Verbeterde catalografie door koppeling tussen Open Vlacc en Wise

bib
8
06/07/20
Deel dit artikel:

Wat als … je bibliotheeksysteem rechtstreeks aan Open Vlacc zou doorgeven welke catalografische beschrijvingen nodig zijn? Dankzij de gedeelde digitale basisinfrastructuur is dit geen toekomstmuziek, maar werkelijkheid. En het is een win-winsituatie: doordat het bibliotheeksysteem Wise en Open Vlacc nu vlot kunnen praten met elkaar, gaat minder tijd en moeite in jouw bib naar catalografie en worden boeken beter gepresenteerd in de publiekscatalogus. Van zodra jouw bib overschakelt naar het bibliotheeksysteem Wise, profiteer je mee van dit voordeel.

Via het bibliotheeksysteem koppelt jouw bib nieuwe exemplaren aan titels in Open Vlacc. Je hoeft dus niet elke nieuwe titel te beschrijven, dat wordt voor jou gedaan op het niveau van Open Vlacc. Elke bibliotheek kan exemplaren koppelen aan datzelfde titelbestand. Wil je een boek invoeren, maar bestaat er (nog) geen titel in Open Vlacc om het aan te koppelen? Dan kan je zelf een aanmaken in het bibliotheeksysteem Wise. Het kan zijn dat deze lokale beschrijving enkele dagen later al wordt vervangen door een titel uit Open Vlacc. 

Dan blijven er nog de titels over die een bib lokaal aanmaakte en die na een maand nog niet werden vervangen door een titel uit Open Vlacc. Deze lokaal ingevoerde titels kunnen sinds januari vlot doorstromen naar onze catalografen van het Bibliografisch Centrum. Bepaalde titels in Wise die interessant kunnen zijn voor veel bibliotheken, krijgen zo sneller dan vroeger een kwalitatieve catalografische beschrijving in Open Vlacc. 

Nog een versnelling hoger in 2021

Een gedeelde digitale basisinfrastructuur heeft veel voordelen. Doordat de verschillende componenten beter met elkaar gekoppeld zijn, kunnen werkprocessen efficiënter en sneller verlopen, waardoor er meer tijd vrijkomt voor kerntaken. In 2021 schakelen we nog een versnelling hoger en koppelen we het bibliotheeksysteem Wise met de bestelsystemen van de leveranciers. Zo willen we nog sneller zicht krijgen op welke titels we moeten beschrijven en maken we van Open Vlacc steeds meer een vraaggestuurde databank.

Wat moet jouw bib doen?

Hoe uitgebreider jouw lokale beschrijving, hoe dankbaarder onze catalograaf. Geef sowieso de juiste titel, auteur, jaar van uitgave en ISBN van een boek op in Wise. Met die info kunnen we verder om een beschrijving nauwgezet af te werken en mooi in te voeren in Open Vlacc. Je hoeft niet te bellen, te mailen of op te volgen, alles loopt automatisch. 
 

Op basis van deze info duiken we in verschillende databanken, om te kijken of deze titel al ergens anders is opgenomen. We wikken en wegen voor elke titel of die bruikbaar is voor meerdere bibs en dus een beschrijving moet krijgen in Open Vlacc. Indien wel, gaan we op zoek naar correcte info om een beschrijving verder aan te vullen.
Katrien Hennen (catalograaf van het Bibliografisch Centrum)