5 redenen om te investeren in een makerspace

beleid
bib
cc/gc
14/08/19
Deel dit artikel:

Kriebelt het om te experimenteren met een makerspace? Begin dan bij het begin. Hoe groot- of kleinschalig je dit ook wil aanpakken, zonder draagvlak bij bestuur en management kom je nergens. Deze 5 argumenten helpen je bij je verhaal. 

1. De educatieve waarde van een makerspace

Een makerspace heeft educatieve waarde en vertrekt vanuit de empowermentgedachte. Burgers leren er belangrijke 21ste-eeuwse e-vaardigheden aan en delen online hun expertise. Het gaat niet alleen over technische kennis, maar ook over informatievaardigheden, mediawijsheid, digitale geletterdheid, probleemoplossend vermogen, sociale en culturele vaardigheden, communicatieskills, zelfregulatie, computationeel redeneren, kritisch en creatief denken.

2. Artistieke en culturele praktijk

Een lokale makerspace is vanuit cultureel oogpunt interessant om nieuwe mogelijkheden te verkennen voor de artistieke en culturele praktijk. Het creatieproces staat centraal in kunst en cultuur. In een makerspace staat creatie ook centraal, meer bepaald met (digitale) technologie. Een lokale makerspace fungeert als een lokaal labo voor kunst en cultuur, en geeft zo zuurstof voor nieuwe vormen van kunst- en cultuurbeleving.

3. Uitwisseling van expertise 

Jonge ondernemers en start-ups kunnen een makerspace gebruiken om prototypes te ontwikkelen en testen met een bescheiden budget. Door de uitwisseling van expertise kunnen ze meteen lokaal feedback krijgen op hun product. Daarnaast vergroot de oefening en verwerving van enkele belangrijke 21ste-eeuwse vaardigheden de kansen op de arbeidsmarkt voor de makers. Dit gaat hand in hand met de educatieve voordelen. 

4. Verbindende rol

Het kan interessant zijn aansluiting te zoeken bij en samen te werken met andere lokale spelers. Een lokaal bestuur kan een verbindende rol spelen en deze partners samenbrengen. Zo kan je als cultuurhuis de lokale context rijker maken door met je culturele bagage, de lokale partners en de beschikbare tools een sociaal-artistiek project uit te werken.

5. Maatschappelijke innovatie

Makerspaces zijn een belangrijke drijfveer voor maatschappelijk innovatie. Heel wat relevante nieuwe technologieën, zoals Arduino, ontstonden in een makerspace. Arduino wordt gebruikt voor de bestrijding van de opwarming van de aarde, als onderdeel van hightech satellieten.
 

Makerspaces Uncovered

In deze vierdaagse opleiding van 10 tot 14 november in Brussel zoek je uit hoe je inspeelt op makerspaces. Je krijgt zicht op de mogelijkheden om een interessante werking of maakplek uit te bouwen. Leer partners en interessante praktijkvoorbeelden kennen en ontdek welke formats best passen.

Meer info en inschrijven

bezoek aan een makerslab tijdens de Makerspaces Uncovered Opleiding

Inspiratiegids: de cultuur van het maken

Wil je nog meer lezen over wat jouw organisatie kan betekenen in de maakbeweging? Dit document neemt je mee door de wereld van de fablabs, medialabs en al hun varianten. Laat je inspireren door de b(l)oeiende wereld van de maakbeweging. In ruil voor deze gids vragen we je gegevens, zodat we je nog beter kunnen helpen bij deze kwestie.