2 jaar na de invoer van bibliotheeksysteem Wise

bib
8
23/04/21
Deel dit artikel:

In april 2019 schakelden de eerste 30 bibliotheken in Limburg over op het bibliotheeksysteem Wise. Oost- en West-Vlaanderen, Brussel en Vlaams-Brabant volgden in hun voetsporen in verschillende migratiegolven. Hoe staat het 2 jaar en 5 migratiegolven later met dit omvangrijke project? En wat staat er op de planning voor de komende jaren?

Bibliotheken op Wise

5 van de 7 golven zijn relatief vlot achter de rug. Op dit moment werken al 210 bibliotheken met het nieuwe systeem in Limburg, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Brussel en Vlaams-Brabant. De Antwerpse bibliotheken bereiden zich volop voor op de omschakeling naar Wise in oktober 2021. In elke migratiegolf verwelkomen we ook enkele regio’s. Meer dan 70% van alle Wise-bibliotheken zitten in 1 of meer samenwerkingsgroepen. Lees meer over de verschillende mogelijkheden voor bibliotheken om samen te werken.

Bibliotheekmedewerkers op Wise

3.095 bibliotheekmedewerkers uit de 210 overgeschakelde bibliotheken hebben een login op Wise. Leren werken met Wise doen ze via tal van cursussen en webinars op het leerplatform van Cultuurconnect. De webinar 'Nieuwe klanten inschrijven' werd tot nu toe het meeste bekeken.

Online leerplatform

Sinds de 2de migratiegolf staat alle meest recente kennis en documentatie over Wise op het online leerplatform. In de zomer van 2019 verschenen de eerste cursussen over Wise op het leerplatform. In totaal staan er nu 32 cursussen online. De 39 beschikbare webinars over Wise - goed voor 17 uur beeldmateriaal - werden in totaal 5.288 keer bekeken. Bibliotheken vinden goed de weg naar het leerplatform. In de lespagina’s van Wise wordt maandelijks gemiddeld 97.000 keer doorgeklikt door bibliotheekmedewerkers. Binnenkort kan je kennis over Wise delen met je collega-bibliotheekprofessionals via een forum op het leerplatform. We houden je op de hoogte!

Wise & Open Vlacc

De volledige Open Vlacc-databank zit in Wise. Schakel je over naar het bibliotheeksysteem, dan worden zoveel mogelijk titels uit je oude systeem gekoppeld aan titels uit Open Vlacc op basis van identificerende nummers. Ook bij de aanmaak van nieuwe titels in Wise streven we naar vermijden van ‘dubbels’ en zo veel mogelijk beheer van titels uit Open Vlacc. Na 2 jaar zitten er al 15.805.705 exemplaren van 3.449.580 titels in Wise.

Actieve abonnementen

Wise kent in totaal 1.482.538 actieve abonnementen. Zij zijn lid van 1 of meerdere van de 210 Wise-bibliotheken. Via Wise lenen, verlengen en reserveren deze leners materialen. Goed om weten: we tellen het aantal abonnementen. 1 persoon kan lid zijn in meerdere bibliotheken en heeft dan meerdere abonnementen. Op termijn willen we samen met alle Wise-bibliotheken tot een eengemaakt lenersbestand komen, waar elke bibliotheekgebruiker 1 keer in zit. 

Uitleningen & verlengingen

Het voorbije jaar ontleenden bibliotheekgebruikers 13.745.314 materialen via Wise, 5.641.693 keer werd de uitleentermijn verlengd.

Wise & de zelfuitleentoestellen

Aan de zelfuitleenautomaat kan een gebruiker materialen uitlenen, inleveren, verlengen en boetes betalen. De zelfuitleenautomaten in Vlaamse en Brusselse bibs zijn van verschillende leveranciers en werken met verschillende software. Ondertussen stroomt de informatie van 949 uitleenautomaten netjes door naar het bibliotheeksysteem. 

Vernieuwingen in Wise

De werkgroep Bibliotheeksysteem denkt mee na over de prioriteiten, nieuwe ontwikkelingen en inrichtingsvragen. Na elke migratiegolf versterken enkele bibliotheken uit de gemigreerde provincie de werkgroep. 

De voorbije 2 jaar werden er heel wat handige nieuwigheden en verbeteringen doorgevoerd in Wise, zoals 

Ten slotte staan nog enkele vernieuwingen op stapel, zoals een Business Intelligence Tool voor data-analyse, automatiseren van het bestelproces, de vernieuwing van interbibliothecair leenverkeer en online inschrijven.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Zo ben je als eerste op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen, verbeteringen, updates, releases en tips.

In oktober 2021 volgt de overstap van de Antwerpse bibliotheken naar Wise, met als sluitstuk in november de bib van stad Antwerpen. Na de 6de golf met Antwerpen volgt de 7de en laatste migratiegolf in 2022 en 2023. Dan migreren nog heel wat bibliotheken die niet aangesloten zijn op een provinciaal bibliotheeksysteem. Bekijk een gedetailleerd overzicht van de timing.