Werken aan een bruisende leescommunity met [Jouw stad] Leest

Bibliotheken
Podiumhuizen
23/05/22

[Jouw stad] Leest is een centraal platform voor alles wat in een stad of regio leeft op literair vlak: leestips van lokale ambassadeurs, events over literatuur en leuke leesplekken. In Leuven, Gent, Antwerpen en Brugge bouwen enthousiaste coördinatoren en stadslezers elke dag aan een bruisende leescommunity. 

Wat is community management?

Het platform [Jouw Stad] Leest brengt burgers en organisaties met een hart voor taal, tekst en literatuur online samen. Het samenbrengen en betrekken van burgers en organisaties bij jouw project heet community management. Voor [Jouw stad] Leest is het belangrijk om de stadslezers gemotiveerd en actief te houden. Ook partnerorganisaties zoals lokale boekenwinkels, verenigingen en leesclubs moet je actief in het netwerk betrekken. 

Het platform van [Jouw stad] Leest vormt het online forum voor interactie tussen de mensen en organisaties in de leescommunity. De community manager kan de interactie en het engagement stimuleren, zodat de leescommunity zowel digitaal als fysiek lééft. 

Brainstorm met de steden van [Jouw stad] Leest

Tijdens een brainstorm met de deelnemende steden Leuven, Gent, Antwerpen en Brugge vroegen we ons af: Op welke manier kan je een leescommunity draaiende houden? Binnen het project [Jouw stad] Leest ligt er op dat vlak nog veel onontgonnen terrein. 

Deze 4 ideeën werken we de komende maanden verder uit:

1. Fysieke ontmoeting

[Jouw stad] Leest verbindt een lezende gemeenschap, zowel digitaal als fysiek. Het digitale platform stimuleert fysieke ontmoeting. Nu het weer kan, wordt hier versterkt op ingezet. 

2. Automatische berichten

Stadslezers moeten op het juiste moment de juiste informatie krijgen. Dat kan door automatische berichten in te stellen. Die berichten geven hen bijvoorbeeld feedback over hoe vaak hun bijdrages worden gelezen, of ze sporen inactieve stadslezers aan om een bijdrage te schrijven.

3. Badges-systeem

Waardevolle stadslezers mogen zichtbaar in de bloemetjes gezet worden. Dat kunnen stadslezers zijn die veel posten, of die bijdragen op een heel specifiek domein zoals strips, poëzie of kookboeken. Een systeem met badges biedt kansen om dit te realiseren.

4. Volg-functionaliteit

Een volg-functionaliteit maakt het mogelijk voor bezoekers van het online platform om een stadslezer te volgen. Schrijft iemand vaak waardevolle bijdragen die jou inspireren, dan kan je die persoon volgen en mis je in de toekomst geen enkele bijdrage. 

Een leescommunity in jouw stad of regio?

[Jouw stad] Leest kan eindelijk weer alle registers opentrekken. De deelnemende steden staan te popelen om hun ervaringen te delen met nieuwe instappers. Centrumsteden en regio’s zijn interessante plekken om nieuwe leescommunity’s op te richten. Wil je meer weten over de mogelijkheden van deze dienst? Koen maakt graag tijd voor een vrijblijvend gesprek.

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

 • 10/11/22
  Bibliotheken
  Digitale collecties
  Beleven & inspireren

  Korting op Cultuurconnect-diensten voor bibs binnen een regiosamenwerking type 3

  Vanaf 1 januari 2023 genieten regiobibs binnen een regiosamenwerking type 3 van een prijskorting tot 15% op de login-diensten van Cultuurconnect.
 • 04/10/22
  Bibliotheken
  Podiumhuizen
  Beleven & inspireren

  Interview: Danny Theuwis en Ine Elen na 5 jaar Leuven Leest

  Hoe gaat het met Leuven Leest na 5 jaar? Danny Theuwis van 30CC en Ine Elen van de Bib Leuven vertellen over de verwezenlijkingen en ambities.
 • 03/06/22
  2 mensen op het podium, man en vrouw spreken tegen elkaar met wereldbol en boeken op de achtergrond
  Bibliotheken
  Beleven & inspireren

  Interview: Magy De Bie over de ambities van Antwerpen Leest

  Magy De Bie is sinds 4 maanden het gezicht van Antwerpen Leest. Wat zijn haar ambities en dromen voor de leescommunity in Antwerpen?

Gerelateerde diensten

 • Bibliotheken
  Inspireren

  Bieblo

  Dit intuïtieve spel geeft kinderen tussen 8 en 11 leesinspiratie op maat
 • Bibliotheken
  Inspireren

  Mijn Leestipper

  Volwassen leners ontvangen gepersonaliseerde leestips uit je fictiecollectie.
 • Bibliotheken
  Podiumhuizen
  Inspireren

  [Jouw stad] Leest

  Digitaal platform voor de leescommunity in jouw stad of regio.