vanop de conferentie op de trap, ze zwaaien en collega Koen is omcirkeld

10 lessen...

Over de rol van de bib in tijden van cynisme, populisme en besparingen, onder meer geïnspireerd door keynote van Peter MacCleod, en over innoveren, onder meer geïnspireerd door keynote van Philipp Schmidt van MIT Media Lab:

  1. Democratie gaat niet over de beste zijn. Het gaat om leren en groeien. Democratie heeft bibliotheken nodig.
  2. Bibliotheekmedewerkers zijn warme, groothartige radicalen.
  3. Neem de tijd om je publiek te leren kennen - bezoekers en niet-bezoekers. Vertrek niet van veronderstellingen, maar ga er naar toe.
  4. Spreek met je publiek om relevant te blijven. De antwoorden komen als je de mensen vraagt mee te denken.
  5. Bibliotheken zijn de informele en laagdrempelige ‘Universiteit van de Mensen’. Ze zijn noodzakelijk voor al wie om een of andere reden door de mazen van het reguliere onderwijsnet gevallen is. Zonder enige druk: “You can’t fail at library”.
  6. Echte innovatie is niet delen wat je weet, maar wat je nog niet weet.
  7. In zijn echte betekenis is ‘hacken’ een praktijk van innovatie en leren. Hacking is een positieve kracht, ‘an act of kindness’.

  8. Durf te falen. Vier je fouten zelfs! Het betekent dat je écht iets geprobeerd hebt. “Yes! We made a mistake.”
  9. De bibliotheekwereld is vol met spannende data, met moeilijk te doorgronden beloftes. Er zijn enorm veel kansen om met van Open data, User data, Big data & Tracking data intelligente diensten te bouwen, maar voorlopig zijn we vooral veel fascinerende experimenten.
  10. De verleiding is groot, maar innoveren start niet vanuit de technologie. Innoveren doe je voor je gebruiker, op basis van ideeën van je gebruiker, en als het even kan: samen met je gebruiker.

Het waren 3 dagen vol energie. In de woorden van Shirley Bateman (Melbourne Library Services):

"What an incredible three days. ‘Truly inspiring’ doesn’t even capture it. This conference has changed my brain and opened my eyes to what a conference should be. Thank you #nextlibrary2017. *mind blown*”

NEXT LIBRARY 2017 zindert nog een tijdje na bij de deelnemers, maar daarna komt het uitkijken naar een nieuwe editie. Voor wie zelf eens geïnspireerd wil worden en mee wil denken: in september 2018 is de conferentie te gast in Berlijn.

Foto's: Doddi Jonsson