Een handgemaakte, houten arcadehal in jouw bib of cultuurhuis: boek nu!

bib
cc/gc
7
26/06/20
Deel dit artikel:

Games beroeren jong en oud, en zijn een dankbaar medium om je publiek te sensibiliseren. Een behoorlijke gamewerking gaat verder dan een collectie commerciële blockbustergames die uitgeleend kunnen worden. Creëer fysieke ruimte voor games en een gamewerking. Dit kan snel en eenvoudig met de rondreizende arcadehallen van Cultuurconnect en Devillé Arcade.

Door het niet-talige karakter zijn de games uit deze arcadehallen laagdrempelig genoeg om een divers publiek aan te trekken: jongeren en senioren, niet-gamers en fervente gamers, Nederlands- of anderstalig. Al veel bibliotheken en cultuurhuizen dienden een aanvraag in, er snel bij zijn is de boodschap! 

Boek jouw arcadehal(len)

Games in je bib of cultuurhuis: waarom? Daarom!

Games hebben veel aanknopingspunten met de kernwaarden en -werking van lokale cultuurhuizen. 

 • creatie en talentontwikkeling 
  Net zoals theatertrajecten sommige jongeren op weg zetten naar een artistieke carrière, kan een cultuurhuis met aandacht voor games creatief gametalent stimuleren. KOPERGIETERY creëerde bijvoorbeeld samen met jongeren een theatervoorstelling en een game om de artistieke beleving te versterken.
   
 • cultuureducatie 
  In games leer je spelenderwijs, met de nadruk op ervaring en leren uit die ervaringen.
   
 • cultuurparticipatie 
  Een beleid rond games kan mensen meer goesting in cultuur geven en hun inzichten in de wereld van gisteren, vandaag en morgen verrijken. Met aandacht voor games kan je de cultuurparticipatie van uiteenlopende doelgroepen verhogen en hen creatief inspireren.
   
 • gemeenschapsvorming 
  Games bieden mogelijkheden tot sociale interactie. Veel (online) games stimuleren samenwerking en verhogen zo belangrijke sociale vaardigheden, zoals luisteren, delen, onderhandelen.
   
 • bewaring en ontsluiting 
  Games zijn inmiddels uitgegroeid tot een volwassen en veelzijdige culturele uitdrukkingsvorm in de lange cultuurhistorische traditie van vertellingen, herinterpretaties en zelfs van cultuurhistorische en maatschappelijke reflectie en kritiek. We hebben best aandacht voor games als cultuurhistorisch erfgoed en de ontsluiting ervan. Vooral oudere games dreigen teloor te gaan door de snelle ontwikkelingen, de opkomst van het internet en van cloudcomputing.
Videogames zijn met stip het grootste hedendaagse culturele medium, maar relatief onontgonnen terrein binnen het Vlaamse lokaal cultuurbeleid. Een van de voornaamste doelstellingen en uitdagingen voor een relevant lokaal cultuurbeleid moet zijn om het cultuurmedium games in al zijn facetten te integreren in de cultuurwerking.
Christophe Kenis (cc Deurne)

Het aanbod van Cultuurconnect

In het najaar reizen de 3 arcadehallen met telkens 3 handgemaakte houten arcadekasten met coöperatieve games weer rond naar bibliotheken, cultuur- en gemeenschapscentra in Vlaanderen en Brussel. Bij een nieuwe coronagolf wordt het volledige huurbedrag terugbetaald. Dien je aanvraag best snel in, de arcadehallen zijn nog maar enkele weken beschikbaar in het najaar.

Een greep uit het aanbod: 5 games die je kan spelen in de arcadehallen

 1. Doom Buttons: Probeer de highscore te verbreken door samen te werken. Teamspirit en goede reflexen zijn een must.
 2. Spelfabriek: Balanceer op de grens tussen de digitale en de niet-digitale wereld. Eén speler en één creator werken samen in levels met blokken of manipuleren de logica met draaiknoppen.
 3. Belgian Arcade: Verschillende games ontworpen door Belgische ontwikkelaars.
 4. Artistic Arcade: Een internationale game die zich ver buiten de verwachtingen en vooroordelen bevindt die we hebben omtrent videogames. 
 5. Diaspora: In deze game maken maximaal 4 spelers de gevaarlijke reis als vluchteling naar een nieuwe bestemming.

Meer inspiratie voor jouw gamewerking

Ontdek welke kansen de gamecultuur kan bieden aan de werking van jouw bibliotheek of cultuurhuis in de inspiratiegids ‘Games in de cultuursector’.