Artistieke praktijken die je publiek inzicht geven in technologie en wetenschap

beleid
bib
cc/gc
7
06/08/20
Deel dit artikel:

Op het snijpunt van kunst, wetenschap en technologie bloeit er iets. Cultuurorganisaties in België als Z33, iMAL en BOZAR … brengen kunstenaars in contact met wetenschappers en laboratoria. Dit leidt tot participatieve kunstwerken die sociale, ecologische en economische uitdagingen aankaarten.

Wanneer kunstenaars aan de slag gaan met technologie en wetenschap, stellen ze innovatie kritisch in vraag en verspreiden deze kennis naar een breed publiek. Cultuurconnect ging deze zomer voor jou op prospectie naar inspirerende artistieke praktijken:

STARTS PRIZE ‘20 (van 26.09 tot 25.10)

De STARTS Prize van Ars Electronica, in samenwerking met BOZAR en de Waag, is een initiatief van de Europese Commissie. De prijs bekroont innovatieve projecten: enerzijds een kunstwerk dat het beeld van technologie beïnvloedt, en anderzijds een creatie die vernieuwende samenwerkingsvormen tussen de privésector en de culturele wereld combineert. Deze tentoonstelling toont de winnaars. Dit jaar gingen de twee hoofdprijzen naar Andrea Ling en Olga Kisseleva. 

Copyright: Design by Decay - Andrea Ling

Met Design by Decay, Decay by Design won de Canadese Andrea Ling de prijs in de categorie "Artistic Exploration". Haar werk gaat over het natuurlijke proces van verval als hulpmiddel voor een afvalvrije wereld. 

Copyright: EDEN - Olga Kisseleva

In de categorie 'Innovatieve samenwerking' won de Russische Olga Kisseleva de prijs voor EDEN - Éthique - Durable - Écologie – Nature. Een kunstwerk dat bedreigde boomsoorten gebruikt om niet-menselijke communicatie en netwerken te verkennen.

The Work of Time (afgelopen)

Het Hasseltse kunstencentrum Z33 biedt speelruimte voor artistiek onderzoek in haar nieuwe tentoonstellingsvleugel, ontworpen door Francesca Torzo. Het past als een puzzelstuk tussen het Jenevermuseum en de historische begijnhofsite. 

In de eerste tentoonstelling The Work of Time in de nieuwe vleugel, kregen kunstenaars de kans om werk te maken in interactie met het gebouw en het publiek. in 1928 voorspelde econoom John Maynard Keynes dat technologische vooruitgang mensen meer vrije tijd zou geven. Vreemd genoeg lijkt het omgekeerde waar, dat tijd meer en meer onder druk staat. Algoritmes worden ons de baas en moedigen ons een non-stop ritme aan. Rusteloosheid, stress en uitputting zijn het gevolg niet alleen voor onszelf, maar ook voor de planeet.

Copyright: Circadian Dreams - Helga Schmid - Foto: Kristof Vrancken

In de installatie Circadian Dreams nodigt Helga Schmid de bezoekers uit om plaats te nemen in een ruimte met een groot bed waar je met licht, kleur en geluid ondergedompeld wordt in de verschillende fases van het zogenaamde ‘circadiaans ritme’. Dat circadiaans ritme wordt bepaald door onder meer het natuurlijke licht en de zeven verschillende fases die ons eigen lichaam dagelijks doorloopt. Helga Schmid behaalde een doctoraat aan het Royal College of Art in Londen over onze omgang met tijd. 

Copyright: A Commonplace Book - Commonplace Studio

De installatie A Commonplace Book van Commonspace Studio nodigt bezoekers uit om zelf fragmenten rond tijd te selecteren, die vervolgens met behulp van een DIY schrijfmachine in een blanco notaboekje kunnen worden genoteerd. Daarmee stelt de installatie niet alleen onze relatie met tijd, maar ook de gefragmenteerde manier waarop we informatie verwerken in vraag.

Quantum: in search of the invisible (afgelopen)

Ook iMAL kreeg dit jaar een nieuw gebouw van CENTRAL met een grotere expositieruimte, een uitgebreid Fablab, een digitale bibliotheek ... 

De laatste jaren heeft CERN de samenwerking tussen kunst en wetenschap op verschillende manieren ondersteund. CERN is ‘s werelds grootste laboratorium voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek rond elementaire deeltjes. Arts at CERN is een programma waar kunstenaars zij-aan-zij met wetenschappers en ingenieurs werken. Door deze ontmoetingen ontstaan creatieve botsingen, die wetenschappelijk denken verrijken, wat op zijn beurt weer een eindeloze inspiratiebron is voor de kunst. Geïnspireerd door het universum van onderzoekers, creëerden 10 kunstenaars een werk dat op een eigen manier een tak van de wetenschap herinterpreteert.

Copyright: Cascade - Yunchul Kim

Cascade van Yunchul Kim onderzoekt reacties van onzichtbare deeltjesbotsingen van elektrisch geladen subatomaire deeltjes. De luster van objecten visualiseert niet alleen een kinetisch experiment, maar creëert ook een levend organisme dat in wisselwerking staat met de omgeving. Wanneer muonen worden gedetecteerd (onzichtbare deeltjes), gaat een licht aan en worden pompen geactiveerd. Dit zorgt voor de beweging van vloeistoffen in de sculpturale luster.

Auteur

Ianthe De Boeck

Communicatie- en marketingverantwoordelijke