Werken aan een bruisende leescommunity met [Jouw stad] Leest

bib
3
23/05/22
Deel dit artikel:
Vrouw leest vanuit kikkerperspectief.

[Jouw stad] Leest is een centraal platform voor alles wat in een stad of regio leeft op literair vlak: leestips van lokale ambassadeurs, events over literatuur en leuke leesplekken. In Leuven, Gent, Antwerpen en Brugge bouwen enthousiaste coördinatoren en stadslezers elke dag aan een bruisende leescommunity. 

Wat is community management?

Het platform [Jouw Stad] Leest brengt burgers en organisaties met een hart voor taal, tekst en literatuur online samen. Het samenbrengen en betrekken van burgers en organisaties bij jouw project heet community management. Voor [Jouw stad] Leest is het belangrijk om de stadslezers gemotiveerd en actief te houden. Ook partnerorganisaties zoals lokale boekenwinkels, verenigingen en leesclubs moet je actief in het netwerk betrekken. 

Het platform van [Jouw stad] Leest vormt het online forum voor interactie tussen de mensen en organisaties in de leescommunity. De community manager kan de interactie en het engagement stimuleren, zodat de leescommunity zowel digitaal als fysiek lééft. 

Brainstorm met de steden van [Jouw stad] Leest

Tijdens een brainstorm met de deelnemende steden Leuven, Gent, Antwerpen en Brugge vroegen we ons af: Op welke manier kan je een leescommunity draaiende houden? Binnen het project [Jouw stad] Leest ligt er op dat vlak nog veel onontgonnen terrein. 

Deze 4 ideeën werken we de komende maanden verder uit:

1. Fysieke ontmoeting

[Jouw stad] Leest verbindt een lezende gemeenschap, zowel digitaal als fysiek. Het digitale platform stimuleert fysieke ontmoeting. Nu het weer kan, wordt hier versterkt op ingezet. 

2. Automatische berichten

Stadslezers moeten op het juiste moment de juiste informatie krijgen. Dat kan door automatische berichten in te stellen. Die berichten geven hen bijvoorbeeld feedback over hoe vaak hun bijdrages worden gelezen, of ze sporen inactieve stadslezers aan om een bijdrage te schrijven.

3. Badges-systeem

Waardevolle stadslezers mogen zichtbaar in de bloemetjes gezet worden. Dat kunnen stadslezers zijn die veel posten, of die bijdragen op een heel specifiek domein zoals strips, poëzie of kookboeken. Een systeem met badges biedt kansen om dit te realiseren.

4. Volg-functionaliteit

Een volg-functionaliteit maakt het mogelijk voor bezoekers van het online platform om een stadslezer te volgen. Schrijft iemand vaak waardevolle bijdragen die jou inspireren, dan kan je die persoon volgen en mis je in de toekomst geen enkele bijdrage. 

Een leescommunity in jouw stad of regio?

[Jouw stad] Leest kan eindelijk weer alle registers opentrekken. De deelnemende steden staan te popelen om hun ervaringen te delen met nieuwe instappers. Centrumsteden en regio’s zijn interessante plekken om nieuwe leescommunity’s op te richten. Wil je meer weten over de mogelijkheden van deze dienst? Koen maakt graag tijd voor een vrijblijvend gesprek.