3 trends voor 2019

beleid
bib
cc/gc
6
15/01/19
Deel dit artikel:
illustratie van digitale schermen en mensen die ermee in interactie treden Copyright: Flore Deman


We hebben het afgelopen jaar onze oren en ogen opengezet op festivals als KIKK, Supernova, and& LeuvenArs Electronica (Linz), IMPACT Hasselt … Een ontdekkingstocht doorheen nieuwe vormen van cultuurbeleving en toekomstperspectieven. Hierbij alvast 3 inzichten die we de komende jaren samen met jou verkennen.

1. Grenzen vervagen

Terwijl elders muren worden opgetrokken, doet technologie de grenzen tussen verschillende sectoren vervagen. Kunstenaars, architecten en cultuurhuizen werken steeds meer samen met wetenschappers, ingenieurs en ontwikkelaars. Zo vinden mensen uit diverse kennisdomeinen elkaar in grensoverschrijdende, hybride kunst en cultuur. Een theatervoorstelling in virtual reality, een interactieve graphic novel waarbij je als lezer zelf het verloop van het verhaal bepaalt, een installatie die de persoonlijke data van bezoekers verwerkt tot een ‘zelflerend’ kunstwerk… Ook in onze opleiding Makerspaces Uncovered ontmoeten mensen uit verschillende disciplines elkaar om samen te werken aan grensoverschrijdende projecten. Het zijn boeiende tijden voor nieuwe vormen van kunst- en cultuurbeleving. 

Naast grenzen tussen disciplines, vervagen ook grenzen tussen tijd en ruimte. Dit stelt cultuurhuizen voor nieuwe mogelijkheden en uitdagingen: hoe breng je iets op een podium? Is jouw podium in het cultuurcentrum of elders? Kan een digitale beleving de fysieke plek versterken? Hoe zet je het digitale aanbod in een bibliotheekrek? Wij tasten samen met lokale cultuurhuizen deze grenzen af. In 2019 livestreamen we samen enkele voorstellingen vanuit cultuur- en gemeenschapscentra naar een minder mobiel publiek. Jouw cultuurhuis kan binnenkort online intekenen. Momenteel experimenteren ook we met straffe documentaires, films, jeugd- en wereldcinema on demand via het bibliotheekabonnement.

2. Fysiek + digitaal = fygitaal

De grens tussen fysiek en digitaal vervaagt. De zoektocht naar een ‘fygitaal’ evenwicht is volop bezig, waarbij we de authenticiteit van het fysieke combineren met het comfort van het digitale. Denk aan digitale spiegels in pashokjes, betalen zonder kaart, online ambachtelijke en lokale producten kopen, de terugkeer van de vinylplaat. 

Voor cultuurhuizen is het een uitdaging om ook de ‘fygitale’ kaart te trekken en digitaal en fysiek te combineren in dienstverlening en ruimte. Momenteel ontwikkelen we Voor De Show, een digitaal theaterspel voor lager onderwijs waarmee je leerlingen interactief voorbereidt op een schoolvoorstelling. Met een virtuele wandeling door het cultuurhuis wekken we hun interesse en voelen ze zich meer betrokken bij de theaterbeleving. Ook [Jouw stad Leest] geeft inwoners van een stad een virtueel en fysiek platform voor alles wat leeft op literair vlak.

3. Utopia of 1984?

Fake news, privacy, hoaxen en trollen... Er komt meer aandacht voor de donkere kant van het techno-optimisme. Onze gegevens - en daarmee ook wijzelf - worden vaak herleid tot koopwaar. Ons gedrag en onze beslissingen worden gestuurd. Een aantal techgiganten bepaalt waar onze (online) aandacht naartoe gaat en hun drijfveer is meestal niet het maatschappelijke belang, maar harde winst. Er klinkt een roep om meer ethiek bij diegenen die onze technologie ontwerpen. Tijdens onze Uncovered inspiratiedagen denken we samen met digitale experts en kunstenaars na over jouw stad of gemeente als incubator voor maatschappelijke ideeën en oplossingen.

Auteur
Thumbnail

Ianthe De Boeck

Digital marketeer