Bibwebsites en huisstijlgids de Bib aangepast voor betere toegankelijkheid

24/03/21

De bib, altijd en overal. Deze slagzin onderstreept sinds 2017 dat de bibliotheek een toegankelijke en vlotte dienstverlening biedt aan iederéén, ook online. Enkele recente aanpassingen aan de bibliotheekwebsites voegen de daad bij het woord. Hieronder lees je welke ingrepen ervoor zorgen dat jouw website nu nog vlotter gebruikt kan worden door bijvoorbeeld slechtzienden en mensen met dyslexie. Zo bedient je bib ook online een zo breed mogelijk publiek, altijd en overal.

Technische aanpassingen

Enkele technische ingrepen in de websitecode verbeteren de toegankelijkheid van de website. Via extra onzichtbare links kan je met toetsenbord- of screenreadernavigatie meteen naar de essentie van een pagina springen. Schermlezers weten door bepaalde markeringen of tags welke delen van een pagina ze wel en niet moeten voorlezen.

Andere tags vertellen de schermlezer-software in welke taal iets moet worden voorgelezen of duiden de functie van onderdelen van een webpagina. Denk aan: 'dit menu-item kan openklappen' of 'deze pijl staat voor volgende'. Verder wordt het voor slechtzienden makkelijker om te weten welke informatie ze waar moeten invullen in een formulier.

Daarmee voldoen de sites aan de Europese richtlijn omtrent toegankelijkheid van 2018. Een toegankelijkheidsverklaring werd toegevoegd onderaan elke bibliotheekwebsite.

Opfrissing huisstijlgids de Bib

Tekstkleuren moeten volgens de Europese richtlijnen voldoende contrasteren met de achtergrond. De bestaande kleurenpaletten uit de huisstijlgids werden geëvalueerd en waar nodig aangepast voor een zo goed mogelijke leesbaarheid. Bibliotheken die ‘detective’, ‘romantisch’, ‘avontuur’ of ‘griezel’ als huisstijl kozen, zullen merken dat hun kleurenpalet er ietwat anders uitziet. 

We maakten van de gelegenheid gebruik om de hele huisstijlgids een opfrissing te geven. Naast de nieuwe kleurenpaletten is een andere grote verandering dat je de bestaande sjablonen voor visuals, zoals affiches of banners in de huisstijl van de Bib, nu ook eenvoudig via Canva kan bewerken en opslaan in het gewenste formaat. Canva is een heel gebruiksvriendelijke en laagdrempelige online tool voor grafisch ontwerp.

Om de huisstijl helemaal in de vingers te krijgen, vind je een aparte cursus ‘Huisstijl de Bib’ op het leerplatform, met richtlijnen, tips, voorbeelden en nuttige links.

Wat kan jouw bib doen?

Jouw bibliotheekwebsite en publiekscatalogus zijn nu toegankelijk voor een breed publiek, waaronder ook mensen die slechtziend zijn, dyslexie hebben of slechthorend zijn. Toch is er nog een heleboel waarmee jouw bib rekening kan houden bij de inhoud van de website. Zorg bij video’s bijvoorbeeld steeds voor ondertitels en een samenvatting in tekst. Gebruik koppen (H1, H2, H3) op de juiste manier. Op het leerplatform staat een overzicht van wat je bib kan doen om je website nog beter toegankelijk te maken voor iedereen.

Meer tips voor een toegankelijke website

Luisterpuntcatalogus

Wie denkt aan toegankelijkheid, denkt aan Luisterpunt, de Vlaamse openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking. De Luisterpuntcatalogus met meer dan 30.000 Daisy-boeken en 18.000 brailleboeken zit nu op het bibwebsiteplatform, niet meer op de oude aquabrowser-zoekomgeving. Luisterpunt gaf feedback rond de toegankelijkheid van de nieuwe catalogus en Cultuurconnect implementeerde de daaruit voortvloeiende aanpassingen in de catalogi van alle bibliotheken. 

Voor onze lezers met dyslexie, intussen al meer dan 50% van ons lezersbestand, is de catalogus een verbetering: de catalogus is minder zwaar, met meer ademruimte op de pagina’s en meer visuele elementen zoals de carrousel."
Diego Anthoons (Luisterpunt)

Diego Anthoons (Luisterpunt): "Sinds 22 maart zit onze Daisy- en braillecatalogus in een nieuw, fris jasje, in de stijl van de Bibliotheekwebsites van de andere openbare bibliotheken. Onze catalogus heeft nu een aantrekkelijke startpagina waar we allerlei boeken in de kijker zetten. Verder werden er vooral aanpassingen doorgevoerd op het vlak van toegankelijkheid voor onze blinde en slechtziende lezers, die een schermlezer gebruiken om op het internet te surfen."

"De nieuwe catalogus is responsief op mobiele toestellen. Dat verhoogt het gebruiksgemak voor al onze lezers, maar in het bijzonder voor lezers die de zoomfunctie gebruiken op hun tablet of smartphone: zij kunnen nu gemakkelijker overal aan."

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

  • 05/03/24
    Bibliotheken
    Digitale basisinfrastructuur
    Digitale collecties
    Beleven & inspireren

    Jaaroverzicht: de digitale bibliotheekdiensten in 2023

    2023: opnieuw een jaar dat voorbijvloog. Ook voor 2023 maakten we een overzicht van de belangrijkste cijfers en gebeurtenissen van de verschillende digitale bibliotheekdiensten. Ontdek snel de terugblik!
  • 06/12/23
    Een robot die verhalen schrijft aan de computer (afbeelding gemaakt via AI)
    Bibliotheken
    Digitale basisinfrastructuur

    De artificiële eindejaarstips beoordeeld door onze catalografen

    Onze Open Vlacc-catalografen zetten verschillende AI Chatbots aan het werk. Hun ervaringen en onze leerlessen? Die lees je hier!
  • 14/11/23
    Bijeenkomst nieuwe Productgroep Bibliotheeksysteem
    Bibliotheken
    Digitale basisinfrastructuur

    Welkom, nieuwe Productgroep Bibliotheeksysteem!

    In maart 2023 lanceerden we een oproep om deel uit te maken van de Productgroep Bibliotheeksysteem.

Gerelateerde diensten

  • Bibliotheken
    Basisinfrastructuur

    Bibliotheeksysteem Wise

    Een softwaresysteem voor stabiele werkprocessen in de bibliotheek 
  • Vrouw surft op bibliotheekwebsite.
    Bibliotheken
    Basisinfrastructuur

    Bibliotheekwebsites

    Collecties, activiteiten en diensten van de openbare bibliotheek online in de kijker
  • Bibliotheken
    Basisinfrastructuur

    Open Vlacc Catalografie

    Databank met beschrijvingen van materialen voor openbare bibliotheekcollecties