8 nieuwe diensten voor de Vlaamse cultuursector

beleid
bib
cc/gc
7
21/06/18
Deel dit artikel:
Thumbnail

Samen met steden en gemeenten ontwikkelt Cultuurconnect innovatieve ideeën tot diensten. Geregeld kunnen cultuurprofessionals projectideeën voorleggen. De geselecteerde proefprojecten worden getest en onderzocht door projectteams, waarin we krachten bundelen met de lokale indieners, maar ook met interne en externe experten.

De experimenten die voortkwamen uit de allereerste projectoproep lopen nu stilaan op hun einde. “In cocreatie met de cultuurhuizen onderzocht Cultuurconnect deze digitale uitdagingen”, licht Evi, projectmanager R&D, toe. “Het cultuurhuis bracht kennis, probleemstellingen en testpubliek in, wij zetten de lean startup-methodiek in om met een klein budget mogelijke oplossingen te onderzoeken. Zo komen we tot digitale innovatie die de sector echt vooruit helpt.”

We lijsten hieronder voor je op welke projecten opgeschaald worden tot diensten of op een andere manier een vervolg krijgen.

8 projecten worden diensten

Deze 8 projecten worden nu opgeschaald tot diensten voor de hele Vlaamse cultuursector. Alle prijzen zijn exclusief btw. 

1. Bieblo

Wat? Kinderen tussen 8 en 11 jaar ontdekken spelenderwijs boeken die aansluiten bij hun interesses en die beschikbaar zijn in de bib. We ontwikkelen Bieblo momenteel tot een applicatie, bruikbaar voor elke bib.

Wanneer? Vanaf oktober 2018 kan je intekenen. 

Indicatieve prijs? We rekenen een jaarlijke licentiekost van € 180. Daarbij komt € 0,01 per inwoner. Voor een gemeente van 10.000 inwoners komt dit bijvoorbeeld op € 280 per jaar.

lees meer

2. Livestreaming

Wat? Minder mobiele mensen in woonzorgcentra en ziekenhuizen maken opnieuw deel uit van het live publiek dankzij livestreaming. Cultuurconnect wil het livestreamen van cultuurvoorstellingen nu toegankelijk en (financieel) haalbaar maken voor meer cultuurcentra, woonzorgcentra en ziekenhuizen in Vlaanderen via een aangepast aanbod. 

Wanneer? In 2019 organiseren we 5 livestreams van voorstellingen. Cultuur- en gemeenschapscentra stellen zich kandidaat om een live voorstelling te "hosten". Andere centra kunnen intekenen om naar één of meerdere woonzorgcentra te streamen.

Indicatieve prijs? € 200 per woonzorgcentrum waarnaar jouw cultuur- of gemeenschapscentrum een voorstelling wil streamen.

lees meer

3. E-boeken

Wat? Cultuurconnect besteedt een e-boekendienst aan volgens het single use model, om zo snel mogelijk een Nederlandstalig aanbod met e-boeken in de bibliotheken te kunnen lanceren. 

Wanneer? De start van een werkende e-boekendienst is afhankelijk van de planning met de leverancier.

Indicatieve prijs? De prijs kennen we bij de intekening begin 2019.

lees meer

4. Theaterspel Voor de show

Wat? Een aanpasbaar en modulair theaterspel voor digibord in de klas: leerlingen van het eerste tot het zesde leerjaar maken een virtuele 360°-wandeling door het cultuurhuis en voeren ondertussen opdrachten uit. We testten een prototype van het spel met enkele scholen in Brasschaat en verwerkten feedback van cultuur- en gemeenschapscentra en gezelschappen. Cultuurconnect investeert in de ontwikkeling van dit prototype tot een volwaardige web-applicatie, bruikbaar en aanpasbaar voor elk cultuurhuis.

Wanneer?  De eerste cultuurhuizen kunnen intekenen in najaar 2018. We lanceren bij de start van seizoen 2019-2020. 

Indicatieve prijs? Er is een jaarlijkse licentiekost voor het gebruik. Voor A-centra bedraagt deze kost € 1.500, B- en C-centra betalen € 1.000, gemeenschapscentra € 800. 

lees meer

5. [Jouw stad] Leest

Wat? Webplatform dat de lokale leescommunity van een stad een boost geeft: één centrale plek voor leestips van lokale ambassadeurs, alle events rond lezen en literatuur, de leukste leesplekken en andere inspiratie voor jouw lezers. Cultuurconnect ondersteunt de ontwikkeling van een multisite platform, dat kan aangepast worden aan de eigen look & feel van de lokale leescommunity. Daarbovenop bieden we een opleidingstraject aan rond community management, digitale communicatie en marketing, waarin je ook kennis en ervaring uitwisselt met andere steden en Iedereen Leest.

Wanneer? Intekenen kan nu al. De eerste 2 steden kunnen live gaan tegen de zomer van 2019.

Indicatieve prijs? We rekenen een instapkost van € 5.500 per lokaal bestuur. Daarnaast betaal je jaarlijks tussen € 5000 en € 9000 afhankelijk van de grootte van je stad. In deze prijs zitten de kosten voor product management, opleiding, gebruikslicentie, hosting, helpdesk, evolutief onderhoud.

lees meer

6. Arcadegames

Wat? Samen met Devillé Arcade bieden we de mogelijkheid om sets met 3 arcadegames te boeken voor jouw bibliotheek of cultuurhuis. We mikken hierbij vooral op regio's en samenwerkingsverbanden.

Wanneer? Vanaf september 2018 kan je intekenen, tijdens de Digitale Week (19/10-4/11) gaan de eerste sets in verhuur. Die kan je boeken voor je cultuur- of gemeenschapscentrum of bibliotheek. We mikken hierbij vooral op regio's en samenwerkingsverbanden.

Indicatieve prijs? De huurprijs voor 3 kasten bedraagt € 300 per week (excl. transportkost).

lees meer

7. Recommendation Engine

Wat? Lezers krijgen gepersonaliseerde leestips uit de collectie van de bib, geselecteerd op basis van inhoudelijke kenmerken van het boek, de leenhistoriek en het leesprofiel van de lezer. Het product Recommender gaat in ontwikkeling, niet als aparte app, maar geïntegreerd in de bibliotheekwebsites. Zo kan Recommender inspireren, terwijl het geheel herkenbaar, betrouwbaar en geloofwaardig blijft voor de lezer. 

Wanneer? We ontwikkelen en rollen uit voor projectpartners Brugge en Lede (BibArt) eind 2018. Voorjaar 2019 kunnen alle geïnteresseerde bibliotheken intekenen.

Indicatieve prijs? Momenteel is de prijs berekend als € 0,045 per inwoner + € 180 per jaar. 

lees meer

8. Makerspaces

Wat? 9 steden en gemeenten testten makerspaces op hun meerwaarde en toepasbaarheid voor bibliotheken en cultuurcentra. Tijdens een vierdaagse opleiding voor cultuurhuizen vertellen we je meer over de mogelijkheden van makerspaces en toepasbare formats, met zicht op de kostprijs, de geschikte doelgroep, de valkuilen en effecten.

Wanneer? We bieden vanaf najaar 2018 een opleiding aan rond makerspaces, in samenwerking met Bulb Gent, Nerdlab en Fablab Factory.

Indicatieve prijs? Voor de volledige opleiding van 4 dagen rekenen we € 200. Je kan ook alleen de eerste dag volgen, met een algemene inleiding tot makerspaces en enkele uitgewerkte voorbeelden. Dan betaal je € 50.

lees meer

3 projecten krijgen een ander vervolg

1. Ticketing

Wat? Een meer gecentraliseerd ticketingsysteem voor cultuur- en gemeenschapscentra. 

Omwille van die technische complexiteit voert Cultuurconnect momenteel een studie uit naar de haalbaarheid van een meer gecentraliseerde manier van ticketing.  Afhankelijk van de uitkomst van deze haalbaarheidsstudie zal Cultuurconnect een rol opnemen in het uitbouwen van een meer gecentraliseerde ticketing.

lees meer

2. Uitgezocht

Wat? Communicatie met behulp van cultuursegmentatie: inwoners van Kortrijk krijgen regionale cultuurtips op maat via e-mail, WhatsApp en Facebook.

Dit project wordt niet opgeschaald, omdat er geen werkend prototype werd gevonden voor automatische cultuursegmentatie. De effecten op de creativiteit van de communicatie waren wel heel groot, maar of de aangesproken segmenten beter reageerden was onduidelijk. Stad Kortrijk doet verder onderzoek

We bundelden onze inzichten in 2 whitepapers. In de eerste vind je een overzicht van 8 verschillende culturele gebruikersprofielen, wie ze zijn, wat ze doen en wat ze nodig hebben op vlak van communicatie.  In de tweede krijg je een handig overzicht van enkele nuttige of veelvoorkomende segmentatietechnieken, die je kunnen helpen om gerichter en op maat van je publiek te communiceren.

lees meer

3. Scholenplatform

Wat? Cultuurpartners van een stad of regio informeren leerkrachten over het gezamenlijke cultuuraanbod via een website en een gezamenlijke nieuwsbrief.

Publiq neemt over en doet verder onderzoek alvorens dit project uit te breiden.

lees meer

Auteur
Thumbnail

Abel Ruiz-Vazquez

Teamcoach