3 bibliotheektrends om te onthouden vanop Connect & co. 2020

beleid
bib
cc/gc
15
09/12/20
Deel dit artikel:

Vrijdag 4 december 2020 werd een bijzondere editie van Connect & co. Een dienstendag voor bibliotheken vanop afstand en toch met veel hartverwarmende interacties.

Een 600-tal bibliotheekprofessionals zakten af naar de livestream en de Zoomsessies, daarmee werd het de drukst bezochte editie ooit. Zoals steeds hadden de afwezigen ongelijk, maar hierbij delen we graag enkele hoogtepunten.

3 trends in de bibliotheeksector

Innovatie-expert Stefaan Vandist, begeleidde al enkele interessante vernieuwingsprojecten in bibliotheken zoals in Forum (Groningen). Zijn gouden tip is om je bibliotheekprogramma te benaderen als een festivalaffiche: wat komt er op het hoofdpodium, wat komt er op de zijpodia en waarom? Doe je activiteiten zoals bij echte festivals in samenwerking met de lokale handelskernen, verenigingen, stadsmedewerkers … dan kom je tot een gemeente- of stadsbreed geheel.

Wanneer het gaat over verandering, gaan mensen vaak op de rem staan. Mijn strategie is dan steeds om mensen te laten zien dat het ergens anders wél kan. Voorbeelden uit binnen- en buitenland, binnen en buiten de sector, dienen vaak als brandstof voor een nieuw denkproces.
Stefaan Vandist, trendwatcher en innovatie-expert

Hij ziet 3 trends opduiken, waarmee bibliotheken zich verankeren in het dagelijkse leven van burgers.

1. De bib als multifunctionele plek

In bibliotheken wordt er steeds meer aan cultuurbeleving gedaan in het brede begrip. Mensen komen er niet enkel om boeken te lenen, maar ook om nieuwe dingen te leren, te vergaderen, werken, leren, studeren, experimenteren, spelen, discussiëren, creëren … 

2. De bib als experimenteerruimte 

Bibliotheken worden creatieve broedplaatsen. Mensen kunnen er experimenteren met nieuwe technologieën vanuit verschillende invalshoeken. Creativiteit gaat floreren wanneer diverse groepen mensen en disciplines elkaar leren kennen.

3. De bib als ontmoetingsplek 

In het ontwerp en de inrichting van het bibliotheekgebouw kan je ontmoeting stimuleren. Maak ruimte voor gezellige hoekjes, een groot café, tentoonstellingsruimtes, werktafels ... Mooie, verbindende architectuur zorgt ervoor dat mensen zich thuis voelen. Je kan ook hechte samenwerkingen aangaan met verschillende gemeenschappen, stadsdiensten en initiatieven in de stad. Zo trek je nieuwe doelgroepen binnen.

Enkele evoluties binnen de Cultuurconnect-diensten

Tijdens de voormiddag volgde een panelgesprek over het vernieuwingstraject bibliotheekdiensten. In essentie onderzoekt dit traject hoe je de collectie via de bibwebsite op een gebruiksvriendelijke manier bij het publiek krijgt. 3 bibliotheken gingen met elkaar in gesprek over regiodiensten, boeken klaarleggen voor bibleden en nog niet-leden en interbibliothecair leenverkeer. Hoe wordt dit aangepakt binnen het regionaal verband van Route 42, in de bib van Hoeilaart en in de Bib Leuven? In de plaats van IBL als enige volwaardige netwerkdienst, evolueren we naar een set van diensten die elkaar aanvullen.

Doorheen het verdere verloop van de dag kreeg je een zicht op de vernieuwingen in de bibliotheekdiensten van Cultuurconnect. Van harte bedankt voor jullie input, steun en slimme vragen. Samen bouwen we graag verder aan een sterke digitale dienstverlening voor jouw bibliotheek. 

Enkele opvallende evoluties:

  • Bibliotheekspel Bibster krijgt een gebruiksvriendelijkere interface in juni 2021. Een ideaal moment om de overstap te maken voor het nieuwe schooljaar. 
  • In de sessie over de digitale kranten en tijdschriften, Gopress, zag je in primeur de vernieuwde weergave van het Archief in de catalogus. Tijdens de coronacrisis kende het Archief een stijging in gebruik. Om het gebruik van de Kiosk een boost te geven, is er gloednieuw promotiemateriaal.
  • De digitale leescommunity [Jouw stad] Leest kreeg een gunstigere prijs voor steden én regio’s.
  • Gebruikers zijn erg positief over Mijn Leestipper ...  eens ze de weg ernaartoe vonden. We zien aan de gebruikscijfers dat jullie nog volop bezig zijn om deze dienst bekend te maken.
  • De komende 6 jaar werken we samen aan de verdere uitbouw van het E-boekenplatform Cloudlibrary. In 2021 geven we met een nieuwe communicatiecampagne extra aandacht aan een ouder doelpubliek.
  • Het is geen verrassing dat het ook een erg woelig jaar was voor Bieblo, het intuïtieve spel dat boeken tipt aan kinderen. Naar alle verwachting zal het gebruik van Bieblo verder groeien eens de coronamaatregelen versoepelen. 
  • Ook binnen de bibliotheekwebsites zitten er vernieuwingen aan te komen, zoals een nieuwe startpagina met meer flexibiliteit, de beschikbaarheid tonen op de resultatenpagina en veel meer.
  • Ook Bibliotheeksysteem Wise blijft evolueren in 2021. Zo komt er een volledig nieuwe toepassing om de berichten uit het bibliotheeksysteem helemaal zelf op te maken. Naast de releases met kleine verbetering werken we ook aan Wise Analytics, een dashboard voor statistieken en rapportages en aan het atutomatiseren van het bestelproces met boekhandels. Wise is natuurlijk ook een spin in de hele keten van het vernieuwingstraject bibliotheekdiensten.