3 take-aways vanop Dig It Up 2018

beleid
bib
cc/gc
23/02/18
Deel dit artikel:
Thumbnail

Meer dan 300 aanwezige cultuurprofesionals legden hun oor te luister bij pioniers uit het digitale kunst- en cultuurlandschap. Er werd stevig geëxperimenteerd met  podcasts, VR, smartphonevideo, animatie, cultuurbeleidspistes, cultuureducatie, games, mixed reality in theaterkunsten, jongeren en technologie, ... Enkele belangrijke learnings in een notendop:  

1. Experimenteer! 

De tip die herhaaldelijk terugkwam is gewoon doen! Experimenteer met podcasts, VR, smartphonevideo, animatie, cultuurbeleidspistes, cultuureducatie, games, mixed reality, jongeren en technologie, ... Want zoals Maike van Cultuurconnect aanhaalde: "de shit van gisteren is jouw mest voor morgen".  Door ermee aan de slag te gaan verbeter je jouw digitale skills en kom je toffe publieksbelevingen op het spoor. Op lange termijn ben je beter voorbereid op de integratie van technologie, kunst- en cultuurbeleving in de werking van jouw organisatie.

maike.jpg

2. Pak de dingen transdisciplinair aan

Angelo Vermeulen (ruimteonderzoeker en kunstenaar) pleit vurig voor een transdisciplinaire aanpak om uitdagingen aan te pakken. Hij ziet cultuurhuizen als dé plekken waar een gemeenschap concreet aan de slag kan met kunst en onderzoek. Concreet? Heb je een nieuw project binnen je cultuurhuis, zorg er dan steeds voor dat je mensen met verschillende expertises en achtergronden mee aan tafel neemt en betrek jouw publiek. 

Technologie is maar een middel tot een doel, Angelo hamert er dan ook op dat we jongeren leren hoe technologie in elkaar zit.

Angelo-Vermeulen.jpg

3. Faciliteer gemeenschapsinitiatieven

Hoe kunnen we lokaal opboksen tegen internationale technologiegiganten en vrijetijdsbestedingen? Een overheid die meer inzet op gemeenschapsgerichte burgerinitiatieven kan ervoor zorgen dat mensen terug tijd met elkaar gaan doorbrengen en dat de geldstromen ook binnen de lokale gemeenschappen blijven. Volgens hem moet het cultuurbeleid gemeenschappen aanmoedigen en de rol van facilitator opnemen, zodat burgers makkelijk zelf culturele initiatieven uit de grond kunnen stampen. 

saskia.jpg
Enkele interessante getuigenissen vind je in ons Facebookalbum van Dig It Up! 

Herbekijk hier de presentaties van de sprekers.

Hopelijk hebben we je kunnen inspireren. Tot volgend jaar?