Coronavrije boekenpakketten met Bieblo en Mijn Leestipper

bib
5
19/11/20
Deel dit artikel:

De samenwerking met (lager) onderwijs staat voor veel bibliotheken onder druk door de COVID-19-maatregelen. Gelukkig is de Bieblo-uil immuun. Het enige virus dat deze uil verspreidt, is het leesvirus. Kinderen tussen 6 en 11 jaar zijn er bijzonder vatbaar voor, en dat heeft bibliotheek Ukkel goed begrepen. Bieblo is een goed middel om leerlingen aan geschikt leesvoer te helpen, zeker nu klasbezoeken op veel plaatsen uit den boze zijn. Voor volwassenen is er dan weer Mijn Leestipper om te inspireren voor een boekenpakket. Jeugdbibliothecaris Isabelle Vander Stockt (Ukkel) en diensthoofd Sielke De Mecheleer (Overijse) aan het woord.

Isabelle: “Bijna alle klassen van 7 Nederlandstalige basisscholen in Ukkel komen maandelijks of tweemaandelijks langs bij ons in de bib. Toen de scholen de extra-murosactiviteiten afgelastten, schakelden we over naar plan B: de afhaalbib voor onderwijs, met boekenpakketten die ze zelf samenstellen.”

We zochten een tool om de bib naar de klas te brengen, die kinderen betrekt bij de aanvraag van een boekenpakket.

Communicatie met de scholen

Isabelle: “Onze bib werkt sinds begin oktober met Bieblo, net voordat alle scholen naar code oranje overgingen. We stuurden de scholen een mail met info over onze alternatieve dienstverlening: boekenpakketten aanvragen met Bieblo. Gelukkig is Bieblo ook een eenvoudige tool die niet veel uitleg nodig heeft. Al snel stroomden de eerste aanvragen binnen. Sommige leerkrachten gingen enthousiast aan de slag met Bieblo, andere vroegen toch nog een boekenpakket op thema of op niveau.”

Voor ons is het plezierig en tijdsbesparend om een boekenpakket samen te stellen op basis van Bieblo.

“Bij de boekenpakketten die nu de deur uitgaan, stoppen we een flyer en de vlaggenlijn uit het promotiepakket. Op de vlaggetjes schrijven leerlingen hun favoriete leestip. Zo kunnen ze elkaar inspireren. De eerste reacties van de leerkrachten zijn positief, de leerlingen zijn enthousiast. Ik zou het absoluut aanraden aan andere bibliotheken.”

Inspiratie voor boekenpakketten voor volwassenen

Ook in de bib van Overijse zochten ze inspirerende tools voor de boekenpakketten voor volwassenen. Mijn Leestipper is daarvoor ideaal, vertelt Sielke De Mecheleer: “Hoewel onze deuren voorlopig nog open blijven, promoten we de afhaalbib zoveel mogelijk. Voor leesinspiratie verwijzen we leners door naar de online catalogus en Mijn Leestipper.”
 

Lees meer over klaarleggen en afhalen in de bib

  • In het vernieuwingstraject bibliotheekdiensten onderzoeken we welke verbeteringen mogelijk zijn in de online dienstverlening van de bib, bijvoorbeeld om een afhaaldienst (beter) te kunnen organiseren.
     
  • In het artikel 'De afhaalbib: een goed idee?' vertellen 6 bibliotheken over hun corona-afhaaldienst, waarbij leners hun pakketten bestelden en contactloos afhaalden op afspraak. Hoe haalbaar was dit? Zetten ze deze dienstverlening verder? Wat waren de reacties van het publiek?